Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

cenový strop - informace o tématu

E.ON

AKTUALIZOVÁNO: E.On sníží cenu elektřiny stovkám tisíc klientů, klesnou i účty za plyn

Další z největších tuzemských energetických společností E.On sníží cenu elektřiny. Změnu pocítí asi 800 tisíc zákazníků, uvedla firma. Ve srovnání s vládním stropem bude níže o pětinu.

Přečíst článek

Ceny energií pro odběratele se ještě sníží, míní experti. Ale na úroveň roku 2020 už neklesnou

Přečíst článek
Jozef Síkela (STAN), ministr průmyslu a obchodu

Síkela má splněno. Vláda schválila systém kompenzací pro obchodníky s energiemi za cenový strop

Vláda ve středu schválila systém kompenzací pro obchodníky s energiemi za uplatňování cenových stropů na elektřinu a plyn. Po jednání vlády to uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj kompenzační mechanismus zajistí pokrytí nákladů energetických dodavatelů a zároveň zamezí případnému zneužití cenových stropů. Státní rozpočet pro letošní rok počítá s náklady na zastropování ve výši 100 miliard korun, další část výdajů chce stát pokrýt z dotačního programu ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Přesnou částku ovšem nelze podle ministerstva financí nyní předpovídat.

Přečíst článek
Energie, ilustrační foto

Češi vs. Němci. Kdo má lépe vyřešené zastropování energií? Přou se experti

Česko i Německo přistoupilo od příštího roku k zastropování cen energií, jejich koncepce jsou však zásadně odlišné. Zatímco český systém cenových stropů omezí náklady na energie hlavně domácnostem, v Německu by měl z opatření těžit více průmysl. Česko navíc na rozdíl od Německa a dalších okolních zemí zastropování nelimituje spotřebou. Který přístup je lepší? Analytici se neshodnou.

Přečíst článek
Jozef Síkela: Státy EU se neshodly na cenovém stropu pro plyn

Cenový strop pro plyn se v Bruselu nelíbí. Blokuje i jeho společné nákupy

Země Evropské unie se shodly na novém souboru opatření proti energetické krizi, jeho konečné schválení však podmínily dohodou na omezení cen plynu. Po jednání s kolegy z unijních zemí to řekl český ministr průmyslu Jozef Síkela, podle něhož bude české předsednictví pracovat na dosažení dohody. Síkela dodal, že na 13. prosince svolal mimořádné zasedání ministrů, kde by mohly země své postoje sjednotit.

Přečíst článek
Evropský parlament

Nepoužitelný, příliš vysoký a kontraproduktivní. Státy EU kritizují Brusel za návrh cenového stropu u plynu

Politici některých zemí Evropské unie kritizují návrh na omezení cen plynu v případě jejich výrazného nárůstu, s nimž v úterý přišla Evropská komise. Zastánci zavedení cenového stropu hovoří o tom, že vzhledem k nastavené ceně 275 eur (6700 korun) za megawatthodinu je mechanismus komise v praxi téměř nepoužitelný či může mít negativní dopad. Podle diplomatů je téměř vyloučeno, že by se na parametrech cenové regulace na čtvrtečním zasedání shodli ministři energetiky. Spor okolo cenového stropu přitom může zablokovat i schválení dalších nouzových opatření.

Přečíst článek

Poláci budou za elektřinu platit polovinu toho, co Češi

Polská vláda dnes představila maximální ceny u dodávek elektřiny pro domácnosti, malé a střední podniky a sociální instituce, jako jsou například školy, sirotčince a nemocnice. U domácností by podle vlády měla od začátku prosince do konce příštího roku platit maximální cena 693 zlotých (zhruba 3500 korun) za megawatthodinu (MWh), u malých a středních podniků a sociálních institucí pak 785 zlotých za MWh, píší agentury Reuters a PAP.

Přečíst článek
Ropovod Družba, Maďarsko

EU stupňuje sankce proti Rusku. Zavede strop na cenu ropy

Velvyslanci zemí Evropské unie se shodli na novém balíku sankcí vyvolaných pokračující ruskou agresi vůči Ukrajině. Informovalo o tom české předsednictví EU. Součástí celkově osmé sankční sady je dohoda na zavedení cenového stropu na ruskou ropu. EU také rozšíří zákaz vývozu některých strategických technologií do Ruska či dovozu ruských produktů, jako je ocel, dřevo či cigarety. Na sankční seznam přibudou více než tři desítky Rusů. Sankce by měly vstoupit v platnost ve čtvrtek poté, co je písemně schválí členské státy. Rusko takový postup kritizuje.

Přečíst článek
Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Dodávky ruského plynu do EU letos klesly o třetinu. Putin hrozí, že Evropu odstřihne úplně

Vývoz plynu z Ruska do Evropské unie letos klesne o 50 miliard metrů krychlových, což je třetina loňského objemu 150 miliard metrů krychlových. Podle agentury Interfax to řekl místopředseda ruské vlády Alexandr Novak. Putin navíc hrozí, že pro Evropu zavře kohouty úplně, jestliže členské státy zavedou u ruského plynu cenový strop.

Přečíst článek
Mol, čerpací stanice

Maďarsko doplácí na zastropování cen paliv. Musí sáhnout do ropných rezerv

Maďarsko se potýká s hrozbou nedostatku paliv. Do značné míry za něj může jeho vlastní opatření v podobě zastropování cen pohonných hmot. Zužuje proto okruh vozidel, jejichž řidiči mohou pořizovat pohonné hmoty za zastropovanou cenu. A také uvolní 24 procent svých ropných rezerv.

Přečíst článek
Reklama

News box

Japonsko  obnoví finanční pomoc úřadu OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA, kterou v lednu spolu s více než desítkou zemí pozastavilo kvůli tomu, že Izrael obvinil několik zaměstnanců tohoto úřadu z terorismu.
Realitní společnost CPI Property Group loni 📈 zvýšila konsolidovaný hrubý provozní zisk (EBITDA) o 28,1 procenta na 778 milionů eur (19,7 miliardy korun). Celkové příjmy pak vzrostly o 32,1 procenta na 1,69 miliardy eur. Firma, jejímž většinovým vlastníkem je český miliardář Radovan Vítek.
Při leteckých úderech na severozápadě Sýrie dnes brzy ráno zahynulo nejméně 4️⃣2️⃣ lidí, informovala exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Podle ní jsou mezi oběťmi syrští vojáci a nejméně šest členů libanonského hnutí Hizballáh. 
Rusko v noci na dnešek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození  energetické infrastruktury v různých částech země. Odstávky v dodávkách elektřiny hlásí Dněpropetrovská a Charkovská oblast, píše na svém ruskojazyčném webu stanice BBC. 
V oblíbené počítačové 🎮 hře Fortnite je nově možné navštívit kyjevské náměstí Nezávislosti, zvané Majdan. Na speciálně vytvořené mapě se nebojuje, ale setrváním na ní hráči přispívají na obnovu nemocnice u Mykolajivu na jihu Ukrajiny, kterou zničily ruské útoky ve více než dva roky trvající válce. 
Při izraelských úderech mířených na oblast nedaleko Halabu (Aleppa) na severu Sýrie zahynulo podle agentury AFP nejméně 3️⃣6️⃣ syrských vojáků. Izrael podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) cílil na sklady zbraní poblíž mezinárodního letiště.
Reklama
Reklama
Doporučujeme