Reklama

Komárek chce prodat státu zásobník plynu, který spoluvlastní ruský Gazprom

Karel Komárek
Se svolením KKCG
Veronika Kudrnová
vku

Skupina KKCG miliardáře Karla Komárka jedná s vládou o převodu výkonu akcionářských práv ve společnosti Moravia Gas Storage (MGS) na český stát. Oznámila to mluvčí skupiny Dana Dvořáková.

Reklama

MGS vlastní podzemní zásobník plynu v Dambořicích na Hodonínsku, který má kapacitu 448 milionů metrů krychlových plynu a řadí se mezi nejmodernější zařízení tohoto druhu v Evropě. Jde se o společný podnik MND (Moravské naftové doly) ze skupiny KKCG a ruského Gazpromu. MGS do projektu investovala více než 2,5 miliardy korun, oznámila skupina miliardáře Karla Komárka. 

„V souvislosti s válkou na Ukrajině diskutují zástupci KKCG a české vlády možné varianty provozu skladovacích kapacit podzemního zásobníku plynu (PZP) v Dambořicích pod českou kontrolou,” uvedla Dvořáková s tím, že KKCG vede jednání s cílem podpořit stát v jeho úsilí o energetickou nezávislost na Rusku. Vláda nyní podle KKCG návrh analyzuje. 

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) již dříve uvedl, že stát se myšlenkou vlastnictví zásobníků zabývá. Jednalo by se podle něj o strategickou investici, otázka ale je, do jaké míry je vlastnictví vhodné. Stát by jako majitel mohl kapacitou v zásobníku stejně disponovat pouze tak, že by ji pronajímal obchodníkům. Stát má i jiné mimořádné nástroje, jak by si mohl kapacitu zabezpečit, uvedl ministr. Před zimou musí být kvůli Síkelovu mimořádnému opatření zásobníky plynu v ČR naplněné nejméně z 80 procent.

KKCG dále uvedla, že jedná také s polostátní společností ČEZ, která projevila zájem v Dambořicích skladovat plyn. Zásobník by sloužil jako dodatečná skladovací kapacita. „Intenzivně pracujeme na tom, abychom posílili českou energetickou bezpečnost před nadcházející zimou. Hledáme všechny možné cesty k tomu, aby bylo Česko lépe připravené na další topnou sezonu," řekl mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Karel Komárek

Miliardář Komárek se chce vyvázat z byznysu s Gazpromem

Český miliardář a majitel investiční společnosti KKCG Karel Komárek usiluje o přerušení vazeb na ruský energetický gigant Gazprom. Pomoci by mu v tom mohla vláda.

Přečíst článek

MND se zaměřuje na různé oblasti v rámci energetického sektoru – od těžby ropy a plynu až po výrobu energie z obnovitelných zdrojů, jako jsou geotermální vrty nebo větrná energie. České domácnosti zásobuje plynem a elektřinou. Kromě České republiky působí také na Ukrajině, v Německu a Itálii.

KKCG Group je mezinárodní investiční společností s celkovou účetní hodnotou přesahující devět miliard eur. Skupina rozvíjí své obchodní aktivity v 38 zemích světa a má vice než 9000 zaměstnanců. Zakladatel KKCG Karel Komárek se podle žebříčku časopisu Forbes řadí mezi nejbohatší Čechy, jeho majetek se odhaduje na 7,7 miliardy dolarů (asi 183 miliard korun).

Gazprom

Kreml šokuje. Gazprom navzdory tučným ziskům nevyplatí dividendy, akcie firmy prudce padají

Ruská plynárenská společnost Gazprom za loňský rok nevyplatí žádné dividendy. Naposledy se tak rozhodla v roce 1998. Cena akcií firmy, nad kterou má kontrolu Kreml, se v reakci na oznámení propadla o více než čtvrtinu, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Výstava Dominiky Psotkové v kulturním centru Artium
video

Levitující sochy z drátů. Kulturní centrum Artium zaplnily sochy Veroniky Psotkové

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme