Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Končící rok přinesl nevídaný comeback technologických akcií

Wall Street
ČTK
Zdeněk Pečený

Zdá se, že globální inflační epizoda se chýlí ke svému konci, centrální banky pomalu začínají snižovat úrokové sazby. Tomu odpovídal i vývoj na trzích za celý rok. Nejvíce se dařilo technologickým akciím a kryptoměnám.

Reklama

Končící rok byl v globální ekonomice bohatý na události. Pokračující rusko-ukrajinská válka prodlužuje krizi životních nákladů, která sužuje mnoho národů po celém světě. Byl to také rok bankovních krachů, protože jinak silné banky ve Spojených státech a Švýcarsku zkolabovaly.

Ve srovnání s rokem 2022 by se ale dalo říci, že šlo o poklidných dvanáct měsíců. „Uplynulý rok si investoři užívali relativní zklidnění. Po covidu, čipové krizi, akutní fázi ukrajinské války a navazujícímu energetickému a inflačnímu šoku se za posledních 12 měsíců začal ekonomický i politický vývoj vracet blíže k normálu,“ říká Tomáš Raputa, analytik serveru FXStreet.cz. „Když přimhouříme oči nad Blízkým východem, dalo by se říct, že se 20. léta vrací do předcovidových business as usual,“ doplnil.

Sam Altman

Vyhodí ho dveřmi, vrátí se oknem. Sam Altman je symbolem umělé inteligence i doby

Kdybychom byli magazín Time, tak na obálku jako tvář roku 2023 dáme Sama Altmana. Osmatřicetiletého vizionáře, který nedokončil vysokou školu, ale představil globálnímu publiku umělou inteligenci. A dokázal kolem sebe udělat také pořádný rozruch.

Přečíst článek

Silný pro akciové trhy

Právě končící rok přál nejvíce akciím. Nepochybně se na tom podepsala naděje, že úrokové sazby centrálních bank už půjdou pouze dolů. Akciovým trhům se dařilo po celém světě. Až na pár výjimek.

Premiantem byly technologické akcie. Ty, měřeno indexem Nasdaq, posílily o 45 procent a téměř vymazaly ztráty roku 2022, kdy ztratily třetinu hodnoty. Například ty japonské letos posílily o více než 30 procnet.

Širší americký akciový index S&P 500 přidal 25 procent. Německý akciový trh posílil o 20 procent. Pražský akciový index PX letos přidal 16,5 procenta. Na chvostu zůstaly britské akcie, které posílily pouhá dvě procenta. Investoři stále sčítají škody způsobené Brexitem.

Oslabení ropy

Komodity si celkově pohoršily, a to deset procent, ukazují data společnosti Fidelity. Největší růst cen nerostných zdrojů přišel již v loňském roce bezprostředně po vypuknutí ruské války na Ukrajině, letos přišel spíše pokles cen ropy či plynu. Severomořská ropa Brent od začátku roku oslabila o téměř osm procent.

Catherine D. Wood

Kupte teď bitcoin, a za šest let jste bohatí, radí známá investorka

Ve světě investic stále ještě není moc výrazných ženských tváří, pořád se drží jako doména mužů, a ještě víc to platí v investičních fondech. Výjimkou je Cathie Woodová, americká investiční guru sázející se svými fondy na technologický pokrok. Teď oslavuje bitcoin - protože jeho růst pomohl i jí.

Přečíst článek

Ačkoliv se v závěru roku hodně skloňoval růst cen zlata, šlo o bouři ve sklenici vody. Za celý rok zlato podražilo o 14 procent na 2090 dolarů (46500 korun) za trojskou unci. Ve srovnání s růstem cen akcií technologických firem tedy žádná sláva.

Bitcoin letí vzhůru

Vývoj cen kryptoměn by se dal rozdělit na silně růstová období, taková přišla v první a posledním čtvrtletí rok, zatímco mezi dubnem a zářím se digitální měny „plácaly“ na místě. Rok kryptoměny končí na euforické vlně a Bitcoin – největší kryptoměna – si za posledních 12 měsíců připsal zisk o více než 150 procent.

„Bitcoin je spekulativní aktivum, které se často pohybuje ruku v ruce s akciovými trhy,“ říká Timur Baratov, analytik BH Securities. „Pokud bude inflace pořád pod kontrolou a sazby začnou klesat v příštím roce, aniž by došlo k recesi v USA, očekávám, že Bitcoin může pokračovat v růstu na výrazně vyšší hodnoty, stejně jako akciové trhy,“ doplnil Baratov.

Reklama

Související

Hodnota indického akciového trhu může za 20 let stoupnout i desetkrát

Indie pádí směle vpřed. Hodnota akciového trhu země může stoupnout i desetinásobně

Přečíst článek
Wall Street

David Havrlant: Amerika sílí a roste. Čína naopak čelí kaskádě krizí

Přečíst článek
Investice do ETF fondů jsou velmi populární

Investování do ETF fondů je populární. Je ale opravdu pasivní? Odpovídá portfolio manažerka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme