Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trh ožil. Akcie velkých firem jdou na odbyt nejrychleji za poslední roky

Sousoší symbolů burzovního obchodování - medvěda a býka - před burzou ve Frankfurtu nad Mohanem.
profimedia.cz
 ČTK

Firmy a velké investiční společnosti prodávají akcie nejrychlejším tempem za poslední roky, snaží se tak využít oživení na trhu. Podle společnosti Dealogic, která sleduje aktivitu v tomto odvětví, firmy a podniky soukromého kapitálu jen od konce dubna investorům takto nabídly akcie za více než 24 miliard dolarů, v přepočtu 528 miliard korun.

Reklama

Jak informuje americký ekonomický list The Wall Street Journal, uvedená částka zahrnuje následný prodej akcií. Nejde tedy o primární veřejnou nabídku (IPO), s jejíž pomocí firmy vstupují na veřejné trhy.

Jen v květnu firmy prodaly akcie za více než 17 miliard dolarů, což je výrazně nad měsíčním průměrem 6,9 miliardy dolarů z loňského roku. Prodej podílů se uskutečnil v průměru s menšími slevami k tržní ceně než obvykle, což znamená, že trh je v dobré kondici a o další akcie je mezi investory zájem.

Index S&P 500 minulý týden vstoupil do nového býčího trhu. Tak se označuje situace, kdy uzavřel 20 procent nad posledním minimem, které je z konce loňského října. K růstu přispěl hlavně zájem o několik velkých technologických firem. Na akcie jinak od loňska nepříznivě doléhají faktory, jako je vysoká inflace a obavy z recese.

Nvidia

Tržní hodnota výrobce čipů Nvidia pokořila hranici bilionu dolarů

Americká společnost Nvidia se stala prvním výrobcem čipů, jehož tržní hodnota překonala hranici jednoho bilionu dolarů, tedy zhruba 22 bilionů korun. Cenu akcií podniku tlačí vzhůru silná poptávka po jeho čipech pro umělou inteligenci.

Přečíst článek

Podhodnocené podniky

Téměř polovina prodaných akcií pochází od velkých akcionářů, jako jsou firmy soukromého kapitálu, které hledají kreativní způsoby, jak prodat celé firmy nebo jejich části. Motivací je snaha vrátit peníze například penzijním fondům a dalším subjektům, které jim poskytují kapitál. Firmy soukromého kapitálu zpravidla kupují podniky, které považují za podhodnocené, zefektivní jejich provoz a po letech je znovu uvedou na burzu, případně je zhodnocené prodají za vyšší cenu. Zmrazený trh s IPO a malý objem fúzí a akvizic tyto snahy komplikoval.

„Panuje názor, že na této úrovni by se mohlo obchodovat i v dohledné budoucnosti. Prodej v současné době jim dává příležitost vrátit kapitál svým komanditistům,” řekl Keith Canton, který je vedoucím oddělení amerických kapitálových trhů ve společnosti JPMorgan Chase. Ta v posledních týdnech uskutečnila mnoho velkých zakázek na prodej akcií.

Akciím Tesly se dařilo, Musk je znovu nejbohatší na světě

Akciím Tesly se dařilo. Musk zbohatl o desítky miliard dolarů a je znovu první na světě

Americký miliardář a podnikatel Elon Musk je znovu nejbohatším člověkem na světě. Díky květnovém růstu akcií jeho automobilky Tesla sesadil z první příčky generálního ředitele luxusního koncernu LVMH Bernarda Arnaulta. Podle žebříčku miliardářů agentury Bloomberg se Muskův majetek od začátku roku zvýšil o 40,3 procenta na 192 miliard dolarů (4,3 bilionu korun).

Přečíst článek

Slevy začaly klesat

V květnu prodala společnost soukromého kapitálu Clayton Dubilier & Rice zhruba za dvě miliardy dolarů podíl ve firmě Agilon Health, která se zaměřuje na technologie pro zdravotnický sektor. Byl to největší prodej za více než rok. Aby firma přilákala zájemce ochotné podíl koupit, udělala něco neobvyklého: a sice slíbila, že 900 dní nebude žádné další akcie společnosti prodávat. Agilon debutoval na burze v roce 2021.

Tato dohoda otevřela dveře dalším velkým plánům na prodej akcií. Například americký výrobce počítačových čipů Intel tento měsíc prodal akcie své bývalé součásti Mobileye za více než 1,6 miliardy dolarů. To je více, než Intel a jeho bankéři původně plánovali. Společnost General Electric zhruba za dvě miliardy dolarů prodala akcie své odštěpené společnosti GE HealthCare Technologies, zatímco pojišťovací gigant American International Group (AIG) se zbavil akcií společnosti Corebridge Financial v objemu více než jedné miliardy dolarů. Tuto firmu, která se zaměřuje na penzijní a životní pojištění, AIG vyčlenila v loňském roce.

Šampiony akciových trhů jsou letos technologické firmy. Japonsko a Německo trhly rekord

Šampiony akciových trhů jsou letos technologické firmy s AI. Japonsko a Německo trhly rekord

Světové akcie letos do konce května převážně rostly, nejvíce se dařilo technologickým společnostem. Německé a japonské indexy se dostaly na rekordní hodnoty. Naopak pokles zaznamenaly britské a čínské akcie. Vyplývá to z analýzy společnosti Portu.

Přečíst článek

Prodávající musí obvykle nabídnout slevu proti ceně, za kterou se akcie v posledních dnech obchodovaly, pokud chce získat zájemce o nabízené cenné papíry. V letech 2020 a 2021, kdy byla poptávka po akciích vysoká, se tyto slevy zmenšily a podle společnosti Dealogic činily v průměru 8,4 procenta. Od začátku loňského roku průměrná sleva u následných nabídek akcií vzrostla přibližně na 12 procent. Letos v květnu se začala opět zmenšovat a dostala se na 8,3 procenta, teď v červnu je ještě nižší.

V bankách zavládlo nadšení z umělé inteligence. Vypukly závody ve “zbrojení”

V bankách zavládlo nadšení z umělé inteligence. Vypukly závody ve “zbrojení”

Největší světové banky začaly využívat umělé inteligence (AI). Revoluce v oblasti AI se na Wall Street rozvíjí spolu s tím, jak roste širší zájem o tuto pokročilou technologii a její možný dopad na podnikání, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Bublina SPAC firem splaskla. Firmy přišly o sto miliard dolarů, vydělalo jen pár insiderů, jako například miliardář a majitel Virgin Richard  Branson

Bublina SPAC firem splaskla. Vydělat stihlo jen pár insiderů, včetně miliardáře Bransona

Vstup na burzu za pomoci speciálních akvizičních společností označovaných jako SPAC neboli firem s „bianco šekem" zažíval v posledních letech v USA boom, který se šíří i do dalších zemí včetně Česka. Jenže v posledním roce řada z nich zkrachovala, jejich hodnota klesla v souhrnu o 100 miliard dolarů a na projektech vydělalo miliardy jen pár insiderů, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Reklama

Související

Apple, ilustrační foto

Apple je jednička, Tesla propadlík. Tržní hodnota nejcennějších firem spadla nejvíc od krize v roce 2009

Přečíst článek
Čech, který myslí na svou budoucnost, kupuje zahraniční akcie, říká investiční specialistka

Čech, který myslí na svou budoucnost, kupuje zahraniční akcie, říká investiční specialistka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme