Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bublina SPAC firem splaskla. Vydělat stihlo jen pár insiderů, včetně miliardáře Bransona

Bublina SPAC firem splaskla. Firmy přišly o sto miliard dolarů, vydělalo jen pár insiderů, jako například miliardář a majitel Virgin Richard  Branson
ČTK
Dušan Kütner
duk

Vstup na burzu za pomoci speciálních akvizičních společností označovaných jako SPAC neboli firem s „bianco šekem" zažíval v posledních letech v USA boom, který se šíří i do dalších zemí včetně Česka. Jenže v posledním roce řada z nich zkrachovala, jejich hodnota klesla v souhrnu o 100 miliard dolarů a na projektech vydělalo miliardy jen pár insiderů, napsal deník The Wall Street Journal.

Reklama

Principem SPAC společnosti je, že vstoupí jako „prázdná“ na burzu, teprve poté najde firmu, do které investuje, a na ni pak přejde obchodování na burze. Takové obchody se staly trendem v éře pandemie covidu.

Dvanáct bankrotů, stovka firem v problémech

Společnosti, které vstoupily na burzu tímto způsobem, ale od svého vstupu ztratily více než 100 miliard dolarů na tržní hodnotě. Nejméně 12 z nich požádalo o bankrot a více než stovce z nich docházejí peníze, jsou sužovány zvyšujícími se úrokovými sazbami ze strany Fedu a inflací a rostoucími náklady, uvedl The Wall Street Journal na základě své analýzy informací o obchodech s akciemi ze stran zasvěcených osob neboli insiderů spojených s více než 200 společností, které vstup na burzu formou SPAC podnikly.

Soumrak nad fenoménem burzovních bianko-šek firem? Roste počet těch, které do roka zkrachují

Soumrak nad fenoménem burzovních bianco-šek firem? Roste počet těch, které do roka zkrachují

Co mají společného výrobce špičkových senzorů a softwaru Quanergy Systems, společnost zabývající se 3D tiskem Fast Radius a internetový maloobchodní startup Enjoy Technology? Všichni nedávno vstoupili na burzu prostřednictvím firem pro speciální akviziční účely (SPAC) označovaných také jako firmy s bianco-šekem či „s prázdnou skořápkou“ – a všichni do roka zbankrotovali. Rostoucí počet podniků, které takto vstoupily na burzu a poté zkrachovaly, ukazuje, jak spekulativní může být cesta na burzu přes SPAC firmu, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Naopak manažeři a první investoři SPAC firem stihli prodat akcie v celkové hodnotě 22 miliard dolarů prostřednictvím dobře načasovaných obchodů a profitovali ještě předtím, než se ceny akcií dané firmy zhroutily. Mezi největší vítěze patří investiční společnost Platinum Equity majitele basketbalového týmu NBA Detroit Pistons Toma Gorese, britský miliardář Richard Branson a zakladatel výrobce elektrických nákladních aut Nikola odsouzený za podvody Trevor Milton, uvedl WSJ.

The Wall Street Journal u zkoumaných SPAC firem identifikoval 232 osob zasvěcených do projektů vstupu na burzu, a to na základě přezkumu podání pro Komisi pro cenné papíry a burzy podaných do 18. května. Analýza se zaměřila na informace od investorů, kteří vlastnili více než 10 procent společnosti, a firemních manažerů a ředitelů.

Branson stihl vydělat přes miliardu

Příkladem je zakladatel společnosti Virgin Galactic, jejímž cílem byly komerční lety do vesmíru, Richard Branson. Miliardář prodal téměř 75 procent svých akcií za více než 1,4 miliardy dolarů předtím, než zpožděné uvedení projektu na trh a vysoké náklady poslaly akcie  firmy dolů o více než 90 procent ze svého historického maxima a asi 60 procent pod kotační cenu SPAC firmy na burze. 

Firma Wood SPAC One odkoupí téměř poloviční podíl v prodejci obuvi Footshop.

První středoevropský SPAC dokončil námluvy. Na burzu pošle prodejce tenisek Footshop

Společnost Wood SPAC One (WSO) ze skupiny Wood & Company se dohodla s majiteli on-line prodejce Footshop na odkoupení jejich až 49procentního podílu. Dohoda podléhá schválení akcionářů WSO. Tento typ akvizice za účelem vstupu na burzu je prvním v Česku i regionu střední Evropy.

Přečíst článek

Výnosy z Bransonových prodejů byly použity na podporu jeho Virgin Group, jejíž aktivity v oblasti cestování a volného času byly zdevastovány pandemií, uvedla mluvčí Virgin Galactic, v níž je Branson i přes prodej balíku akcií stále největším akcionářem. Celkem 310 milionů dolarů brzkým prodejem akcií Virgin Galactic vydělal i rizikový investor Chamath Palihapitiya, šéf SPAC firmy, která uvedla Virgin Galactic na burzu. Potíže dostihly i sesterskou firmu Virgin Orbit, která na začátku dubna vyhlásila v USA bankrot.

Insideři prodali včas i akcie výrobce elektrovozů Nikola. Velkou část ze získaných zhruba 450 milionů dolarů šla k zakladateli firmy Trevoru Miltonovi, který z vedení společnosti odstoupil kvůli obvinění z podvodu v září 2020. Příští rok pak Milton prodal akcie za asi 374 milionů dolarů za průměrnou cenu asi 11 dolarů. Loni v říjnu byl pak odsouzen za podvody s cennými papíry. A akcie Nikoly od té doby klesly pod jeden dolar.

Soumrak nad firmami s bianco šekem. SPAC firmy na Wall Street zavírají krám, investoři z nich stahují peníze

SPAC firmy na Wall Street zavírají krám, investoři z nich stahují peníze

V únoru byl v Česku oznámen první pokus o vstup na burzu za pomoci speciální akviziční firmy označované jako SPAC, o pár měsíců později to vypadá, že na americké Wall Street naopak po dvou letech rozkvětu tohoto byznysu začíná jeho soumrak. Měnící se podmínky na trhu a hrozba regulace způsobují, že Wall Street ztrácí směrem k „firmám s bianco šekem“, jak bývají tyto projekty označovány, chuť k jídlu, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek

Reklama

Související

Soumrak nad fenoménem burzovních bianko-šek firem? Roste počet těch, které do roka zkrachují

Soumrak nad fenoménem burzovních bianco-šek firem? Roste počet těch, které do roka zkrachují

Přečíst článek
Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Přečíst článek
Vlci z Wall Street mají problém. Propadají závislostem, psychiatři i firmy řeší prudký nárůst případů

Vlci z Wall Street trpí. Propadají závislostem, psychiatři i firmy řeší prudký nárůst případů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme