Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Medvědi opět vládnou tržním náladám

Býčí trh na Wall Street
Pixabay
Kryštof Míšek

Burzovní medvědi v uplynulém týdnu ohlásili mohutný návrat. Výsledkem je vysoká volatilita a několik dní mohutných poklesů na amerických burzovních trzích. Výstup k vyšším metám na indexu S&P 500 se tedy prozatím odkládá a do konce roku už by se toho tolik stihnout ani nemuselo. Důvodem tržních poklesů je sílící obava, že americká ekonomika nedostatečně zpomaluje a Fed bude muset znovu sáhnout k růstu sazeb až o 75 bazických bodů.

Reklama

Výnosy se amerických dluhopisů rostly v souvislosti s vyšší než očekávanou zprávou ISM ze sektoru služeb za listopad, která naznačila zrychlení růstu na 56,5 bodu oproti říjnové hodnotě 54,4. Známky pružnosti americké ekonomiky by mohly signalizovat, že je zapotřebí agresivnějšího postupu Fedu, aby zkrotil inflaci.

Trhy také pokračovaly ve vyhodnocování údajů o počtu pracovních míst mimo zemědělský sektor z minulého týdne, které ukázaly, že americká ekonomika v listopadu vytvořila více pracovních míst, než se očekávalo. Průměrný hodinový výdělek také vzrostl více, než ekonomové očekávali. Napjatá situace na trhu práce je historicky úzce spojena s vysokou úrovní inflace. Fed usiluje o pokles cen, což letos vedlo ke čtyřem po sobě jdoucím zvýšením sazeb o 75 bazických bodů. Prosincové zasedání příští týden bude tedy pro další vývoj amerických akcií stěžejní. Zatím bych však očekával stále posun v sazbách pouze o 50 bodů.

Turecká inflace po dlouhé době klesla

Inflace v Turecku poprvé po více než roce a půl poklesla. Růst cenové hladiny v listopadu dosáhnul 84,4 procenta oproti říjnové hodnotě 85,5 procenta v říjnu. O určité zmírnění inflačních tlaků se postarala doprava, ceny bydlení a energie. Meziměsíčně ceny vzrostly o 2,9 procenta po růstu o 3,5 procenta v říjnu. Přesto s výraznějším poklesem inflace v blízkých měsících počítat nelze. A to vzhledem k velmi uvolněné měnové politice tamní centrální banky, která je v moci prezidenta Erdogana. Centrální banka nedávno dokonce snížilasvoji úrokovou sazbuna devět procent.

Začal platit cenový strop na vývoz ropy z Ruské federace. Toto opatření má vést ke snížení příjmů rozpočtu tamní vlády a oslabit její snahy zvítězit na Ukrajině. Strop byl nastaven na úroveň 60 dolarů za barel ropy, v reakci se okamžitě během 48 hodin od platnosti této sankce začala množit plavidla v úžině Bospor. Turecké úřady totiž ve středu oznámily, že vyžadují doklad o pojištění, neboť EU a G7 se dohodly, že zablokují západním pojišťovnám krytí lodí, které mají v úmyslu prodávat ruskou ropu za více než 60 dolarů za barel.

Předávání Nobelových cen 2022.

Vzkaz Putinovi a Lukašenkovi: Nobelovu cenu za mír převzaly lidskoprávní organizace z Ruska, Běloruska a Ukrajiny

V Oslu převzali Nobelovu cenu za mír zástupci letošních laureátů - ruské lidskoprávní organizace Memorial, ukrajinského Centra pro občanské svobody a vězněného běloruského disidenta Alese Bjaljackého. Místo Bjaljackého, kterému běloruský režim neumožnil vycestovat do norské metropole, se ceremoniálu zúčastnila jeho manželka Natalja Pinčuková. Později odpoledne byly ve Stockholmu předány také ostatní Nobelovy ceny - za literaturu, lékařství, chemii, fyziku a ekonomii. Jména laureátu Nobelův výbor oznámil v říjnu.

Přečíst článek

Vzhledem k tomu, že se příjmy z exportu ropných produktů podílí až z 20 procent na ruském HDP, mělo by toto opatření EU a G7 skutečně ruskou ekonomiku citelně zasáhnout. Osobně bych však viděl velké riziko v tom, že po nějaké době může dojí k určité disbalanci v rámci trhu s ropou Brent, až se výpadek projeví více na trzích. To by mohlo vést znovu k růstu cen paliva v tuzemské ekonomice. Z hlediska omezení cen plynu se stále vyhlíží dohoda na půdě EU, kde to zatím vypadá, že zejména Německo nechce ustoupit. Cenový „cap“ je zvažován na úrovni 225 eur za MWh.

Vláda Petra Fialy zatím nestanoví termín přijetí společné měny euro. Nejedná se o žádné překvapení, vlastně všechny vlády po roce 2009 našlapují velmi opatrně kolem této problematiky. Znamenalo by to pravděpodobně rozhodnutí odvážné a větší, než je jedno volební období, a to není zrovna v politických stranách současné ČR žádoucí. Útěchou snad může být, že současné nastavení fiskální politiky prakticky nedovoluje splnění  Maastrichtských kritérií (schodky rozpočtu ideálně pod tři procenta HDP a nízká inflace).

šéf Fed Jerome Powell

Týden tradera: Trhy si užívají tradiční rallye, Fed možná zpomalí růst sazeb

Sezonní vzor zdá se funguje velmi dobře. Výstup k vyšším metám na indexu S&P 500 ale rozpoutal především guvernér Fed Jerome Powell. To, k čemu se schylovalo již několik posledních týdnů, nastalo: americká centrální banka by při svém zvyšování úrokových sazeb měla zařadit nižší rychlost. Hlavní americký index tak prošel mohutnou „rallye“, a ta nemusí být stále u konce. 

Přečíst článek

Wall Street, ilustrační foto

Týden tradera: Santa Claus rallye na obzoru

Býci zatím na trzích převládají, trh tak pomalu směřuje k mírné „Santa Claus rallye“. Příchozí data z ekonomiky potvrzují trend zpomalení americké ekonomiky a naznačují možnost, že ty největší úrokové skoky máme za sebou. V tomto směru jsme také byli svědky i dlouho nevídanému růstu podpor v nezaměstnanosti v USA. Utažený trh práce (stejně jako u nás v ČR, což je jednoznačně překážka výrazného zpomalení inflace) je třeba „odšpuntovat“.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ropná rafinérie

Týden tradera: Nižší produkce ropy pomáhá Rusku a na trzích je divoko

Přečíst článek
Index S&P 500

Týden tradera: Pořádná „kocovina“ na globálních burzovních trzích nemusí být daleko

Přečíst článek
Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme