Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Silicon Valley Bank: Druhý největší bankovní krach v historii USA

Silicon Valley Bank (SVB) byla komerční banka se sídlem v Santa Claře v Kalifornii v USA založená v roce 1983. Jednalo se o 16. největší americkou banku a objemem místních vkladů o největší v Silicon ValleyDne 10. března 2023, po hromadném vybírání vkladů neboli runu na banku, zkrachovala a její nucenou správu převzala Federální společnost pro pojištění vkladů (Federal Deposit Insurance Corporation; FDIC). Jednalo se o druhý největší bankrot banky v americké finanční historii a největší od pádu společnosti Washington Mutual z důvodu značných ztrát z rizikových hypotečních úvěrů a runu na banku v roce 2008, kdy vrcholila světová finanční krize. Pád SVB způsobil krach i Signature Bank a drastický propad akcií dalších bank a souvisejících investorských aktivit.

Krach banky Lehman Brothers v roce 2008 šokoval nejen věřitele, ale i celý svět, neboť zásadně přispěl k následné globální finanční krizi.

FOTOGALERIE: Lehman Brothers, Enron, GM a spol. Dva z největších bankrotů americké historie se odehrály letos

Bankrot je noční můrou nejen firem, jejich zaměstnanců a věřitelů, ale u těch největších případů i celé globální ekonomiky, jak se ukázalo v roce 2008 po pádu americké banky Lehman Brothers. Její krach dodnes vévodí pořadí největších bankrotů v historii USA. A co je varující, dva z nich se odehrály letos. Podívejte se níže na přehled deseti největších bankrotů v amerických dějinách.

Přečíst článek
Americká First Republic Bank směřuje k bankrotu, akcie se propadly

Další v řadě. Americká First Republic Bank směřuje k bankrotu, akcie se opět propadly

Přečíst článek
Policisté opouštějí krachující Silicon Valley Bank v Santa Clara v americké Kalifornii, pátek 10. března 2023

Potíže amerických bank jsou pro Česko bouří ve sklenici vody, míní viceguvernér ČNB Frait

Přečíst článek
Akcie americké finanční společnosti Charles Schwab Corp. zažily nejhorší měsíční výkon za více než 35 let

Nejhorší měsíční výkon od černého pondělí. Hodnota Charles Schwab se za březen snížila o bilion

Akcie americké finanční společnosti Charles Schwab Corp. zažily nejhorší měsíční výkon za více než 35 let. Za březen se propadly o 33 procent, což byl nejvyšší propad od října 1987, kdy se uskutečnil největší jednodenní krach na burze, kterému se přezdívá černé pondělí.

Přečíst článek
Richard Bechník: Panika kolem akcií bank je zbytečná

Richard Bechník: Panika kolem akcií bank je zbytečná

V březnu zaplavily trhy poměrně negativní zprávy z bankovního sektoru USA i Evropy. Diskuze ohledně zdraví bankovních domů stále neutichají a staví většinu investorů i běžných uživatelů bankovních produktů před otázku, v jaké situaci se skutečně nacházíme. „V tuto chvíli v evropském bankovním sektoru vidíme spíše strach živený nejistotou investorů než reálnými ekonomickými problémy. Ty začínají až ve chvíli, kdy lidé v nedůvěře spouští vlnu vybírání svých vkladů. Tomu jsme prozatím vzdáleni,“ píše ve svém komentáři Richard Bechník, hlavní analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Přečíst článek
Klienti stojí 13. března po oznámení krachu Silicon Valley Bank před sídlem banky v kalifornské Santa Claře, aby zachránili své úspory.

Aktiva zkrachovalé Silicon Valley Bank získá First Citizens BancShares. Vládní fond tratí 20 miliard dolarů

Všechny vklady a půjčky zkrachovalé Silicon Valley Bank (SVB) a některá další aktiva získá od Americké Federální společnosti pro pojištění vkladů (FDIC), která nad bankou po jejím pádu získala kontrolu, společnost First Citizens BancShares. FDIC to oznámila v prohlášení, podle kterého zároveň její Fond pojištění vkladů (DIF) přijde krachem banky o přibližně 20 miliard dolarů, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
Americká společnost SVB Financial Group, což je mateřská firma zkrachovalého finančního ústavu Silicon Valley Bank (SVB), vyhlásila 17. března 2023 bankrot.

Krach Silicon Valley Bank uškodil malým americkým bankám. Ty zaznamenaly rekordní pokles vkladů

Malé banky ve Spojených státech zaznamenaly v týdnu do 15. března, ve kterém zkrachovala Silicon Valley Bank (SVB), rekordní pokles vkladů. Podle údajů zveřejněných centrální bankou USA (Fed) se vklady snížily o 119 miliard dolarů (2,6 bilionu korun) na 5,46 bilionu dolarů. To byl více než dvojnásobek předchozího rekordního poklesu.

Přečíst článek
Americká společnost SVB Financial Group, což je mateřská firma zkrachovalého finančního ústavu Silicon Valley Bank (SVB), vyhlásila 17. března 2023 bankrot.

Mateřská firma zkrachovalé SVB vyhlásila bankrot. Akcie dalších menších bank dál padají

Americká společnost SVB Financial Group, což je mateřská firma zkrachovalého finančního ústavu Silicon Valley Bank (SVB), vyhlásila bankrot. Firma to uvedla v dokumentech určených soudu v New Yorku, kde požádala o ochranu před věřiteli. Pod dohledem soudu nyní zahájí reorganizaci.

Přečíst článek
Klienti stojí 13. března po oznámení krachu Silicon Valley Bank před sídlem banky v kalifornské Santa Claře, aby zachránili své úspory.

Krach Silicon Valley Bank v grafech a číslech. Proč je její pád tak zásadní?

Pokud by někdo přemýšlel, v čem je krach americké Silicon Valley Bank kromě obav nadměrného počtu klientů o své peníze tak zásadní, mohou mu pomoci grafy, které dala dohromady agentura Bloomberg. Ukazují nejen rapidní propad cen akcií bank, ale i související katapultování indexu strachu na Wall Street či největší pokles výnosu amerických vládních dvouletých dluhopisů od roku 1987.

Přečíst článek
Banka funguje jako obvykle, tvrdí šéf nástupnické banky po zkrachovalé SVB

Klienti mají plný přístup ke svým penězům, tvrdí šéf nástupnické banky po zkrachovalé SVB

Šéf překlenovací nástupnické banky po zkrachovalé Silicon Valley Bank (SVB) Tim Mayopoulos v dopise klientům uvedl, že banka je ve Spojených státech otevřená a funguje jako obvykle. Všechny současné i budoucí vklady jsou podle něj chráněné Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC). O dopisu informovala agentura Reuters.

Přečíst článek
Průčelí pobočky americké First Republic Bank v Los Angeles

I přes pomoc Fedu se propadly akcie dalších amerických bank až o desítky procent

I přes nedělní zásah amerického Fedu a pomoc klientům z krachujících Silicon Valley Bank a Signature Bank v pondělí ráno newyorského času až o desítky procent klesly akcie dalších bank ve Spojených státech. Největší propad zaznamenaly Western Alliance Bancorp. a First Republic Bank, uvedl server CNBC.

Přečíst článek
Silicon Valley Bank

Lukáš Kovanda: Krach SVB může poslat britské technologické firmy o dvacet let nazpět

Nadcházející týden by měl ukázat, zda je páteční kolaps šestnácté největší banky v USA, Silicon Valley Bank, pouze izolovanou záležitostí, nebo zda může jít o předzvěst plošnějšího problému, potenciálně dokonce bankovní krize s mezinárodním přesahem.

Přečíst článek
Policisté opouštějí krachující Silicon Valley Bank v Santa Clara v americké Kalifornii, pátek 10. března 2023

Krach SVB se šíří do světa. Do insolvence míří její britská pobočka, dvě stě start-upů žádá Downing Street, aby zasáhla, jinak padnou

Důsledky největšího bankovního krachu od dob finanční krize v podobě bankrotu Silicon Valley Bank se šíří do světa. Britská pobočka banky míří podle agentury Bloomberg do insolvence a téměř dvě stě technologických firem a start-upů žádá tamní vládu, aby zasáhla, jinak jako klienti SVB zkrachují také, uvedl Bloomberg.

Přečíst článek
Reklama

News box

K útoku na koncertní sál u Moskvy, který si vyžádal přes 1️⃣4️⃣0️⃣​​​​​​​ mrtvých, se dnes znovu přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Píše to agentura Reuters s odkazem na prohlášení mluvčího skupiny na sociálních sítích.
Ceny ropy v závěru obchodního týdne po dvou dnech poklesu 📈 rostou o zhruba dolar za barel. Pomáhá jim mimo jiné předpoklad, že nabídka na trhu bude omezenější, protože se očekává, že aliance producentů OPEC+ bude pokračovat v současném snižování produkce.
Německé aerolinky Lufthansa a odbory Verdi se dohodly na postupném zvýšení mezd pozemního personálu o 1️⃣2️⃣,5️⃣ procenta do konce nadcházejícího roku. Zaměstnancům s nižšími příjmy se mzdy podle Verdi zvýší dokonce až o 18 procent. Odborová organizace dnes dohodu s Lufthansou označila za historický úspěch.
Pražská burza ve zkráceném týdnu opět posílila. Index PX 📈 stoupl o 1,6 procenta na 1515,2 bodu. Největší pokles postihl akcie zbrojovky Colt, naopak nejvíce posílily akcie Monety. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu akcie vzrostly o 0,7 procenta.
Za útok v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy je odpovědný výhradně Islámský stát, prohlásil dnes bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Dnešní tvrzení ruského vyšetřovacího výboru o odpovědnosti Ukrajiny má Washington za ❌ „nesmysl“.
Ruský vyšetřovací výbor dnes uvedl, že získal  důkazy o vazbě mezi pachateli nedávného teroristického útoku v Krasnogorsku u Moskvy a Ukrajinou. Podle vyjádření výboru útočníkům poskytli hotovost a finance v kryptoměně ukrajinští nacionalisté, napsala ruská agentura RIA Novost.
Prudký nárůst 📈 nových aktivit producentů fosilních paliv ohrožuje splnění pařížských klimatických cílů. Uvádí to zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Světoví producenti fosilních paliv směřují k tomu, aby do konce desetiletí zvýšili na téměř čtyřnásobek objem ropy a plynu těžených z nově schválených projektů. V čele nárůstu těchto aktivit jsou přitom Spojené státy, upozorňuje zpráva, o níž informuje britský deník The Guardian.
Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se ve čtvrtém čtvrtletí po dalším zpřesnění údajů zvýšil v přepočtu na celý rok o 3️⃣,4️⃣ procenta. To je o 0,2 procentního bodu více, než uváděl odhad z konce února. Ve své zprávě to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Analytici v anketě agentury Reuters čekali potvrzení odhadu. Ve třetím čtvrtletí růst činil 4,9 procenta.
Polská kontrarozvědka (ABW) vyšetřuje činnost proruské špionážní sítě zaměřené proti členským státům a orgánům Evropské unie. Dnes to podle portálu onet.pl oznámil Jacek Dobrzyński, mluvčí vládního koordinátora tajných služeb. Polsko přitom 🤝 spolupracuje s Českem, což dnes na internetu potvrdila česká kontrarozvědka - Bezpečnostní informační služba (BIS). Číst více
Pražské Letiště Václava Havla od 4. května obnoví ✈️ přímé spojení s gruzínským hlavním městem Tbilisi. Linku bude obsluhovat letecká společnost Georgian Wings letadlem Boeing 737-300 s kapacitou pro 148 cestujících. Cestující budou moct z Prahy do Tbilisi létat dvakrát týdně, vždy v úterý a v sobotu. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme