Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Saúdové investují obří balík peněz do AI

Hlavní město Saúdské Arábie Rijád
iStock
Kryštof Míšek

Americká centrální banka opět po čase zbláznila investory, její brutálně „holubičí“ zasedání dodalo „býkům“ doslova krev do žil. Očekávání investorů byla přitom poměrně opačná, čekalo se, že banka se spíš pokusí určitým způsobem ochladit ekonomiku. Vzhledem k tomu hlavní americký index S&P 500 atakoval hodnoty přes 5300 bodů. A jaké byly další události týdne?

Reklama

Fed pod vedením J. Powella na závěr svého březnového zasedání ponechal úrokové sazby na stejné úrovni a trvá na své prognóze tří snížení úrokových sazeb do konce letošního roku. Během následné tiskové konference centrální bankéř poznamenal, že silný trh práce centrální banku od snižování sazeb neodradí. I přes růst americké inflace v lednu, únoru (CPI data o růstu cenové hladiny) Fed nebude měnit svoji politiku a očekává nadále ústup inflačních tlaků. Podle J. Powella by relativně brzo mělo dojít ke zpomalení prodejů dluhopisů z bilance Fedu, což je rovněž živou vodou pro finanční trhy. Znamená to totiž jednoznačné uvolnění měnových podmínek. Připomeňme, že měnová autorita stále drží ve své bilanci cenné papíry v hodnotě 7 bilionů amerických dolarů. Nabídková strana ekonomiky navíc i podle Fedu dost těží z nárůstu využití AI (umělá inteligence) v soukromých firmách.

U AI ještě chvíli zůstaneme, tento fenomén zasáhnul již i Blízký východ. Vláda Saúdské Arábie chystá obří fond zaměřený na investice do umělé inteligence (AI), vložit chce do něj asi 40 miliard dolarů. Spolupracovat má tato entita s americkou společností rizikového kapitálu Andreessen Horowitz a s dalšími finančníky. Myslím, že se časem budou přidávat i další státní fondy, instituce. Ekonomika se mění nejrychleji v historii, vlády by na to měly reagovat. Nemá smysl stát stranou a časem pak ztrácet konkurenceschopnost. I kabinet Petra Fialy by v dané věci měl udělat více.

Energetický gigant ČEZ reportoval svá hospodářská čísla. Společnost dosáhnula za rok 2023 provozního zisku EBITDA 124,8 miliardy korun, meziročně o 5 procent méně. Čistý zisk pak dosáhnul 29,6 miliardy korun. Platná dividendová politika indikuje tedy vyplacenou dividendu bez srážkové daně mezi 39 až 52 korun na akcii. Akcie v reakci klesaly až o 3 procenta. Osobně si dokážu stále představit, že vláda ustoupí minoritním akcionářům, zruší špatně vytvořený „windfall tax“ (daň z nadměrných zisků pro roky 2024,2025) a šáhne si nakonec na vyšší dividendu. To by znamenalo zcela jistě ceny akcií nad 1000 korun.

Kim Fournais

Šéf Saxo Bank: Pár firem táhne celý trh. To je velmi znepokojivé

„Trh je velmi polarizován. To je určitě něco znepokojivého,“ říká spoluzakladatel a CEO Saxo Bank Kim Fournais ke skutečnosti, že pouze pár firem v indexu S&P 500 táhne celý trh. V rozhovoru pro newstream.cz dále mluví o tom, jak chce vydělat na nižších poplatcích či zda Saxo Bank nadále usiluje o vstup na burzu.

Přečíst článek

Ozempic

Ozempic roztáčí šedou ekonomiku. Padělky léků i poradenství

Zázračné léky na hubnutí, které měly původně jen léčit cukrovku, rozpoutaly horečku nejen ve farmaceutickém průmyslu. Roztáčejí také kolesa šedé ekonomiky. A více či méně zaručené rady, jak je užívat či zabránit jejich nežádoucím účinkům, jsou vítaným byznysem i pro influencery. Stále častější padělky Ozempiku či Wegovy nedají spát ani kriminalistům.

Přečíst článek

Kakaové boby

Z kakaa se stává drahá komodita. Výrobci začínají snižovat gramáže u sladkostí, cena zůstává

Kakaové boby jsou nejdražší v novodobé historii. Tuna kakaových bobů včera poprvé v historii na newyorské burze uzavřela na úrovni převyšující v přepočtu 200 tisíc korun, vyplývá z údajů agentury Bloomberg (viz graf níže). Konkrétně nyní tuna bobů vyjde na 209 719 korun. To je skutečně jejich nejvyšší korunová cena za celé období od vzniku samostatné České republiky v roce 1993.

Přečíst článek

Reklama

Související

Wall Street

Týden tradera: Turbulentní období na burzách. Pohodu vystřídala krušnější tržní realita

Přečíst článek
Fed

Týden tradera: Američtí bankéři jsou znepokojeni přetrvávající inflací

Přečíst článek

Týden tradera: Technologický index Nasdaq čekají drobné turbulence

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme