Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

izraelsko-palestinský konflikt - informace o tématu

Premiér Petr Fiala

Návrh vydat zatykač na izraelskou vládu společně s lídry Hamásu je děsivý, míní Fiala

Návrh hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) vydat zatykač na představitele izraelské demokraticky zvolené vlády spolu s vůdci islámské teroristické organizace Hamás je děsivý a zcela nepřijatelný. Na síti X tak reagoval premiér Petr Fiala (ODS).

Přečíst článek
Americký prezident Joe Biden

Biden: Palestince zabíjely bomby z USA. Pokud Izrael vstoupí do Rafáhu, další už nedodáme

Izrael podle amerického prezidenta Joea Bidena použil bomby dodávané Spojenými státy k útokům, při nichž v Pásmu Gazy umírali palestinští civilisté. Biden to ve středu (dnes brzy ráno středoevropského letního času) podle agentur AP a Reuters řekl v rozhovoru stanici CNN.

Přečíst článek
Palestinské město Rafah

Izraelská armáda zahájila evakuaci části Rafáhu. Ofenzíva se blíží

Izraelská armáda zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho chystanou ofenzivou v této oblasti, informovaly deník Haarec a server The Times of Israel (ToI). Izraelská armáda potvrdila, že začala vyzývat k evakuaci civilisty ve východní části Rafáhu v rámci operace "omezeného rozsahu“, jejímž cílem je rozbít palestinské radikální hnutí Hamás.

Přečíst článek
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Situace na Blízkém východě se vyostřuje. Turecko zcela zastavilo obchodování s Izraelem

Turecko zcela zastavilo obchod s Izraelem. Agentuře Bloomberg to řekli dva nejmenovaní turečtí představitelé seznámení s touto záležitostí. Ankara tím dává najevo nesouhlas s počínáním Izraele v Pásmu Gazy, které ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podle izraelského ministra zahraničí Jisraela Kace Turecko svým krokem porušuje mezinárodní dohody. V dubnu turecké úřady ze stejného důvodu částečně omezily export do Izraele. Nové opatření se podle agentury Bloomberg týká i dovozu.

Přečíst článek

Eskalace konfliktu na Blízkém východě zdraží ropu

V případě otevřeného konfliktu mezi Izraelem a Íránem by cena ropy mohla vystoupat až na dvojnásobek, barel černého zlata by tak stál 180 dolarů, varují analytici. Investoři zatím ale zůstávají obdivuhodně klidní. Cena ropy stagnuje či mírně klesá. Ve středu se barel severomořské ropy Brent obchodoval pod 89 dolary.

Přečíst článek
ropa brent, ilustrační foto

Ropa po íránském útoku na Izrael zlevňuje

Ceny ropy se dnes snižují poté, co víkendový útok Íránu na Izrael způsobil pouze omezené škody. Severomořská ropa Brent kolem v pondělí dopoledne vykazovala pokles o zhruba 0,6 procenta, sestoupila tak pod 90 dolarů za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela zhruba 0,7 procenta a nacházela se blízko 85 dolarů za barel.

Přečíst článek

Jaká bude reakce Izraele na útok Íránu? Válečný kabinet se zatím na postupu neshodl

Izraelský válečný kabinet v neděli několik hodin jednal o reakci na noční íránský dronový a raketový útok na Izrael, na postupu se však zatím neshodl, uvádějí s odvoláním na své zdroje izraelská i zahraniční média. Podle agentury Reuters se členové kabinetu přiklánějí k odvetě, na jejím rozsahu a načasování však shoda není.

Přečíst článek
Americký prezident Joe Biden

Napětí na Blízkém východě roste. Neútočte na Izrael, varuje Biden Írán

Americký prezident Joe Biden vzkázal Íránu, aby neútočil na Izrael. Spojené státy podle něj pomohou Izraelcům s obranou a Teherán neuspěje, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Lord Cameron: Britská podpora Izraele není bezpodmínečná

Kritika Izraele v Británii sílí podobně jako v USA. Ministr zahraničí David Cameron nezlehčuje roli Hamásu, požaduje však po Izraeli citlivější přístup. „Očekáváme, že tak hrdá a úspěšná demokracie bude dodržovat mezinárodní humanitární právo,“ uvedl v komentáři pro The Times.

Přečíst článek
Řetězec McDonald's po bojkotech odkoupí zpět franšízové pobočky v Izraeli

Ozvěny války v Gaze. McDonald´s po bojkotu odkoupí zpět franšízové pobočky v Izraeli

Americký řetězec rychlého občerstvení McDonald's odkoupí zpět všechny franšízové pobočky v Izraeli. Reaguje na bojkoty vyvolané válkou mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás. Firma to uvedla ve čtvrtek na svém webu.

Přečíst článek
Palestinci po izraelských náletech na město Rafah

Izrael se v Pásmu Gazy genocidy nedopustil, zní z USA

Spojené státy se nedomnívají, že se Izrael dopustil genocidy během bojů v Pásmu Gazy. Agentuře AFP to řekl nejmenovaný představitel americké administrativy. Reagoval tak na zprávu, kterou oficiálně představí zvláštní zpravodajka OSN pro okupovaná palestinská území Francesca Albaneseová. Podle ní izraelská ofenziva v Pásmu Gazy svým rozsahem a provedením nese znaky genocidy.

Přečíst článek
Hamás se udrží ještě roky, Netanjahu možná ne, očekávají americké tajné služby

Hamás bude trápit Izrael ještě roky, zato Netanjahu by nemusel ustát tlak, tvrdí americká rozvědka

Izrael bude čelit palestinskému hnutí Hamás ještě dlouhá léta, zatímco premiér Benjamin Netanjahu by nemusel ustát tlak veřejnosti na svou demisi a vypsání předčasných voleb. Uvádí to zpráva amerických tajných služeb, o níž informoval server The Times of Israel.

Přečíst článek
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Biden zkritizoval Netanjahua. Jeho přístup k válce v Gaze Izrael poškozuje, uvedl prezident

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu svým přístupem k válce proti Hamásu Izrael více poškozuje, než mu pomáhá, je přesvědčen americký prezident Joe Biden.

Přečíst článek
Velká Británie, volby

„Tohle je za Gazu!“ Britské doplňovací volby rozhodla zahraniční politika

Konflikt mezi Izraelem a Hamásem zcela ovládl čtvrteční doplňovací volby. Ty se však nekonaly na Blízkém východě, ale na předměstí britského Manchesteru. Z chaotického průběhu profitoval konspirační teoretik a veterán krajně levicové scény.

Přečíst článek
Senát USA schválil pomoc 95,3 miliardy dolarů pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael

Američtí senátoři schválili finanční pomoc Ukrajině, Izraeli a Tchaj-wanu

Americký Senát schválil návrh zákona o pomoci Ukrajině, Izraeli a Tchaj-wanu ve výši 95,3 miliardy dolarů (2,2 bilionu korun), informuje agentura AP.

Přečíst článek
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Konflikt s hnutím Hamás si vybírá svou daň. Moody´s snížila rating Izraele

Ratingová agentura Moody´s oznámila, že snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Izraele o jeden stupeň na A2. Píše to agentura Reuters.

Přečíst článek
Palestinské město Rafah

Netanjahu se mýlí. Izrael má do zničení Hamásu daleko, tvrdí tajné služby

Izraelská armáda v Pásmu Gazy od října omezila bojové schopnost palestinského hnutí Hamás, není ale tak blízko jeho zničení, jak o tom ve středu hovořil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Napsal to deník The New York Times (NYT) s odkazem na zdroje z americké tajné služby. Netanjahu chce dosáhnout úplného zničení Hamásu, což mnozí označují za nereálné.

Přečíst článek
Soud OSN v Haagu nařídil Izraeli, aby zabránil genocidě a zlepšil situaci v Gaze

Zabraňte genocidě a zlepšete humanitární situaci v Gaze, vyzval Izrael soud v Haagu

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) dnes předběžným opatřením nařídil Izraeli, aby přijal veškeré kroky, které zabrání genocidě a zlepší humanitární situaci v Pásmu Gazy, kde izraelská armáda vede vojenskou operaci proti palestinskému hnutí Hamás.

Přečíst článek
Americké a britské síly společně zaútočily na stanoviště jemenských povstalců

Další údery na jemenské povstalce. USA a Británie cílily na muniční sklady

Americké a britské síly zaútočily na několik stanovišť jemenských povstalců, včetně cílů v blízkosti letiště u jemenské metropole Saná, uvedlo britské ministerstvo obrany.

Přečíst článek
Írán je ke konfliktu na Blízkém východě blíže, než se zdá

Eskalace konfliktu na Blízkém východě? Do bojů je připraven vstoupit Írán

Konflikt, který se nyní odehrává v Pásmu Gazy a na celém Blízkém východě, je sice konfliktem vedeným prostřednictvím spojenců, ale Írán oznámil světu - a konkrétně Izraeli - že je ochoten sám vstoupit do boje, když k tomu bude dotlačen. V souvislosti s rolí Teheránu v době sílícího napětí mezi blízkovýchodními, ale i dalšími zeměmi, to napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Maersk sestoupil z trůnu největšího dopravce

Lukáš Kovanda: Útok Američanů na Húsíe zdraží benzín

Vojenský úder Spojený států a Británie na pozice jemenských povstalců, k němuž došlo v noci na dnešek, není překvapivý. Spojené státy jej zvažovaly už v prosinci 2023. V podstatě jde také o test, zda Teherán, jenž povstalce podporuje, bude ochoten vstoupit s USA do proxy války. Dosavadní konflikt mezi Izraelem a Hamásem by se tak rozšířil. Jemenští povstalci, Húsíové, v Rudém moři útočí na – zejména – západní plavidla, a ochromují tak mezinárodní obchod. Činí tak ze msty za odvetný útok Izraele na teroristy z Hamásu v Gaze, které taktéž podporuje Írán.

Přečíst článek

USA a Británie zahájily odvetu za útoky na lodě v Rudém moři

Spojené státy a Británie v noci ze čtvrtku na pátek s podporou několika dalších zemí udeřily ze vzduchu a z moře proti vojenským pozicím húsíjských povstalců na území Jemenu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na své zdroje, útoky poté potvrdili americký prezident Joe Biden a britský premiér Rishi Sunak. Výbuchy se podle svědků Reuters ozvaly i v hlavním městě Saná a na mnoha dalších místech země.

Přečíst článek
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Bojujeme s Hamásem, ne s Palestinci. Gazu nehodláme trvale okupovat

Izrael podle premiéra Benjamina Netanjahua nehodlá trvale okupovat Pásmo Gazy, ani vysídlit jeho civilní obyvatelstvo, pro jehož ochranu prý armáda dělá maximum.

Přečíst článek
Povede zdražení námořní dopravy k nové inflační vlně?

Kryštof Míšek: Povede zdražení námořní dopravy k nové inflační vlně?

Začátek nového roku je opět ve znamení geopolitického napětí na Blízkém východě. Největší světová námořní skupina Mediterranean Shipping Company (MSC) již oznámila, že kvůli zvýšené hrozbě útoků odklání své lodě od Rudého moře.

Přečíst článek
Evropská komise poskytne přes 118 milionů eur palestinské samosprávě

EU znásobí humanitární pomoc Palestině. Do Gazy pošle miliardy

Evropská komise poskytne palestinské samosprávě přes 118 milionů eur (téměř tři miliardy korun). Peníze jsou určeny na mzdy tamním úředníkům, sociální dávky pro potřebné rodiny, ale pro nemocnice ve východním Jeruzalémě, uvedla Evropská komise v prohlášení.

Přečíst článek
USA povedou mezinárodní operaci k ochraně lodí před útoky Húsíů

Operace Strážce prosperity. USA povedou mezinárodní akci k ochraně lodí před útoky Húsíů

Spojené státy stanou v čele mezinárodní námořní operace s cílem ochránit lodě v Rudém moři před útoky jemenských Húsíů, uvedl americký ministr obrany Lloyd Austin během návštěvy Bahrajnu, kde mají USA své námořní velení pro blízkovýchodní oblast. Spolu s USA se do operace zapojí Británie, Francie, Itálie, Nizozemsko, Norsko, Španělsko, Kanada, Bahrajn a Seychely, dodal Austin.

Přečíst článek
Reklama

News box

Francouzský módní dům Chanel plánuje otevřít více poboček v Číně. A to přesto, že Číňané znovu 📈 více cestují a nakupují spíše v jiných zemích. Dnes to podle agentury Reuters uvedla generální ředitelka firmy Leena Nairová. Chanel proslul svými tvídovými obleky, prošívanými kabelkami a parfémem No. 5.
Skupina ekonomicky vyspělých zemí G7 by mohla podpořit Ukrajinu až 5️⃣0️⃣ miliardami dolarů (zhruba 1,1 bilionu korun) prostřednictvím úvěru spojeného se zmrazenými ruskými aktivy. Uvedla to americká ministryně financí Janet Yellenová v rozhovoru s britskou televizní stanicí Sky News.

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití nestrategických 🚀 jaderných zbraní, uvedlo ministerstvo obrany v Moskvě podle agentury Interfax. Cvičení se koná v Jižním vojenském okruhu, jehož součástí jsou i Ruskem okupované části ukrajinského území.

Distributor otráveného alkoholu 👴 Jiří Vacula, který byl v hlavní větvi metanolové kauzy odsouzen k 15 letům vězení, byl podmínečně propuštěn na svobodu. Dnes to uvedla Česká televize, datum propuštění neuvedla. Vaculu, který si z trestu odpykal více než dvě třetiny, ČT kontaktovala v jedné z vesnic na Zlínsku. 
Ghana do konce letošního roku vybere firmu, která v této africké zemi vybuduje první 🏭 jadernou elektrárnu. Agentuře Reuters to dnes sdělil jeden z představitelů tamního ministerstva energetiky. Jedinou jadernou elektrárnu v Africe v současnosti provozuje Jihoafrická republika (JAR).
Téměř dvě třetiny Čechů má zájem o dotace na ekologičtější a úspornější bydlení. Podporu ale zatím využilo jen 1️⃣4️⃣ procent dotázaných. Vyplývá to z průzkumu společnosti NMS Market Research vytvořeného pro Raiffeisenbank, kterého se zúčastnilo přes 1000 lidí mezi 18 až 64 lety. 
Velkoobchody Makro Cash & Carry ČR 📉 snížily ve finančním roce, který trval do 30. září 2023, čistý zisk o přibližně o 13 procent na 135 milionů korun. Tržby společnosti naopak meziročně vzrostly, a to asi o devět procent na celkových 35 miliard korun. Vyplývá to z účetní uzávěrky Makra zveřejněné ve Sbírce listin. 
Čínský výrobce elektromobilů Xpeng v prvním čtvrtletí zvýšil tržby meziročně o 6️⃣2️⃣ procent na 6,55 miliardy jüanů (přes 20 miliard korun). Čistou ztrátu naopak snížil, a to na 1,37 miliardy jüanů (zhruba 4,3 miliardy korun) z 2,34 miliardy jüanů před rokem. 
Ceny bytů, rodinných domů a pozemků v Česku v prvním čtvrtletí mezičtvrtletně nepatrně 📈 rostly. Byty oproti loňskému poslednímu čtvrtletí zdražily o 0,3 procenta, meziročně ale o 3,1 procenta zlevnily. Meziročně se zvýšily prodeje bytů o 17 procent. Nejvýrazněji mezičtvrtletně zdražily rodinné domy, a to o 1,1 procenta. Jejich hodnota tak roste tři čtvrtletí po sobě. Ceny pozemků byly oproti podzimu vyšší o 0,7 procenta, meziročně pak o čtyři procenta. 
Stát rozhodne o svém postoji k dividendě energetické skupiny ČEZ nejpozději 🔟 dnů před konáním červnové valné hromady společnosti. Zatím návrh vedení ČEZ na dividendu ve výši 80 procent z loňského zisku, který odpovídá 52 korunám na akcii, nebude ministerstvo financí (MF) komentovat. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme