Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Válka s Ruskem tvrdě zasáhla i ukrajinské oligarchy. Přišli o miliardové majetky

Rinat Achmetov přišel od začátku války o miliardy dolarů.
ČTK
Ondřej Bílek
obi

Miliardáři na Ukrajině si dlouhá léta drželi obrovskou ekonomickou a politickou moc. Jenže situace se mění od začátku ruské invaze loni v únoru – nejznámější ukrajinští oligarchové přišli o miliardové majetky, píše BBC.

Reklama

Deset měsíců ruské agrese na Ukrajině připravil tamní miliardáře o jmění. Jeden příklad za všechny: nejbohatší muž Ukrajiny Rinat Achmetov (56), pro mnohé ztělesnění oligarchy a známý jako „král Donbasu“ ztratil 9,4 miliardy dolarů ze svého majetku.

Majitel ruským bombardováním zničených oceláren Azovstal v Mariupolu Rinat Achmetov hodlá Kreml žalovat o náhradu až 20 miliard dolarů.

Účet za zničené ocelárny v Mariupolu. Nejbohatší Ukrajinec chce po Kremlu 20 miliard dolarů

Nejbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov se nehodlá smířit nejen s ruskou okupací Ukrajiny, ale ani se zničením svých oceláren Azovstal v dlouho obklíčeném a ruským bombardováním zdevastovaném Mariupolu. Hodlá Moskvu žalovat o 17 až 20 miliard dolarů (až 461 miliard korun) za způsobenou škodu, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Kromě toho, že vlastní většinu ocelářského a uhelného průmyslu na východě země, včetně ocelárny Azovstal v Mariupolu, která je po těžkých bojích v troskách, patří mu také fotbalový Šachtar Doněck, jeden z nejlepších klubů v zemi. A donedávna také jeden z hlavních televizních kanálů v zemi. Nic z toho teď nemá valnou hodnotu.

Nebezpečí pro Ukrajinu

Kromě mimořádného bohatství byli ukrajinští oligarchové proslulí také tím, že měli politickou moc. V roce 2017 londýnský think tank Chatham House uvedl, že představují největší nebezpečí pro Ukrajinu.

Prostřednictvím rozsáhlé sítě spojenců a loajálních poslanců ukrajinští oligarchové opakovaně ovlivňovali zákony ve prospěch svých obchodních impérií. Prezident Volodymyr Zelenskyj je označil za „skupinu lidí, kteří si myslí, že jsou důležitější než zákonodárci, státní úředníci nebo soudci“.

Ruské útoky na ukrajinské energetické cíle zdvojnásobil počet hladovějících ve světě

Ruské útoky na ukrajinské energetické cíle zdvojnásobil počet hladovějících ve světě

Zimní ruská taktika útočení na ukrajinské energetické cíle včetně těch v černomořských přístavech, blokace lodí s obilím mířících z Ukrajiny přezdívané „obilnice světa“ a s válkou související rapidní růst cen energií jsou hlavními důvody značného nárůstu počtu obyvatel planety, kteří hladoví nebo jim hrozí akutní nebezpečí hladu. Aktuálně jich je podle odhadu Světového potravinového programu OSN 345 milionů, dvakrát více než před třemi lety, uvedl deník The New York Times.

Přečíst článek

Stejně jako mnoho obyčejných civilistů však od začátku ruské invaze na východě Ukrajiny v roce 2014 nechali své podniky rozmetat raketami a o svůj majetek přišli kvůli ruské okupaci.

Mnozí měli pocit, že Achmetov měl jako nejbohatší muž Ukrajiny udělat od samého počátku více pro potlačení separatismu podněcovaného Ruskem v jeho domovském regionu. Když se vliv Ruska podporovaný vojenskou silou v Donbasu rozšířil, nařídil svým továrnám, aby na protest spustily sirény. Vydával také kritická prohlášení na adresu separatistů.

Ruským bombardováním zničené ocelárny Azovstal v Mariupolu, jejich majitel Rinat Achmetov hodlá Kreml žalovat o náhradu až 20 miliard dolarů. ČTK / AP

Mohli dávat víc

Pokud jde o financování a podporu odboje, byl kritizován za příliš malou aktivitu. Zejména ve srovnání s jiným ukrajinským magnátem, miliardářem Ihorem Kolomojským. Ten byl v březnu 2014 jmenován gubernátorem Dněpropetrovské oblasti na jihovýchodě Ukrajiny.

S eskalací konfliktu napumpoval Kolomojskyj miliony do ukrajinských dobrovolnických praporů. Nabízel odměny za zajetí Ruskem podporovaných ozbrojenců a dodával ukrajinské armádě pohonné hmoty. Pak se ale v roce 2019 dostal do sporu s bývalým pezidentem Petrem Porošenkem. Parlament poté schválil zákon, v jehož důsledku Kolomojskyj ztratil kontrolu nad ropnou společností.

Jeho reakce? Do sídla firmy vyrazil s ochrankou vyzbrojenou samopaly.

S pokračující válkou na východě země a ztrátou dalších továren, dolů a úrodné zemědělské půdy se však rozbíhal zánik ukrajinských oligarchů. Další rána přišla koncem roku 2021, kdy Ukrajina přijala tzv. zákon o deoligarchizaci. Nový zákon prezidenta Zelenského definoval oligarchu jako osobu, která splňuje tyto podmínky:

  • má vliv na média nebo politiku,
  • vlastnictví monopolu,
  • vydělává miliony dolarů ročně.

Aby se Rinat Achmetov vyhnul zařazení na Zelenského seznam, prodal veškerý svůj mediální majetek. Pak přišla invaze na Ukrajinu v únoru 2022. Válka jen prohloubila ztrátu příjmů ukrajinských superbohatých. Posílí však jejich zánik ukrajinskou demokracii?

Rinat Achmetov

Ve válce s Putinem bere Zelenskyj na milost jinak kontroverzního oligarchu

„Bojujeme za společný cíl, zachránit Ukrajinu. Rozpory ponechávám stranou,“ tvrdí ukrajinský miliardář Rinat Achmetov. Na změnu postoje nejbohatšího Ukrajince, který se před ruskou invazí na Ukrajinu ke vztahu obou zemí nevyjadřoval, upozornila agentura Bloomberg.

Přečíst článek

„Rozhodně,“ říká Sevgil Musajevová, šéfredaktorka populárního zpravodajského webu Ukrajinska pravda. „Válka je začátkem konce oligarchů na Ukrajině.“

„Zákon o deoligarchizaci byl jedním z prvních hlavních spouštěčů jejich zániku,“ říká Serhij Leščenko, dříve jeden z nejvýznamnějších ukrajinských investigativních novinářů a nyní poradce šéfa kanceláře prezidenta Zelenského. „Ale jak se válka stupňovala, oligarchům to ještě více ztížilo život,“ řekl BBC. „Byli nuceni soustředit se spíše na přežití než na domácí politiku.“

Nyní je podle Musajevové na ukrajinské občanské společnosti a protikorupčních institucích, aby zabránily vzniku nových oligarchů. A samotné přežití demokracie na Ukrajině samozřejmě závisí na výsledku války s Ruskem.

O kolik přišli ukrajinští miliardáři?

Jméno Jmění v předvečer ruské invaze (v mld. USD) Jmění na konci roku 2022 (v mld. USD) Změna (v mld. USD)
Rinat Achmetov 13,7 4,3 -9,4 
Viktor Pinčuk 2,6  2,0  -0,6
Vadim Novinskyj 3,5  1,3  -2,2
Ihorem Kolomojskyj 1,8  1,0 -0,8
Petro Porošenko 1,6  0,7  -0,9

Zdroj: Forbes

Kanceláře BlackRock v San Franciscu

Ukrajina jako zlatý důl. Americký investiční gigant bude pomáhat s obnovou

Medvěd ještě běhá po lese, ale už se na něj brousí nože. Jako první se do řady na poválečnou obnovu Ukrajiny postavila těžká váha, americký investiční gigant BlackRock. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského bude poválečná obnova Ukrajiny největším ekonomickým projektem v Evropě.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Musk podle nové biografie loni vypnul Starlink u Krymu, Ukrajinci nemohli útočit

Musk loni vypnul Starlink u Krymu, chtěl zabránit útoku na ruskou flotilu, píše se v jeho nové biografii

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme