Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Intel vysílá strůjce robotických taxíků na burzu. Riskuje, doba tomu nepřeje

Mobileye
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

Intel jde do rizika. V čase, kdy růstové akcie dostávají na frak a rozruch okolo futuristických technologiích utichá tváří v tvář rostoucí inflaci a makroekonomickým obavám, vysílá svoji divizi Mobileye na burzu.

Reklama

Mobileye, společnost vlastněná Intelem, která vyrábí čipy, mapy a software do samořízených aut, v tichosti požádala o primární veřejnou nabídku akcií (IPO). Vyplývá to z prospektu, který izraelská společnost v pátek předložila americké Komisi pro cenné papíry (SEC), píše CNBC.

Krok zapsání Mobileye na burzu Nasdaq je součástí širší strategie Intelu, který se chce byznys více diverzifikovat. Intel koupil izraelskou společnosti Mobileye za 15,3 miliardy dolarů v roce 2017. Chtěl tím konkurovat firmám Nvidia a Qualcomm ve vývoji systémů pro jízdu bez řidiče.

Intel jde do rizika

Už dříve v letošním roce Intel oznámil plán uvést Mobileye na burzu. Původní odhad potenciální valuace Mobileye byl tehdy podle agentury Reuters více než 50 miliard dolarů. Mezitím se ale situace na trhu polovodičů změnila, akcie výrobců čipů poznamenala vlna výprodejů. A Intel proto snižuje svá valuační očekávání na IPO Mobileye. Neoficiální zdroje v současné chvíli hovoří o možné valuaci 30 miliard dolarů, poznamenala již dříve agentura Bloomberg. 

Intel z takto získaných peněz chce použít na vybudování dalších továren na výrobu čipů.

Prospekt uvádí, že Mobileye plánuje zalistovat kmenové akcie třídy A, ale neuvádí jejich počet ani cenové rozpětí. Po uskutečnění transakce zůstane Intel většinovým vlastníkem izraelské společnosti.

IPO přichází v době, růstové akcie dostávají na frak a chuť po futuristických technologiích, jako jsou samořídící auta, výrazně zpomalila tváří v tvář rostoucí inflaci a makroekonomickým obavám.

Trh s úpisy nových akcií zamrzl. Je na tom nejhůře za dvě desítky let

Trh s úpisy nových akcií neboli IPO je nejhorším rokem za několik desetiletí, proti loňsku propadl o 95 procent. Začínající firmy mají problém získat hotovost.

Přečíst článek

Akcie Intelu v reakci na zprávu vzrostly v rozšířeném obchodování o méně než jedno procento.

Mobileye, založená v roce 1999, spolupracuje s automobilkami Audi, BMW, Volkswagen, GM a Ford na vývoji pokročilých jízdních a bezpečnostních funkcí, jako je asistent řidiče a udržování v jízdním pruhu pomocí firemní kamery „EyeQ“, čipů a softwaru. Generální ředitel Mobileye Amnon Shashua v podání pro SEC upřesnil, že technologie firmy je nyní instalována v asi 800 modelech vozů různých značek.

Společnost Mobileye byla založena v roce 1999 a za cíl si dala snižovat počet zranění a úmrtí při automobilových nehodách. Loni zvýšila tržby o 43 procent na 1,4 miliardy dolarů. Na celkových tržbách Intelu se divize podílela z 1,8 procenta. Do konce letošního roku plánuje v Izraeli a Německu nasadit robotické vozy taxi. Ve spolupráci se svými partnery plánuje v roce 2024 ve Spojených státech nasadit samořízené elektrické kyvadlové vozy.

Společnost Mobileye, divize Intelu, podala žádost o primární nabídku v USA

Divize Intelu, která vyvinula robotické taxi, míří na americkou burzu

Společnost Mobileye, která je divizí americké společnosti Intel a zaměřuje se na systémy samořízených aut, podala žádost o primární veřejnou nabídku akcií (IPO) ve Spojených státech. Agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje uvedla, že nabídka by mohla firmu Mobileye ohodnotit na více než 50 miliard dolarů (1,2 bilionu korun).

Přečíst článek

Mark Zuckerberg

Je to mistr manipulace a vykořisťuje lidi, napsal chatbot o svém stvořiteli Zuckerbergovi

Chatovací robot americké společnosti Meta Platforms o zakladateli podniku Marku Zuckerbergovi říká, že vykořisťuje lidi. Automat reportérovi britské stanice BBC řekl, že Zuckerberg to dělá pro peníze a že je mu to jedno. Firma přispěchala s vysvětlením, že jde teprve o prototyp. Jinak je podle ní chatbot schopen bavit se téměř o čemkoliv, protože využívá umělou inteligenci.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme