Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čech, který myslí na svou budoucnost, kupuje zahraniční akcie, říká investiční specialistka

Čech, který myslí na svou budoucnost, kupuje zahraniční akcie, říká investiční specialistka
iStock
Karin Šoóšová

Často máme tendenci preferovat známé před neznámým, domácí před cizím. Pustit se do nového dobrodružství vyžaduje jistou dávku odvahy a překonání přirozeného instinktu, který nám radí zůstat v bezpečí. V investiční teorii se vlivem emocí na rozhodování investorů zabývá ,celá vědecká oblast behaviorálních financí. Jednou ze známých tendencí, které investory často vedou k nesprávným rozhodnutím, je tzv. „home bias“. Tedy tendence investovat prioritně v domácím, známém prostředí.

Reklama

Český investiční píseček je ale mělký. Hloubka českého finančního trhu neposkytuje dostatečný prostor pro sestavení kvalitního a pestrého investičního portfolia. Zkušený český investor se tedy s cílem sestavení diverzifikovaného portfolia nevyhnutně musí ohlédnout rovněž po příležitostech v zahraničí.

Na chování investorů vplývá také lokální investiční kultura. Nejenom v Česku, ale také v jiných státech Evropy převládá silná historická preference investic do nemovitostí a pevně úročených nástrojů, jako jsou dluhopisy. Podíl akcií v portfoliích evropských domácností je mnohem nižší než za oceánem. Dle dat společnosti Goldman Sachs investují americké domácnosti do akcií dvojnásobně vyšší podíl svých finančních aktiv než Evropané.

Domácnosti v Evropě drží méně akcií než v USA

Podíl veřejně obchodovaných akcí na finančním majetku

Podíl veřejně obchodovaných akcí na finančním majetku domácností Zdroj: Haver Analytics, Goldman Sachs Global Investment Research

Americký trh je doménou akciového investování. To potvrzuje také fakt, že se objem amerického akciového trhu za posledních 12 let zdvojnásobil. Měřeno tržní kapitalizací je americký akciový trh 2,5násobně větší ve srovnání s evropským trhem.

Velikost amerického akciového trhu ve srovnání s Evropou

Kapitalizace akciového trhu v USA (v bilionech dolarů)

Kapitalizace akciového trhu v USA (v bilionech dolarů) Zdroj: Datastream, Goldman Sachs Global Investment Research

Za tak silný růst vděčí americký akciový trh mimo jiné boomu technologických investic. Větší důraz na rozvoj a investice do inovací ve spojení s jednodušším přístupem k růstovému kapitálu mají za následek odlišný charakter akciového trhu v těchto regionech. V evropském prostředí je tempo a intenzita investic v průměru nižší a je zvykem velkou část zisku vyplácet formou dividend.

Mezinárodní akciové trhy jsou ale úzce propojené. USA je největším prodejním trhem evropských firem. Zhruba 60 procent tržeb a velká část majetku evropských firem pochází ze zahraničí, především z USA. Rovněž platí, že v důsledku vyšší popularity investování do akcií na americkém trhu mají některé evropské firmy tendenci emitovat akcie v USA.

Fed se chystá zvýšit sazby. Bude to naposledy až do příští bubliny. (Na snímku Jerome Powell, předseda Federálního rezervního systému USA neboli Fedu.)

Fed se chystá zvýšit sazby. Bude to naposledy až do příští bubliny

Americká centrální banka již ve středu oznámí nové hodnoty základních úrokových sazeb. Očekává se, že sazby porostou, a téměř unisono zní, že nárůst bude činit 25 bazických bodů. Zároveň se téměř všichni shodují na tom, že v aktuálním cyklu půjde o poslední zvýšení sazeb. Důvod? Strach o finanční stabilitu.

Přečíst článek

Ignorovat zahraniční akciové trhy, včetně amerického, ve svém portfoliu tedy znamená připravit se o možnost podílet se na klíčových investičních příležitostech. Neméně důležité je, že svým různorodým charakterem jednotlivé regiony v portfoliu přispívají k diverzifikaci a lepšímu rozdělení rizika.

Podporovat svými investicemi rozvoj domácího českého trhu je beze sporu důležité. Každý rozumný investor by ale v zájmu rozložení rizika měl do svého portfolia začlenit zahraniční cenné papíry, včetně nezanedbatelného podílu akcií.

V zemích, kde má investování dlouhou tradici, je bežné, že akcie jsou významnou částí portfolia každého investora. V našem prostředí je naopak běžné ukládání peněz na spořicí účty, terminované vklady či investice do zdánlivě bezpečné utility – nemovitostí. Akcie mají v ČR pověst riskantní investice. Co je ale vlastně pro běžného investora největší riziko? Z dlouhodobého hlediska je hlavním rizikem především nemít dostatečnou finanční rezervu.

Týden tradera: Čekání na recesi investorům zpříjemňují vyšší než očekávané zisky Big Techů

V uplynulém týdnu se akciové trhy solidně zhouply směrem dolů, americký index S&P 500 poklesnul až k hladině 4050 bodů, kde znovu našel pevnou podporu kupců. Ti chtěli patrně využít korekce širšího trhu. Tento „výplach“ se odehrál i přes pokračující solidní výsledky v americkém korporátním sektoru, kde rozhodně nezklamal Microsoft ani Alphabet (Google). Obě společnosti překonaly konsensus analytiků a udržují víru v to, že případná technická recese v americké ekonomice nebude mít na zisky velkých společností výraznější dopad.

Přečíst článek

Krátkodobé kolísání cen, které investování do akcií přináší, se v dlouhodobém horizontu jeví jako méně relevantní. Kompenzací za to je vyšší výnosový potenciál, který může mít k budování majetku zásadní přínos. Jestli zůstanete v bezpečí své ulity a zahraničním akciím se budete vyhýbat, o tento přínos přijdete. Pro Čechy je nejvyšší čas vykročit z komfortní zóny a myslet na svou budoucnost.

Reklama

Související

Analytik: Pozitivní výhled pro americkou ekonomiku nabádá k navýšení investic

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme