Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bitcoinu i zlatu se daří. A jen tak nepřestane

Zlato a bitcoin, ilustrační foto
iStock
Zdeněk Pečený

Očekávaný konec růstu úrokových sazeb v příštím roce bude tlačit ceny bitcoinu i zlata vzhůru i v příštím roce, shodují se analytici.

Reklama

Vysoké úrokové sazby a výhled na jejich další růst držely až do konce léta zlato i nejpopulárnější kryptoměnu bitcoin při zemi. „Obě tato aktiva jsou totiž citlivá na vývoj reálných úrokových sazeb a peněžní zásoby,“ vysvětluje Jan Šafránek, analytik České spořitelny.

Růst přetrvá

Zlato i krypto nesou nulový úrok a vyšší výnosy bezpečných vládních dluhopisů jejich atraktivitu značně snižovaly. „I snížení bezprostředního rizika z energetické krize a opadnutí zájmu o zaseknutou válku na Ukrajině hrály v neprospěch nákupů zlata a bitcoinů,“ říká Ondřej Hartman, trader ze společnosti FXstreet.cz. Pak se ale podle něj daly věci do pohybu.

„V říjnu začali v Izraeli vraždit teroristé z Hamásu a do toho začala nečekaně rychle ustupovat inflace,“ popisuje trader. Taková kombinace byla vodou na mlýn takzvaných bezpečných přístavů, kam se zlato řadí dlouhodobě. A také bitcoin, kterému je přezdíváno digitální zlato, začal těžit ze svižného poklesu výnosů vládních dluhopisů napříč vyspělými zeměmi.

Krypto je zpět

Rok 2023 byl pro etablované kryptoměny velmi zdařilý. Největší kryptoměna bitcoin vzrostla od začátku roku do poloviny prosince o necelých 150 procent. „Tím ve stejném období překonala výkonnost amerického akciového indexu sedmkrát!“ poznamenává Tomáš Cverna, analytik XTB.

Pozitivní sentiment se kolem bitcoinu vytvořil i díky vidině, že americký regulátor finančního trhu umožní v USA vznik prvních burzovně obchodovaných fondů (ETF) podložených přímo bitcoinem.

Bitcoin, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: První bitcoinový fond v USA je „na spadnutí“, cena kryptoměny roste

Bitcoin, „klasika“ mezi kryptoměnami, letos opět roste jako z vody. Od začátku roku zhodnotil o zhruba 125 procent. Přitom před rokem touto dobou byla nejstarší a nejrozšířenější světová kryptoměna na dně. Mnozí bitcoin odepisovali a vyhlíželi jeho definitivní krach. Už poněkolikáté se ale spletli. V lednu se prodával za méně než 17 tisíc dolarů, nyní vyjde na více než 37 tisíc.

Přečíst článek

„Schváleno ještě nic není, ale očekávání investorů již nyní naceňuje ideální scénář,“ dodal Cverna s tím, že v roce 2024 očekává, že bitcoin bude pokračovat v růstu a potáhne s sebou celý trh kryptoměn.

Druhým výrazným aspektem možného posilování digitální měn bude změna v monetární politice amerického Fedu a dalších velkých centrálních bank. „Trh očekává, že by Fed mohl přistoupit ke snížení sazeb již na březnovém či květnovém zasedání, což by povzbudilo investory a spekulanty k nákupu kryptoměn,“ vypočítává Cverna.

Zlato a bitcoin, ilustrační foto

Zlato je nejdražší v dějinách. I bitcoin získává na ceně

Zlato je nejdražší v dějinách, bitcoin překonal hranici 40 tisíc dolarů za kus. Sázky na snižování úrokových sazeb v USA nabíjí trhy optimismem, že americká centrální banka udolala inflaci, píše ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Bitcoin je také závislý na vývoji technologického sektoru jako celku. „Korelace kryptoměn s indexem Nasdaq je tradičně vysoká a změny v sentimentu i výsledcích big techů dokážou při vysoké volatilitě zamávat také s kurzem bitcoinu,“ připomíná Hartman. Technologickým akciím svědčí nízké úrokové sazby, stejně jako kryptoměnám. Pokud k poklesu sazeb na jaře nakonec nedojde, mohly by se riziková aktiva dočkat korekce.

Matěj Žák, zakladatel a CEO společnosti Trezor
video

Matěj Žák z Trezoru: Věřím, že se bitcoin podívá nad 100 tisíc dolarů

Bitcoin se dostává do býčího trhu a jeho cena se dostala nad 44 tisíc dolarů. „Před několika týdny jsem někomu z legace říkal, že se cena může dostat až na 123 456 dolarů za bitcoin. Pokud bitcoin zopakuje cyklicky svůj výkon, můžeme se opravdu podívat nad 100 tisíc dolarů,“ uvedl v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS Matěj Žák, zakladatel a CEO společnosti Trezor, která vyvinula první fyzickou kryptoměnovou peněženku.

Přečíst článek

Prim hrají centrální banky

Cenu zlata tlačí nahoru skutečnost, že si ho oblíbily centrální bankéři. „Centrální banky nakupují zlato o sto šest, v roce 2023 by to mělo být nejvíce v historii,“ říká Jiří Tyleček, analytik XTB. Podle něj je jedním z faktorů geopolitické napětí a snížená důvěra v měny po poslední inflační vlně.

„S výhledem na příští rok si u zlata dokážu představit potenciál na další růst vzhledem k očekávanému poklesu úrokových sazeb při pokračující solidní poptávce po fyzickém zlatě, která se právě u nákupů centrální bank drží poblíž rekordních úrovní,“ uzavírá Šafránek z České spořitelny s tím, že s rizikem ekonomického zpomalení v příštím roce by se zlatu mohlo dařit také jako pojistce proti hospodářským výkyvům.

Amazon, ilustrační foto

To bude ještě masakr. Sociální nákupy z Číny válcují západní internetové obchody

Temu, Shein, Aliexpress a spol. Levné čínské e-shopy vtrhly na západní trhy. Akcie Pinduoduo vzrostly letos o dvě třetiny.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme