Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny energií zamávaly s výsledky innogy. Tržby vystřelily, zisk se propadl

Ceny energií zamávaly s výsledky innogy. Tržby vystřelily, zisk se propadl
ČTK
 ČTK

Energetické skupině innogy loni v Česku klesl čistý zisk téměř o 70 procent na 551 milionů korun. Tržby naopak meziročně dvojnásobně stouply na 67,68 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin, na kterou upozornil server Ekonomický deník. Loňský hospodářský výsledek skupiny byl ovlivněn zejména výrazně horším výsledkem hospodaření společnosti innogy Energie, která je dodavatelem zemního plynu a elektřiny.

Reklama

Zisk skupiny innogy před zdaněním loni činil 643 milionů korun. O rok dříve to bylo 2,21 miliardy korun. Provozní výsledek stoupl z 2,93 miliardy korun v roce 2021 téměř na 3,35 miliardy korun v loňském roce.

Fronta lidí, kteří přišli o dodavatele energií a v rámci režimu Dodavatel poslední instance se obrátili například na Pražskou plynárenskou.

Loni Češi s plynem hodně šetřili, letos už to tolik neřeší, říká šéf Pražské plynárenské

Češi postupně přestávají šetřit při spotřebě plynu. Vliv na to má zastropování cen energií. Na Twitteru to v pondělí uvedl předseda představenstva Pražské plynárenské Martin Pacovský. Velký vliv počasí na úsporách potvrdilo také innogy, zvrat v chování zákazníků však dosud nezaznamenalo.

Přečíst článek

"Celou energetickou branži a samozřejmě všechny koncové zákazníky zasáhl v průběhu loňského roku nebývalý nárůst cen energií," uvedl ve výroční zprávě předseda představenstva Tomáš Varcop. Loňský rok byl podle jeho hodnocení naprosto mimořádný a turbulentní.

Innogy Energie si pohoršila o 90 procent

Na loňském hospodářském výsledku skupiny se výrazně projevily horší výsledky prodejce energií innogy Energie z důvodu zajištění cizí měny pro nákup zemního plynu a elektrické energie. Společnost innogy Energie vykázala za loňský rok pokles čistého zisku na 141 milionů korun, což představovalo meziroční pokles o 89 procent.

innogy

Innogy zlevní elektřinu, výrazně pod vládní strop. Podmínkou je fixace

Energetická společnost innogy zlevní od začátku března elektřinu pod cenový strop. Cena za jednu megawatthodinu (MWh) bude 250 korun pod stropem, podmínkou však je uzavření smlouvy na 15 měsíců, oznámila společnost innogy.

Přečíst článek

Příčinou zhoršených výsledků bylo byl zejména prudký nárůst nákupních cen energetických komodit a vysoká proměnlivost cen v průběhu roku, krácení dodávek plynu z Ruska a výrazné změny devizového kurzu české měny, uvádí se ve výroční zprávě společnosti Innogy Energie.

Šetřili hlavně velkoodběratelé

Objem prodeje zemního plynu koncovým zákazníkům loni meziročně klesl o čtvrtinu na 22,6 terawatthodiny (TWh). "Na poklesu se nejvíce podílela kategorie Velkoodběratelé z důvodu výrazné redukce spotřeby významného zákazníka a snižováním spotřeb v souvislosti s úspornými opatřeními," uvádí firma ve výroční zprávě. Prodej elektřiny vzrostl ze čtyř TWh v roce 2021 na loňských pět TWh.

Podnikání skupiny innogy se soustřeďuje na dodávky zemního plynu, elektřiny a tepla zákazníkům, kombinovanou výrobu tepla a elektřiny v teplárenských provozech. Skupinu innogy v ČR, která zaměstnává 1400 lidí, tvoří aktuálně mimo jiné společnosti innogy Energie, innogy Zákaznické služby, innogy Energo a řídicí společnost innogy Česká republika. Majitelem skupiny innogy v ČR je od října 2020 maďarská energetická skupina MVM.

ČEZ představil nové ceny elektřiny a plynu.

ČEZ zlevňuje elektřinu i plyn. Nové ceny stanovil 510 korun pod vládními stropy

Pokles cen energií na trzích opět rozhýbal nabídky tuzemských dodavatelů. Nové ceny pod vládou stanoveným cenovým limitem představil ČEZ, největší dodavatel energií v Česku. Nově společnost v průměru zlevňuje elektřinu o 350 korun za megawatthodinu a plyn o 300 korun.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme