Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Český fintech Upvest plně ovládla Komerční banka. A netají se ambiciózními plány

zleva Jiří Přibyl, ředitel KB SmartSolutions; David Musil, spoluzakladatel společnosti Upvest; Patrik Nový, ředitel KB SmartSolutions; Petr Volný, spoluzakladatel společnosti Upvest
poskytnuto Komerční bankou
Veronika Kudrnová
vku

Sázka Komerční banky na fintechovou platformu Upvest před dvěma lety se dnešní optikou jeví jako tutovka. Platforma, která propojuje developery s drobnými investory, hladce překonala vytyčené cíle a její úplné začlenění do struktury Komerční banky tak probíhá dříve, než bylo původně v plánu.

Reklama

Koncem července nabyla Komerční banka v Upvestu majoritní podíl ve výši 96 procent. Zbylá čtyři procenta se aktuálně dělí mezi původní podílníky – Davida Musila a Petra Volného a další dva společníky Jana Holáska a Petra Malíka. Cena a další detaily transakce zůstávají neveřejné.

Majetkový vstup do společnosti Upvest byl v létě roku 2020 historicky první akvizicí fintechu z dílny dceřiné společnosti Komerční banky - KB SmartSolutions.

„Po více než dvouleté úspěšné spolupráci dávalo oběma stranám smysl, aby se Upvest stal plnohodnotnou součástí skupiny KB a dále se profesionalizoval a rozvíjel pod záštitou přední české banky, která spadá do globální skupiny SG,“ řekl David Musil, spoluzakladatel a CEO společnosti Upvest.

Wall Street, ilustrační foto

Zázrak na burze. Akcie fintechu hodnotnějšího než Goldmani raketově rostou. A nikdo neví proč

Akcie AMTD Digital, společnosti se sídlem v Hongkongu, která byla kotována v New Yorku před méně než třemi týdny, vzrostly natolik, že společná tržní hodnota jejích akcií třídy A a B byla ke středečnímu závěru více než 203 miliard dolarů. To znamená, že firma – která rozvíjí digitální podnikání, včetně finančních služeb – má větší hodnotu než Wells Fargo, Morgan Stanley a Goldman Sachs Group, přestože za rok končící dubnem 2021 vykázala tržby jen 25 milionů dolarů, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Cíl? Naplnit nezměrný potenciál fintechu

Komerční banka předpokládá, že se jí podaří aktuální hodnotu společnosti během nejbližších let zněkolikanásobit. „Společně pro klienty připravujeme rozšíření nabídky projektů o další zajímavé ze sektoru real estate i mimo něj,“ dodal Patrik Nový, ředitel společnosti KB SmartSolutions.

Upvest poskytuje individuální řešení pro developery poptávající externí zdroje financování a umožňuje jednotlivcům investovat i menší částky svých volných finančních prostředků.

Hlavními výhodami crowdfundingového byznys modelu Upvestu je fakt, že dokáže uspokojit obě strany transakce, a to jak individuální investory, tak developery. Hlavními výhodami pro investory je možnost investovat finance do výběrových real estate projektů online, rychle a jednoduše. Developeři zase získávají možnost individuálně řešeného externího zdroje financování, které jim umožňuje připravovat kapitálově náročnější projekty, vícero projektů zároveň či zvyšovat návratnost vlastního kapitálu flexibilním úvěrovým nástrojem.

Společnost Upvest se za šest let svého fungování podílela na 30 projektech a poskytnula financování v celkovém objemu více než 1,29 miliardy korun.

Fintech bublina se vyfukuje. Technologické akcie ztrácí od začátku roku desítky procent

Hodnota finančně technologických firem, které zazářily hlavně za pandemie, kdy lidé museli zůstávat doma, už se na akciových burzách snížila téměř o půl bilionu dolarů (asi 12 bilionů korun). Od začátku roku 2020 se jen ve Spojených státech vydalo na burzu více než 30 takových podniků, ukazují data společnosti CB Insights. Investoři v té době věřili, že podobné firmy budou těžit z dlouhodobého trendu postupné digitalizace, kterému pandemie zpočátku hodně nahrávala.

Přečíst článek

Investice soukromého kapitálu do start-upů byly loni v Česku rekordní.

Startupy stále lákají. České private equity fondy loni investovaly rekordní částku

Čeští soukromí investoři na rozvoj firem loni vsadili rekordní sumu. Nejsilnějším sektorem zůstávají technologie a digitální platformy. Hlavním exitem se stal prodej společnosti Twisto Payments australské platební platformě ZIP za 89 milionů eur. Nové investice jsou spojeny s vysokými riziky zejména kvůli inflaci a válce na Ukrajině.

Přečíst článek

Komerční banka

Komerční banka za pololetí vydělala přes osm miliard

Čistý zisk Komerční banky v prvním pololetí 2022 vzrostl o 62,3 procenta na 8,3 miliardy korun. Výnosy vzrostly o téměř 29,3 procenta na 19,2 miliardy korun. Podle banky za tím stojí nejen růst úrokových sazeb, ale také nízká srovnávací základně loňského roku.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Zleva: Jiří Přibyl, ředitel KB SmartSolutions; David Musil, spoluzakladatel společnosti Upvest; Patrik Nový, ředitel KB SmartSolutions; Petr Volný, spoluzakladatel společnosti Upvest

David Musil z Upvestu: Investujeme stovky milionů do retailových parků či kanceláří

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme