Reklama

Zdenka Klapalová: Češi začali na domácím realitním trhu hrát prim

Zdenka Klapalová v podcastu Realitní Club
EP Production
Dalibor Martínek
lib

Investoři se nemohou dočkat okamžiku, až český realitní trh oživne a oni budou moci vložit své peníze do nemovitostí, říká Zdenka Klapalová, šéfka Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí a také řídící partnerka poradenské společnosti Knight Frank. Klapalová je nejvlivnější ženou v českém byznysu s nemovitostmi.

Reklama

Nemovitosti jsou dlouhodobě brány jako vhodné místo k bezpečnému zaparkování peněz se solidním výnosem a bez rizika výrazných propadů. Český trh však vloni zamrznul. Předtím se zde pohybovali velcí globální hráči, objem investic před pár lety dosahoval čtyř miliard eur ročně. „Pro některé domácí hráče nebylo snadné se na trhu prosadit,“ říká Klapalová.

Situace se však změnila. A to jednak s covidem, ale hlavně s válkou na Ukrajině, kterou Rusko rozpoutalo loni v únoru.  „Konflikt způsobil řadu negativních vlivů,“ uvedla Klapalová v podcastu Realitní Club. Vzniklá nejistota podle ní výrazně působí zejména na globální institucionální investory. Ti nyní spíše vyčkávají a z regionu CEE se ve velké míře stáhli. To vytvořilo prostor pro domácí investory.

Český kapitál se vyšvihl

Otázkou je, zda je český kapitál dost silný na to, aby globální poptávku dokázal nahradit. „Můžeme být hrdí, jak český kapitál za poslední roky vyrostl,“ říká Klapalová a ukazuje to na příkladu: „Za posledních deset let tady proběhla řada transakcí nad sto milionů eur. Deset z nich realizovali čeští investoři, ať už fondy, nebo privátní hráči.“ Podle Klapalové český kapitál zatím není schopný úplně nahradit ten globální, mezinárodní. Ale stal se důstojným hráčem na poli nemovitostí a investic do nich.

V loňském roce z více než sedmdesáti větších transakcí šlo padesát do českých rukou. „Z hlediska objemu investoval český kapitál lehce nad padesát procent těchto transakcí,“ říká Klapalová.

Podcast Realitní Club si můžete poslechnout již zítra na webu newstream.cz a na všech podcastových platformách.

Šéf mmcité: Kopírují nás všude. Hlavně v Polsku, Rusku, ale také v Itálii

Kromě Bílovic u Uherského Hradiště se městský mobiliář tuzemské značky mmcité vyrábí i v Brazílii. Právě posílení produkce je jedním z hlavních důvodů, proč skupina Davida Karáska chce od investorů na pražské burze Start získat 160 milionů korun. Nejenom o tom, na co chce firma peníze použít, jsme si povídali v dalším díle podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

Jan Šebesta a redaktoři Newstream.cz při natáčení podcastu Realitní Club

Zrychlí v Česku výstavba? Pro nové úřady nejsou peníze ani lidé. Zbývá se jen modlit

Nový stavební zákon stále čeká na to, až ho schválí poslanecká sněmovna. Platit by měl od příštího roku. Tento závazek vlády trvá. Faktem však je, že se neustále pracuje na dílčích změnách této klíčové normy. „Připravuje se vládní poslanecká iniciativa. Zdá se, že výsledkem bude kompromis mezi původním návrhem a představami současné vlády,“ říká Jan Šebesta, expert na stavební právo ze Svazu průmyslu a dopravy.

Přečíst článek

Omar Koleilat, Crestyl
video

Omar Koleilat: Pro normální lidi je hypotéka nejlepší investice. A není drahá ani teď

Většina bohatství v Česku byla vytvořena skrze nemovitosti. Lidé kupovali za 30, 40, 50 tisíc korun metr čtvereční, který má dnes hodnotu 100, 120 tisíc. A to ze svého dali jen zlomek, vypočítává v novém díle seriálu Jiný peníze spolumajitel Crestylu Omar Koleilat.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

bytové domy, byty, ilustrační foto

Malí developeři nezvládají, nabízejí své projekty velkým hráčům. Ti se do nich ale nehrnou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme