Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

UniCredit Bank v ČR a SR hlásí zisk přes pět miliard. Válečné dani se zřejmě vyhne

UniCredit banka
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala v prvním pololetí letošního roku čistý zisk 5,3 miliardy korun (221 milionů eur), což je meziroční nárůst o 23 procent. Vyplývá to z informací, které ve středu zveřejnila mateřská společnost banky. Ostatní velké banky pololetní výsledky zatím nezveřejnily.

Reklama

Objem vkladů UniCredit Bank stoupl letos meziročně o 20 procent na 564 miliard korun. Objem poskytnutých úvěrů se zvýšil o 10,8 procenta na 545 miliard korun, vyplývá z oznámení.

Čisté výnosy z poplatků a provizí banky podle něj vzrostly o 1,9 procenta na 7,65 miliardy korun, čisté úrokové výnosy klesly o 2,5 procenta na 3,12 miliardy korun. Čistý provozní zisk banky stoupl o 14,2 procenta na sedm miliard korun.

Válečná daň banku nemine

Vláda v souvislosti s energetickou krizí a růstem cen elektřiny a plynu rozhodla o tom, že na největší banky, mimo jiné UniCredit Bank, uvalí daň z mimořádných zisků, takzvanou windfall tax. Schválila ji jako šedesátiprocentní daňovou přirážku na nadměrný zisk. Ten odpovídá podle návrhu rozdílu mezi základem daně a průměrem nákladů základu daně za poslední čtyři roky navýšeného o 20 procent.

„Náš odhad je, že letos nebudeme plátci válečné daně,“ řekl již dříve Seznam Zprávám předseda představenstva Unicredit Bank Jakub Dusílek. Daň byla podle něj od samého počátku nastavena na příliš optimistických předpokladech. „V bankovním sektoru se ukazuje, že mimořádná ziskovost pomíjí v momentě, kdy dojde ke stabilizování úrokových sazeb, což se stalo,“ dodal serveru Dusílek.

UniCredit Bank zahájila činnost na českém trhu v listopadu 2007. Vznikla integrací HVB Bank a Živnostenské banky. UniCredit Bank má v Česku a na Slovensku více než 880 tisíc klientů.

Jakub Matějů, náměstek z ČNB

Náměstek z ČNB Matějů: Inflace se do konce roku udrží kolem sedmi procent. Razantní snižování sazeb bych neočekával

Celý trh čeká, kdy inflace konečně spadne do inflačního pásma České národní banky a ta uvolní sazební „okovy“ české ekonomiky. Nejvíc se na to těší realitní trh, který je nyní ve stadiu hibernace. Podle Jakuba Matějů, náměstka ředitele měnové sekce ČNB a poradce bankovní rady, by neměla být očekávání trhu nějakého rychlého klesání sazeb příliš velká. A už vůbec ne v letošním roce. Bankovní rada chce s jejich poklesem počkat, aby si byla jistá, že jsou všechny inflační tlaky za námi. A o návratu základní sazby pod tři procenta si podle Matějů na dlouhé roky můžeme nechat zdát.

Přečíst článek

Začala platit windfall tax, bankám ve čtvrtletí klesly zisky o desetinu

Začala platit windfall tax, bankám ve čtvrtletí klesly zisky o desetinu

Bankám a spořitelnám v Česku v letošním prvním čtvrtletí klesl meziročně souhrnný čistý zisk o 2,4 miliardy korun na 21,12 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která zveřejnila Česká národní banka. Aktiva bank podle nich činila ke konci března 9,745 bilionu korun, což je o 840 miliard více než na konci roku.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy. Zisky rostly zejména menším domům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme