Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Špatná zpráva i pro Česko. Růst německé ekonomiky se zastavil

Špatná zpráva i pro Česko. Růst německé ekonomiky se zastavil
profimedia.cz
 ČTK

Růst německé ekonomiky se ve druhém čtvrtletí zastavil, hrubý domácí produkt (HDP) zůstal ve srovnání s předchozím čtvrtletím beze změny. Vyplývá to z rychlého odhadu, který zveřejnil spolkový statistický úřad. V meziročním srovnání ekonomika podle sezonně, cenově a kalendářně očištěných údajů o 0,2 procenta klesla.

Reklama

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že HDP se v období od dubna do června o 0,1 procenta zvýší. U meziročního vývoje počítali s poklesem o 0,3 procenta.

Volkswagen

Volkswagen se bez čínských technologií neobejde. Může to být problém i pro český autoprůmysl

Volkswagen a jeho Audi se v obavě ze ztráty trhu investičně spojují s čínskými automobilkami, startupem Xpeng a státním SAIC Motor. Německá automobilka totiž „jako sůl“ potřebuje pokročilejší čínské technologie a know-how, což je varovné pro celé Česko.

Přečíst článek

V prvním čtvrtletí se německá ekonomika propadla do mírné recese. Ta se obvykle definuje jako dvě čtvrtletí ekonomického poklesu za sebou. Ve druhém kvartálu se už ale stabilizovala spotřeba domácností, která byla předtím slabá, uvedli statistici.

Špatný výhled i pro druhé pololetí

Nyní ale podle ekonomů přibývají náznaky, že druhá poloviny roku bude také slabá. V červenci se znovu zhoršila nálada mezi německými podnikateli, příslušný index Ifo klesl potřetí za sebou. „Situace v německé ekonomice je stále temnější," uvedl prezident Ifo Clemens Fuest.

Evropa i Amerika budou dál škrtit ekonomiku. Naopak Čína povoluje šrouby a akcie letí nahoru (na snímku sídlo Evropské centrální banky).

Evropa i Amerika budou dál škrtit ekonomiku. Naopak Čína povoluje šrouby a akcie letí nahoru

Konec července se ponese ve znamení důležitých rozhodnutí globálních hráčů na poli měnové politiky. Rozhodovat o úrokových sazbách budou postupně americký Fed i Evropská centrální banka. U obou se očekává mírné zvýšení sazeb. Naopak čínští představitelé pokračují v „holubičí“ rétorice a nejspíš dojde na další snížení sazeb po červnovém zasedání čínské centrální banky.

Přečíst článek

Podle ekonomického experta společnosti DZ Bank Christopha Swonka německou ekonomiku tlumí vyšší úrokové sazby a vysoká inflace. K tomu se přidává zdrženlivá poptávka ze zahraničí.

Výzkumné ústavy a mnozí ekonomové z bank očekávají, že největší evropská ekonomika, na které je závislá řada českých firem, jako celek během roku mírně klesne. Německá centrální banka očekává pokles HDP o 0,3 procenta. Minus 0,3 procenta předpověděl německé ekonomice na letošní rok nedávno i Mezinárodní měnový fond (MMF).

Překvapil však vývoj ve Francii, která má druhou největší ekonomiku v Evropské unii. Tamní statistici dnes uvedli, že hrubý domácí produkt Francie se ve druhém kvartálu podle předběžných dat zvýšil o 0,5 procenta, což je více, než se čekalo.

Motor Evropy znovu zadrhává. Do Německa se vrací strašák recese

Motor Evropy znovu zadrhává, výroba klesá. Do Německa se vrací strašák recese

Průmyslová výroba v Německu se v březnu meziměsíčně snížila o 3,4 procenta. Je to vyšší pokles, než čekali analytici. Údaj zveřejnil německý statistický úřad. I když za celý kvartál výroba vzrostla, podle agentury Reuters se znovu objevují obavy z recese v největší evropské ekonomice.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Závod Arcelor Mittalu v německém Eisenhüttenstadtu

Špatná zpráva pro české firmy. Německá ekonomika ke konci roku překvapivě klesla, míří k recesi

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme