Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Co se zabaveným ruským majetkem? Německo by ho použilo na na obnovu Ukrajiny

Německý kancléř Olaf Scholz by nejspíš nebyl proti použít zabavený ruský majetek na obnovu Ukrajiny.
ČTK / AP
 ČTK

Německo je ochotno použít prostředky ze zabaveného ruského majetku na poválečnou obnovu Ukrajiny. Berlín podporuje požadavek kyjevské vlády na válečné reparace. S odkazem na své zdroje z německých vládních kruhů o tom píše agentura Bloomberg. Dříve než německá politika ke kroku přistoupí, musí podle zdrojů ale vyřešit právní záležitosti a chce také postupovat ve shodě se spojenci.

Reklama

Vláda kancléře Olafa Scholze podporuje ukrajinský požadavek na válečné reparace, ale zatím nezaujala oficiální stanovisko k zabavení majetku ruskému státu. Problematika je složitá a některé části vládní koalice jsou v diskusích radikálnější než jiné, uvádějí zdroje Bloombergu.

Ruské útoky na ukrajinské energetické cíle zdvojnásobil počet hladovějících ve světě

Ruské útoky na ukrajinské energetické cíle zdvojnásobil počet hladovějících ve světě

Zimní ruská taktika útočení na ukrajinské energetické cíle včetně těch v černomořských přístavech, blokace lodí s obilím mířících z Ukrajiny přezdívané „obilnice světa“ a s válkou související rapidní růst cen energií jsou hlavními důvody značného nárůstu počtu obyvatel planety, kteří hladoví nebo jim hrozí akutní nebezpečí hladu. Aktuálně jich je podle odhadu Světového potravinového programu OSN 345 milionů, dvakrát více než před třemi lety, uvedl deník The New York Times.

Přečíst článek

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková chce, aby Rusko škody způsobené Ukrajině zaplatilo. Bývalá spolupředsedkyně německých Zelených je dlouholetou zastánkyní tvrdšího postoje vůči Kremlu. Trvá na tom, že zabavení alespoň části zmrazených aktiv musí být jednou z možností, uvedli zdroje Bloombergu.

Ministr financí Christian Lindner, který stojí v čele propodnikatelských svobodných demokratů (FDP), je opatrnější. Obává se, že konfiskace aktiv ruské centrální banky by mohla vytvořit nebezpečný precedens a vtáhnout evropské státy a jejich spojence do právní bažiny, řekli úředníci Bloombergu.

Kanceláře BlackRock v San Franciscu

Ukrajina jako zlatý důl. Americký investiční gigant bude pomáhat s obnovou

Medvěd ještě běhá po lese, ale už se na něj brousí nože. Jako první se do řady na poválečnou obnovu Ukrajiny postavila těžká váha, americký investiční gigant BlackRock. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského bude poválečná obnova Ukrajiny největším ekonomickým projektem v Evropě.

Přečíst článek

Vnitřní napětí v německé vládní koalici odráží širší boj mezinárodního společenství o vytvoření společného postoje. Pokud se Berlín dokáže dobrat své pozice, mohlo by to podle Bloombergu poskytnout nový impuls pro diskuse v Evropské unii a vyvinout tlak na Spojené státy, aby zabavily aktiva, jako jsou rezervy ruské centrální banky, které byly zmrazeny v odvetě za ruskou invazi na Ukrajinu.

Evropská unie a její partneři ze skupiny nejbohatších zemí na světě G7 zmrazili zhruba 300 miliard eur (7,2 bilionu korun) v rezervách ruské centrální banky. EU také podle neúplných údajů zablokovala aktiva za zhruba 19 miliard eur (457 miliard korun) v držení sankcionovaných ruských podnikatelů. Nyní se neví, co s aktivy bude, a nelze tak s nimi nakládat.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme