Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hodnota OpenAI stoupá, za poslední měsíce vzrostla trojnásobně

Výkonný ředitel OpenAI Sam Altman
ČTK
 ČTK

Americká OpenAI uzavřela dohodu, která oceňuje společnost na 80 miliard dolarů (asi 1,89 bilionu korun), trojnásobek oproti období před deseti měsíci. Partnerská firma Microsoftu je nyní jedním z největších světových technologických start-upů, informují deník The New York Times (NYT) a agentura Bloomberg.

Reklama

Společnost OpenAI zhruba před rokem uvedla na trh svého chatbota ChatGPT, což spustilo všeobecný zájem o generativní umělou inteligenci (AI) a soutěžení technologických firem v tomto odvětví. Termínem generativní umělá inteligence se označují systémy, které na základě tréninku na obrovském množství dat dokážou vytvářet zdánlivě originální výstupy ve formě textů či obrázků v reakci na zadání uživatele.

Start-upy působící v odvětví AI jsou výjimkou pokud jde o trend poklesu investic rizikového kapitálu, který loni ve Spojených státech činil 30 procent oproti roku 2022. OpenAI v rámci nové dohody umožní zaměstnancům prodat své podíly za bezprecedentně vysoké sumy investiční firmě Thrive Capital, sdělily NYT tři zdroje obeznámené s vývojem.

Bývalý americký prezident Donald Trump

Trump musí zaplatit obří pokutu. Jde o drtivou porážku, míní americká média

Pokuty v celkové výši přes 350 milionů dolarů (přes osm miliard korun) uložil newyorský soudce bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi a jeho firmám v kauze zveličování hodnoty majetků v komunikaci s bankami či pojišťovnami. Rozhodnutí soudce Arthura Engorona také exprezidentovi zakazuje na tři roky vést ve státě New York jakýkoli podnik včetně jeho vlastní firmy Trump Organization.

Přečíst článek

OpenAI zprávu odmítla komentovat. Start-up se nyní řadí za světově nejhodnotnější firmy svého druhu jako je čínský ByteDance, který provozuje TikTok, nebo SpaceX miliardáře Elona Muska.

O plánu prodeje zaměstnaneckých akcií OpenAI informovala média už loni v listopadu. Spekulovalo se však, že plán je v ohrožení ve světle personálních otřesů, během nichž byl odvolán výkonný ředitel Sam Altman, mnohými považován za tvář celého odvětví AI, a předseda správní rady Greg Brockman. Altmana firma do funkce o několik dní později vrátila.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Indonésie láká nejchytřejší mozky světa. První zlaté vízum dostal průkopník umělé inteligence Sam Altman.

Indonésie láká nejchytřejší mozky světa. První zlaté vízum dostal průkopník umělé inteligence Sam Altman

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme