Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Altman se vrací do čela OpenAI. Obmění se správní rada

Sam Altman se vrací do čela OpenAI, obmění se správní rada, která hlasovala za jeho odvolání
Profimedia
 ČTK

Sam Altman se vrátí na pozici šéfa společnosti OpenAI, z níž byl minulý pátek na popud správní rady odvolán. Osazenstvo správní rady se promění, oznámila firma.

Reklama

Správní rada ho překvapivě odvolala v pátek a svůj krok zdůvodnila tím, jak s ní komunikuje. V pondělí na uvolněnou pozici dočasně jmenovala bývalého šéfa platformy Twitch Emmetta Sheara. Altman přešel do Microsoftu, který OpenAI podporuje. Většina zaměstnanců OpenAI následně pohrozila odchodem, pokud celá správní rada nerezignuje a Altman se nevrátí. Za jeho návrat lobbovali i významní investoři.

„V zásadě jsme dosáhli dohody, že se Sam Altman vrátí do společnosti OpenAI jako generální ředitel s novou správní radou,“ uvedla na síti X firma OpenAI.

Společnost souhlasila s částečným obměněním správní rady. Agentury zatím informují, že v ní usednou šéf podniku Salesforde Bret Taylor, který se mimo jiní podílel na vývoji aplikace Google Maps, dále bývalý americký ministr financí Lawrence Summers a šéf společnosti Quora Adam D'Angelo, který byl členem i předchozí správní rady a podle agentury Bloomberg se účastnil jednání o Altmanově návratu.

„Miluji OpenAI a vše, co jsem v posledních dnech udělal, sloužilo tomu, abych udržel tento tým a jeho poslání pohromadě. když jsem se v neděli večer rozhodl připojit k msft (Microsoftu), bylo jasné, že to byla pro mě i pro tým ta nejlepší cesta. S novou správní radou a podporou (šéfa Microsoftu) Satyy (Nadelly) se těším, až se vrátím do OpenAI a navážu na naše silné partnerství s msft," napsal Altman na síti X.

Odvolaný šéf společnosti OpenAI Sam Altman přechází s částí týmu do Microsoftu

Přestup do Microsoftu. Sam Altman se nevrátí, v OpenAI ho nahradí bývalý šéf firmy Twitch

Odvolaný šéf společnosti OpenAI Sam Altman a bývalý šéf správní rady firmy Greg Brockman přecházejí do Microsoftu, největšího podporovatele OpenAI. Na sítí X to oznámil šéf Microsoftu Satya Nadella. Altman a Brockman v Microsoftu povedou tým pro výzkum pokročilé umělé inteligence (AI).

Přečíst článek

„Změny ve správní radě společnosti OpenAI nás těší. Věříme, že je to první zásadní krok na cestě ke stabilnějšímu, informovanějšímu a efektivnějšímu řízení,“ reagoval na téže sociální síti šéf Microsoftu Satya Nadella. Microsoft do OpenAI podle různých médií investoval zřejmě až 13 miliard dolarů (přes 290 miliard korun) a má práva na jeho technologii. Nadella už v pondělí v několika rozhovorech uvedl, že proti návratu Altmana do OpenAI nic nemá, pokud se vyřeší problematické řízení firmy.

Společnost OpenAI zhruba před rokem uvedla na trh svého chatbota ChatGPT, což spustilo všeobecný zájem o generativní umělou inteligenci a soutěžení technologických firem v tomto odvětví. Termínem generativní umělá inteligence se označují systémy, které na základě tréninku na obrovském množství dat dokážou vytvářet zdánlivě originální výstupy ve formě textů či obrázků v reakci na zadání uživatele.

Altman byl tváří vzestupu společnosti OpenAI a mnozí ho považují za symbol celého odvětví umělé inteligence, napsal server BBC. Altman mimo jiné vypovídal před americkým Kongresem v rámci slyšení, které se zabývalo příležitostmi a riziky spojenými s AI.

Sam Altman

Chaos. OpenAI se snaží sjednotit rozdělené zaměstnance, Microsoft chce změny ve vedení

Společnost OpenAI vede intenzivní diskuse s cílem sjednotit své rozdělené zaměstnance. Uvedla to agentura Bloomberg, která se odvolává na interní dopis viceprezidentky pro globální záležitosti Anny Makanjuové. Šéf společnosti Microsoft Satya Nadella řekl, že struktura vedení OpenAI se zjevně musí změnit. Microsoft firmu OpenAI podporuje a má v ní i podíl.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Skotský ekonomický historik Niall Ferguson

Historik Niall Ferguson o AI: Tyto otázky určí, jak umělá inteligence změní svět

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme