Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Cena plynu pro Evropu dál padá. Na cenách pro české domácnosti se to ale neprojeví

Plyn, ilustrační foto
Richard Gillin / Creative Commons / CC BY-ND 2.0
 ČTK

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh pokračuje v poklesu. Ve středu sestoupila pod 70 eur (zhruba 1700 korun) za megawatthodinu. Na levnější energie si ale musejí domácnosti ještě počkat, než obchodníci doprodají draze nakoupené zásoby.

Reklama

Dolů velkoobchodní cenu plynu podle analytiků nadále tlačí neobvykle teplé počasí v Evropě. Plyn je tak nejlevnější od doby, než koncem loňského února zahájila ruská vojska invazi na Ukrajinu.

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v únoru ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku v závěru obchodování ztrácela 11,5 procenta na 64 eur (1535 korun) za megawatthodinu (MWh). Podle agentury DPA se tak dostala na nejnižší úroveň od listopadu 2021.

Plyn, vytápění

Teplá zima a omezená spotřeba poslaly cenu plynu na předválečnou úroveň

Teplé počasí a omezená spotřeba stlačila velkoobchodní cenu plynu pro evropský trh. První obchodní den letošního roku se cena za megawatthodinu dostala k 70 eurům.

Přečíst článek

Levnější energie pro domáconosti hned tak nebude

„Dokud nebudou předpovědi ukazovat zimní počasí, je pravděpodobný další pokles,” uvedli analytici ze společnost Energi Denmark, která se zabývá obchodováním s energiemi. K poklesu poptávky po plynu kromě teplého počasí přispívá rovněž vzestup produkce větrných elektráren. Ceny tlačí dolů také přetrvávající vysoká úroveň dodávek zkapalněného zemního plynu (LNG), upozornila agentura Bloomberg.

Ceny plynu na burze se nyní nacházejí pod úrovní administrativně stanoveného stropu, který v České republice činí 2500 Kč za MWh. Podle analytiků oslovených ČTK se nicméně současný pokles velkoobchodních cen zemního plynu zatím na cenách pro české domácnosti neprojeví, protože obchodníci pro ně museli nakoupit zásoby energií na trhu s předstihem za tehdejší vyšší ceny.

Loňský rok byl na evropském trhu s plynem ve znamení silného cenového kolísání, na konci léta se cena plynu v TTF krátce vyšplhala k 350 eurům za megawatthodinu, ačkoli před dvěma lety stál plyn méně než 20 eur/MWh. Ceny se začaly zvyšovat předloni, podle části analytiků v reakci na energetickou politiku Evropské unie, která tlačí na rychlý odklon od fosilních paliv bez adekvátního řešení. Další citelný růst cen se dostavil po začátku války na Ukrajině loni v únoru.

Rinat Achmetov přišel od začátku války o miliardy dolarů.

Válka s Ruskem tvrdě zasáhla i ukrajinské oligarchy. Přišli o miliardové majetky

Miliardáři na Ukrajině si dlouhá léta drželi obrovskou ekonomickou a politickou moc. Jenže situace se mění od začátku ruské invaze loni v únoru – nejznámější ukrajinští oligarchové přišli o miliardové majetky, píše BBC.

Přečíst článek

Německý kancléř Olaf Scholz by nejspíš nebyl proti použít zabavený ruský majetek na obnovu Ukrajiny.

Co se zabaveným ruským majetkem? Německo by ho použilo na na obnovu Ukrajiny

Německo je ochotno použít prostředky ze zabaveného ruského majetku na poválečnou obnovu Ukrajiny. Berlín podporuje požadavek kyjevské vlády na válečné reparace. S odkazem na své zdroje z německých vládních kruhů o tom píše agentura Bloomberg. Dříve než německá politika ke kroku přistoupí, musí podle zdrojů ale vyřešit právní záležitosti a chce také postupovat ve shodě se spojenci.

Přečíst článek

Reklama

Související

Cena plynu pro Evropu sestoupila pod 40 eur za MWh, je to pořád dvojnásobek průměru před válkou

Přečíst článek

Lekce z ruské agrese. Potřebujeme odolnější energetiku i propojení trhů EU a Ukrajiny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme