Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Letenky jsou skoro jednou tak dražší. Zlevňovat by mohly začít na podzim

Letadlo Aeroflotu
Alex Beltyukov
Lukáš Kovanda

Doba ultralevných letenek je pryč. Meziročně letenky v Česku zdražují o zhruba 40 procent, v porovnání s dobou před pandemií jsou výše o bezmála 30 procent.

Reklama

Důvodů cenového nárůstu je několik. Zaprvé, lidé jsou lační po cestování, protože dva roky kvůli zmíněné pandemii si příliš turistiky neužili, hlavně ne té dálkové. Navíc podstatná část veřejnosti má z doby pandemie polštář úspor, který teď může využít i na nákup letenek. Vysoká poptávka lidí po letenkách, který v řadě případů předčí předpandemickou sháňku, umožňuje dopravcům a prodejcům navyšovat si marže zvýšením prodejních cen.

Zároveň, a to je další důvod zdražování, se ovšem ve zdražování letenek promítá růst nákladů aerolinek. Kvůli pandemii a válce na Ukrajině vzrostla cena paliv, včetně leteckého paliva. Během pandemie aerolinky i letiště také přicházely o personál, který nyní musí lákat zpět. Případně získávat a zaškolovat úplně nové lidi. To si žádá atraktivní mzdovou politiku a další výdaje. I ty pak navyšují náklady, tedy i cenu letenek. Z důvodu války na Ukrajině a souvisejících sankcí musí letečtí dopravci také oblétávat Rusko, což prodražuje specificky lety do řady asijských destinací.

Ryanair, ilustrační foto

Éra proslulých letenek za deset euro i míň končí, prohlásil šéf Ryanairu

Pověstné letenky „téměř zadarmo“ oblíbené studenty i spořivými lidmi od nízkonákladové společnosti Ryanair se staly minulostí, alespoň na několik let. Šéf firmy Michael O'Leary řekl, že jejich éra dočasně končí kvůli rapidně stoupajícím cenám pohonných hmot. Očekává, že do pěti let stoupne i průměrná cena letenky u Ryanairu, a to o čtvrtinu na 50 eur, uvedla agentura Bloomberg. Firmě nahrává i letošní chaos na evropských letištích způsobený nedostatkem personálu letišť i aerolinek, ze kterého firma hodlá těžit.

Přečíst článek

Zmírnění letenek by se mohlo dostavit v příštích měsících

V nejbližších měsících by se mohlo dostavit mírné zlevnění letenek v souvislosti s koncem hlavní turistické sezóny. Také nyní klesá cena ropy, ovšem to se v cenách letenek projeví až s odstupem, neboť letecké palivo se pochopitelně kupuje dopředu. Takže zlevnění ropy se hned nepromítne.

Ropa přitom může opět dramaticky zdražit, a to ještě letos. Problémy s personálem se také nevyřeší hned, spíše jen budou postupně zmírňovat. Nutnost oblétávat Rusko letos přetrvá, a zřejmě i v příštím roce. Takže výraznější zlevnění letenek by v příštím roce mohl způsobit snad jedině dramatický propad poptávky. Ten nelze vyloučit.

Letiště, ilustrační foto

Chaos na letištích. Lufthansa ruší tisíce letů kvůli nedostatku personálu, další aerolinky kvůli stávkám

Místo očekávaného letního oživení čelí letecká doprava v Evropě stále dalším potížím – nedostatku personálu a narůstajícímu tlaku svých zaměstnanců hrozících stávkami. Důsledkem jsou tisíce zrušených letů, několikahodinová zpoždění a nekonečné fronty, upozorňuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Lidé u nás i v zahraničí kvůli inflaci budou muset v roce 2023 na výdajích za dovolené daleko více šetřit než letos. Navíc již nebudou tak hladoví po létání jako letos, kdy si cestování mohli po letech pandemie poprvé zase celkem dosyta užít - a mnozí se nabažili i na rok či dva dopředu. 

Pokud tedy nedojde k dramatickému zhoršení průběhu války na Ukrajině a jejích ekonomických dopadů lze za předpokladu silného propadu poptávky v příštím roce čekat v nadcházejících měsících a pak v roce 2023 postupnou stabilizaci cen letenek a případně určitý pokles cen v porovnání s letoškem, maximálně však o 15 procent. Doba ultralevných letenek je tedy proto opravdu pryč.

Ostrov Murter ve střední Dalmácii.

REPORTÁŽ: Cenové „drama“ v Chorvatsku? Malé pivo stojí 48 korun, rodinný oběd i dva tisíce

Stejně jako další země i Chorvatsko trápí rekordní inflace. Ta vyšplhala už ke 12 procentům. Přestože razantně zdražily potraviny, energie, pohonné hmoty i služby, je dovolená u Jadranu pro Čechy i nadále finančně únosná. Radíme ale nepřepočítávat, a to hlavně v restauraci. I přes razantní nárůst cen ale místní hovoří o rekordní sezóně.

Přečíst článek

ilustrační obrázek

Dalibor Martínek: Sny o levné dovolené se rozplývají. Budeme šetřit na elektřinu

Distribuční energetické firmy začaly rozesílat dopisy. Není to pěkné čtení. Kromě zdvořilostní omáčky obsahují sdělení, že od poloviny roku zdraží silová energie. Ta přitom tvoří téměř polovinu celkové ceny elektřiny pro zákazníky. Lama energy, jeden z větších distributorů z Moravy, přiložil celý list tabulek. A také graf, podle kterého cena silové elektřiny za poslední dva roky vzrostla na trzích o šest set procent.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme