Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Nižší produkce ropy pomáhá Rusku a na trzích je divoko

Ropná rafinérie
Saudi Aramco
Kryštof Míšek

Růst amerických výnosů pokračuje. U desetiletého dluhopisu zbývá jen málo bodů k dosažení magické hranice pěti procent. Inverze americké výnosové křivky dlouhodobě patří mezi nejznámější prověřené indikátory ekonomické recese. Investoři tedy musejí počítat s tím, že recese v roce 2024 je nadále možným logickým vyústěním restriktivní politiky Fedu z posledních dvou let. Pokračující volatilita na akciových trzích tomu jednoznačně odpovídá.

Reklama

Ve středu Saudská Arábie potvrdila, že do konce roku udrží snížení produkce o milion barelů ropy denně. Království bude v listopadu a prosinci nadále těžit devět milionů barelů denně. Toto oznámení by mohlo ještě více podpořit ceny ropy, které se pohybují již tak velmi vysoko (zhruba 90 dolarů dle ropy BRENT). Snížení produkce, které bylo poprvé oznámeno Saudskou Arábií a Ruskem v červenci, zvýšilo ceny na čerpacích stanicích, zlepšilo příjmy Ruska a zkomplikovalo globální snahy o zvládnutí inflace ze strany centrálních bank. Zvyšující se ceny pohonných hmot mohou být i v příštím roce překážkou pro dosažení dvouprocentního inflačního cíle.

Ruský rubl zůstává pod tlakem, jelikož dolar opět překročil psychologickou hranici 100 rublů za dolar. Předchozí prolomení této hranice v polovině srpna přinutilo ruskou centrální banku k nouzovým opatřením na podporu domácí měny. Měnu tlačí dolů silný odliv deviz a klesající přebytek běžného účtu platební bilance. Na příští rok země počítá s růstem výdajů na zbrojení ve výš šesti procent HDP, což by mělo v zemi dále mohutně podpořit vysokou inflaci.

Německý výrobce obuvi Birkenstock bude vstupovat na burzu a mohl být oceněn až na 10 miliard dolarů. Známá značka obuvi plánuje při svém debutu na newyorské burze prodávat akcie za 44 až 49 dolarů za kus, čímž chce získat až 1,6 miliardy dolarů. Datum IPO ještě nebylo potvrzeno. Počátky rodinné firmy sahají až do roku 1774, kdy je v církevních archivech zmiňován Johannes Birkenstock, který pracoval jako švec v německém Langen-Bergheimu. Vzhledem k současné nejistotě na akciových trzích bych odhadoval, že si majitelé podniku na IPO ještě v klidu počkají.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme