Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Je to oficiální. Výrobce čipů Arm jde na burzu, doufá v ocenění až 70 miliard dolarů

Výrobce mikročipů Arm míří na burzu
ČTK
 ČTK

Britský vývojář čipů Arm, který spadá pod japonskou firmu Softbank a jehož technologie se nacházejí prakticky ve všech chytrých telefonech, oficiálně požádal o vstup na burzu ve Spojených státech. Firma k tomu v pondělí zveřejnila burzovní prospekt. Bližší informace o objemu a ceně akcií, které se budou obchodovat na trhu Nasdaq, ale podnik neuvedl. Očekává se, že to bude letos největší primární veřejná nabídka akcií (IPO).

Reklama

Investoři ale po prostudování prospektu začali mít obavy, napsal britský ekonomický list Financial Times. Firma totiž připouští geopolitická rizika na klíčovém čínském trhu, nezodpovězeny zůstávají otázky ohledně společného podniku, který tam britská společnost má. Firma v prospektu dokonce varuje před značnými riziky v souvislosti s tím, jak v Číně podniká.

Za poslední tři roky se Arm v Číně potýkala s řadou potíží - od ztráty kontroly nad místní firmou na dobu téměř dvou let, přes potíže kolem svého šéfa až po překážky při pokusu odprodat podíl v problematické podniku.

Výrobce mikročipů Arm míří na burzu

Největší letošní vstup na burzu. Britský výrobce čipů Arm chce dosáhnout ocenění až 70 miliard dolarů

Britská společnost Arm, která navrhuje počítačové čipy, chce při vstupu na americký akciový trh Nasdaq dosáhnout ohodnocení 60 až 70 miliard dolarů (až 1,5 bilionu korun). S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Bloomberg. V letošním roce by tak mohlo jít o největší primární veřejnou nabídku akcií (IPO).

Přečíst článek

Firma podle prospektu v Číně v uplynulém finančním roce vytvořila asi čtvrtinu svých celkových tržeb. Na burzu v USA se vydává v době rostoucích obav ohledně vývoje čínské ekonomiky a geopolitického napětí v souvislosti s kontrolou nad klíčovými technologiemi, jako jsou mikročipy.

Manažeři čtyř samostatných fondů, kteří zvažují investici do firmy Arm, listu Financial Times řekli, že prospekt ke vstupu na trh Nasdaq plánovanému na září potvrdil některé z jejich obav kolem globálního polovodičového průmyslu. Vztahy mezi Washingtonem a Pekingem se totiž v posledních letech z více důvodů značně vyostřily.

Vstup společnosti Arm na burzu by mohl přivést zpět k životu aktuálně skomírající trh s primárními emisemi akcií. Několik významných start-upů za poslední rok odložilo plány na prodej akcií na burze kvůli přílišnému kolísání cen, uvedla agentura Reuters.

Výrobce mikročipů Arm míří na burzu

Velká investiční příležitost? Na burzu míří výrobce čipů Arm. Zájem má Intel i další

Britská společnost Arm umí vyrábět kvalitní čipy, které jsou přímou konkurencí největších firem světa. Podle informací agentury Bloomberg nyní zamíří na americkou burzu Nasdaq, čímž namíchla britskou vládu. Arm chce vstupem na burzu získat až deset miliard dolarů, což by z jejího primárního úpisu činilo pravděpodobně největší IPO letošního roku.

Přečíst článek

Z burzovního prospektu vyplývá, že společnost zaznamenala za rok do 31. března pokles tržeb o jedno procento na 2,68 miliardy dolarů (59 miliard Kč). Na vině je zejména propad globálních dodávek chytrých telefonů. Tržby za čtvrtletí do 30. června se pak snížily o 2,5 procenta na 675 milionů dolarů. Firma ale vytváří stabilní zisk, v uplynulém finančním roce činil 524 milionů dolarů, o rok předtím 549 milionů dolarů.

Největší letošní IPO

Společnost Arm odhaduje, že ji trh ocení na 60 až 70 miliard dolarů (až 1,5 bilionu korun). Firmu v roce 2016 koupil za 23,4 miliardy liber (zhruba 659 miliard korun) japonský konglomerát Softbank, předtím se s jejími akciemi obchodovalo 18 let v Londýně i v New Yorku. Částka 23,4 miliardy liber v tehdejším kurzu odpovídá přibližně částce 32 miliard dolarů.

„Softbank má v plánu díky IPO získat část z investovaných 32 miliard dolarů do výrobce čipů Arm z roku 2016. Čelí však výrazně zhoršené náladě na trhu s IPO," řekl analytik XTB Štěpán Hájek. „Právě načasování bude velmi důležité. Řada firem byla nucena své IPO za poslední rok a půl zrušit, a to právě kvůli horší náladě na trzích. Ačkoliv má Arm s 99procentním podílem na trhu téměř monopol v designu čipů pro chytré telefony, jde o výrazně cyklický segment, který stále nenašel dno v dosavadním cyklu zpomalení," dodal.

Návrhy společnosti Arm se používají u čipů, které vyrábí většina velkých světových polovodičových společností, včetně firem Intel, AMD, Nvidia či Qualcomm. Design od firmy Arm se prosazuje ve smartphonech na úkor čipových systémům od Intelu – částečně proto, že spotřebovávají méně energie. Nyní se čipy podle designu Arm používají také v datových centrech a společnost Apple je používá ve svých počítačích Mac.

Chatku na břehu Vranovské přehrady navrhlo studio Prodesi/Domesi.

Hypotéka na dřevostavbu má svá specifika. Co byste měli vědět

Dům na klíč, který stojí do pár dnů. To je kouzlo dřevostaveb, které se na sebe poutají pozornost stále více Čechů. Jejich výstavba má však i svá úskalí. To hlavní tkví ve financování takové stavby. Hypotéka na dřevostavbu se liší od té klasické na zděný dům. Jak na financování dřevostavby radí expert fintech startupu Hyponamíru.cz.

Přečíst článek

Společnost Arm expanduje do dalších segmentů, včetně například cloudových počítačů, ale investoři podle Hájka možná postrádají větší roli podniku v umělé inteligenci. „Dalším problémem může být pro investory důležitost Číny," řekl Hájek a upozornil na vlastnictví firmy Arm China, která vlastní práva licencování duševního vlastnictví pro čínské zákazníky. „I přesto očekávám solidní poptávku, pokud bude IPO správně načasované," dodal.

Vstupem na burzu firma přestává být ryze soukromou společností a stává se veřejně obchodovaným podnikem, jehož akcie mohou investoři kupovat a prodávat na burzách.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Výrobce mikročipů Arm míří na burzu

Velká investiční příležitost? Na burzu míří výrobce čipů Arm. Zájem má Intel i další

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme