Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Důvody problémů na evropských letištích odhaleny. Zmizeli mladí pracovníci

Lufthansa (ilustrační foto)
Pixabay
Stanislav Šulc

Letiště po celé Evropě se potýkají s nedostatkem personálu. Kvůli tomu cestující často čelí neúměrně dlouhým frontám, zpoždění letů a dalších nepříjemností. Podle agentury Bloomberg za problémem stojí neschopnost vedení letišť efektivně najímat mladé zaměstnance. Těch je přitom na pracovním trhu dostatek, jen často volí jinou práci.

Reklama

Sedmihodinové zpoždění letadla. Ještě přede dvěma lety téměř nemožná představa, při letošní letní sezoně se to však mohlo stát. Stejně jako i hodinové sezení v letadle na ranveji a čekání na vzlet. Důvod? Letiště a aerolinky nemají lidi. A podle agentury Bloomberg chybějí zejména mladí zaměstnanci.

Pracovníci ve věku do 40 let aktuálně představují necelou třetinu personálu. To je výrazně méně než v předpandemické době,“ uvádí Laura Malschová z Bloombergu. Podle dat Eurostatu momentálně v evropské letecké přepravě pracuje 320 tisíc lidí, na konci roku 2019 to přitom bylo téměř o 100 tisíc lidí více.

Obchodní cestující se na paluby letadel vracejí pomalu

Aerolinky mají problém. Obchodní cestující se vracejí pomalu

Ačkoliv turisté se letos na paluby letadel vrátili v množství, pod kterým letiště i aerolinky kolabovaly, obchodní cestující se vracejí pomalu. Přitom právě z nich mají letečtí přepravci největší zisky.

Přečíst článek

„Během pandemie sektor zasáhlo největší propouštění za 14 let,“ dodává Malschová.

Letiště nejsou žádná kariéra

A když se zejména v letošním roce rozvolnila většina protiepidemických opatřeních na celém světě a lidé se chtěli vrátit k cestování jako před covidem, na letiště i aerolinky vznikl ohromný tlak zlákat zpět tisíce zaměstnanců. Často neúspěšně.

Práce v leteckém sektoru je náročná kvůli náročnému tréninku a také bezpečnostní prověrky. Zejména mladí často volí raději práci v jiném odvětví, která je dostupná hned,“ připomíná Malschová.

„Jejich byznys model bude muset doznat řadu změn, pokud chtějí zůstat konkurenceschopní na trhu práce. Problémy s obsazováním volných pozic měli kvůli náročnému tréninku a bezpečnosti vždycky, ale současná míra je bezprecedentní,“ potvrzuje problémy leteckého sektoru David Hutter z Consulting Group Ltd.

Airbus A380 (ilustrační foto)

Gigantický Airbus 380 chybí. Hodí se nejenom Emirates, potřebují ho i evropská letiště

Společnost Emirates, která nakoupila nejvíce Airbusů A380, nadále u evropského výrobce letadel lobuje za nový model největšího dopravního letadla. A podle jejího šéfa začíná Airbus jejich prosby brát vážně.

Přečíst článek

Další stávky na obzoru?

Problémy s personálem pak vedou k dalšímu napětí v letecké přepravě, které navíc podporuje aktuální masivní inflace. Například piloti německých aerolinek Lufthansa uspořádali stávku, protože vedení společnosti nechtělo přistoupit na požadavky na vyšší platy.

Lufthansa kvůli tomu zrušila zhruba 800 letů, které zasáhly asi 130 tisíc cestujících, a to včetně těch z Prahy. Škody aerolinky odhadly na 800 milionů korun. I kvůli hrozbě další stávky se v úterý vedení Lufthansy s piloty dohodlo na vyšším růstu mezd, než bylo původně v plánu.

Lze však očekávat další podobné hrozby stávek i u dalších evropských aerolinek i u letištního personálu.

Podle Davida Huttera by se situace „na nebi“ mohla uklidnit před příští letní sezonou, která by měla být daleko snáze předpověditelná oproti té letošní.

Chaos na letišti v Heathrow (1. července 2022)

Problémy na londýnském Heathrow přetrvávají. Letiště prodlužuje limit na počet cestujících do října

Londýnské Heathrow nadále bojuje s nedostatkem personálu. Vedení letiště proto rozhodlo o prodloužení omezení počtu odbavených letů až do října, upozornila BBC. Jsme tímto rozhodnutím zklamáni, reagují aerolinky.

Přečíst článek

Letadlo Aeroflotu

Letenky jsou skoro jednou tak dražší. Zlevňovat by mohly začít na podzim

Doba ultralevných letenek je pryč. Meziročně letenky v Česku zdražují o zhruba 40 procent, v porovnání s dobou před pandemií jsou výše o bezmála 30 procent.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Česká ekonomika meziročně klesla druhé čtvrtletí za sebou. Stále ji drtí inflace

AKTUALIZOVÁNO: Česká ekonomika meziročně klesla druhé čtvrtletí za sebou. Stále ji drtí inflace

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme