Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Statisícům Pražanů zlevní energie. PRE odtajnila ceník

Fronta kvůli novým smlouvám na energie před Pražskou energetikou v pražské Vladislavově ulici
Newstream / Dušan Kütner
 ČTK

Boj o zákazníky se u dodavatelů energií vyostřuje. Ceny jdou hluboko pod vládní strop. Nejnověji pokles cen oznámila Pražská energetika. Průměrná domácnost podle ní ušetří za rok jednotky tisíc.

Reklama

Pražská energetika (PRE) zlevní od 1. září elektřinu a plyn pod úroveň vládního cenového stropu, a to v případě elektřiny zhruba o 20 procent a u plynu asi o 30 procent. Uvedl to mluvčí společnosti Karel Hanzelka. Zlevnění se podle něj bude týkat velké většiny zákazníků firmy. PRE má podle statistik operátora trhu zhruba 750 tisíc odběratelů elektřiny a dalších skoro 30 tisíc odběratelů plynu.

V případě domácností s vysokým tarifem, které elektřinu nepoužívají k ohřevu vody a k topení, bude nová cena silové elektřiny 3,95 korun bez DPH za kilowatthodinu (KWh) U těch s ohřevem vody pak bude 3,85 korun bez DPH ve vysokém tarifu a 3,65 koruny v nízkém, dříve označovaném jako noční proud. Vládní cenový strop je 5000 korun bez DPH za megawatthodinu, tedy pět korun za kilowatthodinu. U plynu od září většina zákazníků PRE zaplatí 1,74 koruny bez DPH oproti vládnímu stropu 2,50 koruny bez DPH.

V případě elektřiny se zlevnění dotkne asi 700 tisíc odběratelů, kteří již nemají zafixované ceny pod vládním stropem. Ti, kteří elektřinou netopí a neohřívají vodu, ušetří podle Hanzelky v průměru 1990 korun ročně. „Zákazníci s bojlerem ušetří v průměru za rok 5270 korun. Ve všech případech samozřejmě závisí na individuálním charakteru spotřeby jednotlivých domácností,“ uvedl mluvčí. Dodal, že firma klienty o změně bude informovat v srpnu dopisem nebo elektronickou poštou a nabízí také možnost fixace nových cen do konce roku 2024.

Vyostřený boj o zákazníka 

„Díky teto úpravě ceníku se PRE v současné chvíli stane zřejmě nejlevnějším velkým dodavatelem elektrické energie na trhu, což ocení nejen Pražané, ale i občané přemýšlející o změně tarifu,“ uvedl předseda dozorčí rady firmy a šéf energetického výboru pražského zastupitelstva Jan Chabr (TOP 09).

Vláda kvůli výraznému zdražování energií stanovila cenové stropy pro elektřinu a plyn od začátku letošního roku. Platí pro domácnosti, firmy i veřejné instituce, k finální ceně pro odběratele je nutné připočítat ještě distribuční poplatky. Zastropování cen by vláda měla podle předpokladu ukončit na konci roku.

V předchozích měsících zlevňovali pro část odběratelů i další dodavatelé. Nové tarify pod vládou stanovenými limity začali dodavatelé v ČR nabízet téměř od začátku roku. Už v prvních měsících roku snížily ceny pod vládní cenový strop u některých tarifů například E.ON, innogy, Centropol, Pražská plynárenská a další dodavatelé. Nový fixovaný produkt s postupně klesající cenou od jara nabízí také ČEZ. Nový fixovaný tarif od března nabízela i PRE.

ČEZ představil nové ceny elektřiny a plynu.

ČEZ zlevňuje elektřinu i plyn. Nové ceny stanovil 510 korun pod vládními stropy

Pokles cen energií na trzích opět rozhýbal nabídky tuzemských dodavatelů. Nové ceny pod vládou stanoveným cenovým limitem představil ČEZ, největší dodavatel energií v Česku. Nově společnost v průměru zlevňuje elektřinu o 350 korun za megawatthodinu a plyn o 300 korun.

Přečíst článek

Centropol zlevní plyn pod vládní strop a bez závazku

Centropol pokračuje ve zlevňování plynu pro zákazníky. A bez fixace

Společnost Centropol od příštího týdne zlevní zemní plyn pod vládní strop. Podstropové ceny, které budou oproti cenovému stropu o 311 korun za megawatthodinu (MWh) nižší, budou moci využívat noví i stávající zákazníci se smlouvami na dobu neurčitou. Společnost s více než 290 tisíci odběrateli snižovala ceny plynu i elektřiny pod strop už dříve, tehdy však s povinnou fixací. Ceny pod vládním maximem začali v reakci na klesající ceny energií na trhu snižovat i další dodavatelé.

Přečíst článek

innogy

Innogy zlevní elektřinu, výrazně pod vládní strop. Podmínkou je fixace

Energetická společnost innogy zlevní od začátku března elektřinu pod cenový strop. Cena za jednu megawatthodinu (MWh) bude 250 korun pod stropem, podmínkou však je uzavření smlouvy na 15 měsíců, oznámila společnost innogy.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme