Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Energetika. Proč a kam stoupají ceny energií?

Pavel Kysilka

Se zdražováním není definitivní konec, čeká nás turbulentní období, říká Pavel Kysilka

Evropa i Česko kvůli ideologii Green Dealu a neschopnosti vlád fatálně zanedbaly rozvoj energetické sítě. To nás dostihne, ceny opět porostou, říká Pavel Kysilka, bývalý viceguvernér ČNB a bývalý šéf České spořitelny. Přestože nyní inflace po dvou letech v Česku klesla, není to konec, příští roky budou turbulentní. Kysilka tvrdí, že je optimista. Že Evropa se dočká lepších časů. Nejdřív si však podle něj bude muset „sednout na zadek“, projít hlubokou ekonomickou krizí. Ke které ji prý vedou současné elity, zaslepené ekologickou a energetickou ideologií. „Neumíme vytěžit zlato, které se skrývá v krizích,“ tvrdí. Jednou takovou „nevytěženou“ krizí by podle něj covid. „U covidu byla prvotní opatrnost na místě, ale po poznání, o co jde, se měl svět znovu otevřít, chránit ohrožené skupiny a zabránit zločinnému spolčení farmaceutického byznysu a vlád.“

Přečíst článek
agrovoltaika

Od skládek po umělecké instalace. Solární elektrárny rostou na netradičních místech

Podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) bude elektřina ze slunce v příštích několika desetiletích dominovat globálním trhům s elektřinou. Již nyní tvoří tři čtvrtiny kapacity obnovitelných zdrojů energie. Analytici BloombergNEF předpovídají, že letos vzroste výstavba solárních zařízení o dalších 25 procent, čímž se zvýší jejich kapacita o více než 500 gigawattů. Tyto solární elektrárny však potřebují hodnotě místa. Solární instalace se tak rozšiřují na nečekaných místech, od vyřazených skládek až po nefunkční golfová hřiště či malby na zdech.

Přečíst článek
E.ON zlevní domácnostem plyn až o pětinu

E.ON zlevní plyn až o pětinu

V pořadí už třetí zlevňování energií během posledního roku chystá energetická společnost E.ON. Od května zlevní 150 tisícům zákazníků bez fixace dodávky plynu. Ceny oproti současným ceníkům klesnou o 13 až 21 procent. Podle společnosti tak průměrným odběratelům, kteří plynem topí, klesnou náklady na plyn o 4500 korun ročně. Energie letos postupně zlevňují i další dodavatelé, reagují na pokles velkoobchodních cen energií.

Přečíst článek
Solární park Don Flavio

Solek postaví v Chile svou dosud největší fotovoltaickou elektrárnu

Česká skupina Solek staví svůj největší fotovoltaický park v Chile. Projekt Leyda bude mít výkon 95,2 megawattu (MW), bude tak dvaapůlkrát větší než dosud největší česká fotovoltaická elektrárna v Ralsku. Zprovozněna by měla být do konce letošního roku. Firma náklady na stavbu neuvedla.

Přečíst článek
Chladicí věže jaderné elektrárny

Jan Žižka: Jádro a obranný průmysl už nejsou pro Evropu tabu

Představy části evropských bankéřů, že jim financování obranného průmyslu a jaderné energetiky pokazí pověst, naráží na tvrdou realitu. Evropský kontinent ohrožuje agrese Ruska a Evropská unie zjišťuje, že dlouhodobě zanedbala své obranné kapacity, píše ve své analýze Jan Žižka, editor magazínu Moderní ekonomická diplomacie.

Přečíst článek
E.ON

E.ON chce být v solárech jedničkou. Koupil podíl ve firmě, která je instaluje

Energetická společnost E.ON koupila podíl 49 procent ve společnosti Sun construct, která dodává a instaluje fotovoltaické elektrárny zejména pro domácnosti. Hodnota transakce zůstává tajná.

Přečíst článek
Instalovali jste soláry na střechu? Pozor na podpojištění

Padlá Malina nezvládne tisícům lidí dodělat soláry, dodá jim ale díly

Reorganizační plán Maliny je téměř hotový. Firma ho brzy představí věřitelům. Instalaci solárních panelů a tepelných čerpadel u 2500 zakázek nezvládne dokončit, klientům by ale měla dodat potřebné komponenty.

Přečíst článek
Rusko a Čína chtějí postavit jadernou elektrárnu na Měsíci

Smělé plány Rusů a Číňanů. Na Měsíci chtějí postavit jadernou elektrárnu

Rusko a Čína uvažují o umístění jaderné elektrárny na Měsíci, uvedl šéf ruské kosmické agentury Roskosmos Jurij Borisov. Harmonogram pro tento ambiciózní plán je podle něj stanoven na první polovinu následující dekády, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek
Dukovany

Rusové končí. Obohacování uranu v Dukovanech si vezmou na starost Francouzi

Obohacování uranu pro jadernou elektrárnu v Dukovanech bude nově zajišťovat francouzská firma Orano. Dosud měl tuto službu na starosti ruský TVEL. Společnost ČEZ uzavřela dohodu při návštěvě francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v České republice. Oznámil to mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Jde o druhou dohodu ČEZ s francouzskou firmou, ta zajišťuje obohacování uranu i v Temelíně.

Přečíst článek
František Novosad

Český průmysl potřebuje ruský plyn, říká sklář František Novosad

České sklo má na kahánku. Skláře drtí zejména drahé energie, na projektu Green Deal nenechají nit suchou. Do toho přišel vládní balíček, který mimo jiné zvyšuje daňové odvody za využívání plynu pro tavení skla. Skláři se bouří, žádají po vládě nějaká opatření. Nicméně, síla českých sklářů už není co bývala. „Dobré rady“ vlády, aby šetřili na energiích, skláře rozpalují do běla. „Buď jedu na sto procent, a sklo roztavím, nebo jedu na nulu,“ říká František Novosad, jeden z posledních matadorů českého sklářského byznysu, kdysi světově proslulého. Novosad vlastní sklárnu v Harrachově, historicky nejstarší provoz v Česku založený v roce 1712. Aby ekonomicky přežil, založil před dvaceti lety jeden z prvních minipivovarů v Česku.

Přečíst článek
ilustrační foto

Analytici: Nízké ceny povolenek domácnostem ušetří, investory ale znervózňuje

Klesající ceny emisních povolenek by mohly krátkodobě snížit cenu energií pro odběratele, v případě dlouhodobého stavu by však zároveň mohly omezit investice do modernizace energetiky. Vyplývá to z komentářů analytiků. Hodnota emisních povolenek v posledních týdnech klesla k hodnotě kolem 53 eur za tunu vypuštěného oxidu uhličitého. V loňském roce cena atakovala hodnotu 100 eur za tunu.

Přečíst článek
Reklama

News box

Do Egypta uteklo z Pásma Gazy od loňského 7. října, kdy tam vypukla válka Izraele s hnutím Hamás, 80 tisíc až 1️⃣0️⃣0️⃣ tisíc Palestinců. Agentuře AFP to dnes řekl palestinský velvyslanec v Káhiře Dijáb Allúh. Egypt odmítá přijmout větší počet palestinských uprchlíků z Gazy, což znovu zopakoval jeho prezident Abdal Fattáh Sísí, který to zdůvodnil národní bezpečností, ale také obavami, že větší vysídlení z Pásma Gazy by ohrozilo dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu.
Evropský výrobce letadel Airbus v prvním čtvrtletí zvýšil tržby meziročně o devět procent na 12,83 miliardy eur (zhruba 3️⃣2️⃣3️⃣ miliard korun). Jeho provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek však klesl o 25 procent na 577 milionů eur (zhruba 14,5 miliardy korun). Výrazně tak zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 789 milionů eur, napsala agentura Reuters.
Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj podezřelý z machinací se státními pozemky předal ukrajinskému parlamentu rezignační 📜 dopis. Podle serveru RBK-Ukrajina to oznámil předseda parlamentu Ruslan Stefančuk.
Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo vyhoštění 2️⃣ lotyšských diplomatů. Jde podle něj o reciproční krok za dřívější vykázání dvou pracovníků ruské ambasády z pobaltské země. Ruská státní agentura TASS dříve v souvislosti s dnešním předvoláním lotyšské chargé d'affaires na ministerstvo uvedla, že Riga na konci března prohlásila za personu non grata jednoho ruského diplomata.
Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s ➡️ navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.
Koruna dnes 📈 posílila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru zpevnila od středečního podvečera o devět haléřů na 25,17 koruny za euro. K dolaru si polepšila o 13 haléřů na 23,50 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online kolem dnešních 17:00.
Newyorský odvolací soud dnes zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta 👨 Harveyho Weinsteina za sexuální delikty a nařídil zahájení nového procesu. Informuje o tom zpravodajský web televize CNN. Verdikt, který byl zrušen, mu v roce 2020 uložil trest 23 let vězení. 
Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí výrazně zvolnil a v přepočtu na celý rok činil 1️⃣,6️⃣ procenta. Ve svém odhadu to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku činil ročně přepočtený růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států 3,4 procenta.
Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce snížil svůj provozní zisk (EBITDA) na 3️⃣,6️⃣ miliardy eur (zhruba 90,7 miliardy korun). Meziročně jde o pokles o 17 procent. Do hospodaření se promítl pokles cen energií na trhu. Kompletní energetická divize Křetínského skupiny EP Corporate Group (EPCG) pak zaznamenal provozní zisk 7,3 miliardy eur (skoro 184 miliard korun).
Případné zdražení 🍇 ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit, řekl.
Reklama
Reklama
Doporučujeme