Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další z velkých bank hlásí pokles zisku. Komerční bance spadly i výnosy a vklady klientů

Komerční bance v pololetí klesl zisk, výnosy i vklady klientů
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

Čistý zisk Komerční banky v letošním prvním pololetí meziročně klesl o 2,9 procenta na 8,1 miliardy korun. Celkové výnosy se jí snížily o 5,6 procenta na 18,1 miliardy korun. Banka neauditované konsolidované výsledky zveřejnila na svém webu. Francouzská mateřská banka Société Générale se ve druhém čtvrtletí vrátila k zisku.

Reklama

Podle banky čistý úrokový výnos klesl hlavně kvůli zvýšení průměrných nákladů na vklady, zatímco čistý příjem z poplatků a provizí mírně vzrostl díky větším transakcím klientů a zvyšujícím se investicím zákazníků do podílových fondů.

„Výsledky prvního pololetí ukázaly řadu pozitivních trendů ve vývoji obchodních objemů a neúrokových výnosů. S ohledem na vynikající kvalitu úvěrového portfolia jsme mohli rozpustit část vytvořených opravných položek, což vnímáme jako výjimečnou situaci," uvedl k pololetním výsledkům KB její generální ředitel Jan Juchelka.

Stanislav Šulc: Počet dlužníků v problémech roste. Kdy to začne vládu zajímat?

Téměř jedno procento hypotékářů se dostává do potíží a tři procenta to jsou mezi lidmi se spotřebními úvěry. Data o nesplácených úvěrech za první čtvrtletí uvedl šéf Nebankovního registru Jiří Rajl s tím, že data za první půlrok letošního roku budou horší.  Je to zpráva, na kterou „se čekalo“ již delší dobu. A tak nikoho nešokuje. Přesto jde o první varování před problémem, který může doutnat a postupně se rozhořet do zásadního průšvihu.

Přečíst článek

Úvěry klientům se proti loňskému prvnímu pololetí zvýšily o 3,3 procenta na 794,6 miliardy korun. Z toho půjčky na bydlení byly meziročně vyšší o 3,4 procenta a spotřebitelské úvěry o 6,6 procenta vyšší.

Lidé přesouvají peníze z běžných účtů na spořící

Vklady klientů meziročně klesly o 2,9 procenta na 994,7 miliardy korun. „Konkurence o vklady na trhu zůstala silná. Klienti rovněž často přesouvali své vklady z běžných účtů na výnosnější termínované a spořicí účty," uvedla banka a doplnila, že vklady občanů v KB byly meziročně nižší o 6,7 procenta, činily tak 323,7 miliardy korun, a vklady korporátních a podnikatelských klientů klesly o 0,2 procenta na 610,9 miliardy korun. Vlivem toho, že klienti hledali vyšší zhodnocení svých peněz na spořicích a termínovaných účtech a v podílových fondech, stoupl ale objem aktiv klientů Skupiny KB v podílových fondech, penzijním spoření a životním pojištění o 14,6 procenta na 235,6 miliardy korun.

Další akvizice spořitelny. Po Sberbance koupí i úvěrové aktivity Hello Bank! v Česku

Další akvizice spořitelny. Po Sberbance koupí i úvěrové aktivity Hello Bank! v Česku

Česká spořitelna se dohodla s BNP Paribas Personal Finance na prodeji spotřebitelského úvěrového portfolia Hello bank!. Jeho hodnota činila koncem května 8,8 miliardy korun. Pro její klienty se zatím nic nemění, nadále splácejí své úvěry Hello bank!, uvedla spořitelna.

Přečíst článek

KB patří mezi největší bankovní domy v Česku, týká se jí tedy daň z mimořádných zisků. Takzvanou windfall tax schválila vláda jako 60procentní daňovou přirážku na nadměrný zisk. Odpovídá rozdílu mezi základem daně a průměrem nákladů základu daně za poslední čtyři roky navýšeného o 20 procent. Výnos z daně má vládě sloužit k pokrytí mimořádných nákladů, které stát bude mít v souvislosti se stanovením maximálních cen energií.

Meziroční pokles čistého zisku v pololetí zaznamenaly i některé další banky. České spořitelně se snížil o 16 procent na 9,3 miliardy korun, Monetě o 13,7 procenta na 2,5 miliardy korun a Raiffeisenbank o 21 procent na 2,37 miliardy korun. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala v prvním pololetí letošního roku čistý zisk 5,3 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 23 procent.

Evropské banky prošly zátěžovými testy. Až na tři výjimky by krizi zvládly

Evropské banky by krizi zvládly. Až na tři výjimky, ukázaly testy

Většina bank Evropské unie by zvládla prudký hospodářský pokles. Pouze tři banky by nesplnily závazné požadavky na výši kapitálu. Vyplývá to z nejnovějšího zátěžového testu Evropského bankovního úřadu (EBA). Test se týkal 70 bank v regionu, což bylo o 20 více než při předchozím testu v roce 2021. Do testu nebyla přímo zahrnuta žádná česká banka, pouze mateřské firmy některých bank působících v Česku.

Přečíst článek

Francouzský finanční ústav Société Générale, který v České republice vlastní Komerční banku, se ve druhém čtvrtletí vrátil k zisku. Výsledky rovněž překonaly očekávání analytiků díky nižším rezervám na ztrátové úvěry a řízení nákladů. Čistý zisk za duben až červen činil 900 milionů eur (21,6 miliardy korun), zatímco ve stejném období loni firma vykázala ztrátu 1,5 miliardy eur.

Analytici očekávali v průměru zisk jen 670 milionů eur. Banka ve druhém čtvrtletí zvýšila rezervy na ztrátové úvěry o 166 milionů eur, zatímco trhy očekávaly, že tato částka bude činit až 430 milionů eur. Výnosy se snížily o 8,9 procenta na 6,29 miliardy eur. Důvodem bylo hlavně snížení výnosů francouzské divize drobných bankovních služeb o 14 procent. S

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme