Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Více než třetina evropských investorů chce snížit investice do nemovitostí

Nemovitosti (ilustrační foto)
ČTK
 ČTK

Více než třetina evropských investorů plánuje tento a příští rok snížit objem peněz vložených do nemovitostí. Vyplývá to ze zveřejněného průzkumu evropského sdružení INREV, které pokles atraktivity v realitním sektoru vysvětluje růstem úrokových sazeb a poklesem cen. Globálně chce podle sdružení snížit investice do nemovitostí v uvedené době téměř čtvrtina investorů, se zvýšením investic naopak počítá 27 procent dotázaných.

Reklama

Investoři mají v nemovistotech desetinu investic

Průzkum INREV mezi 82 investory s aktivy ve správě téměř za 800 milionů eur (přibližně 19,2 miliardy koruny) ukázal, že svou expozici vůči nemovitostem hodlá snížit 37 procent evropských investorů. V Severní Americe tak chce učinit 20 procent, zatímco v Asii a Tichomoří pět procent.

Na začátku loňského roku plánovala v témže roce snížit expozici pouze čtyři procenta evropských investorů, ukázal průzkum. Evropské trhy byly obzvláště silně zasaženy inflací a energetickou krizí v důsledku války na Ukrajině, připomíná agentura Reuters.

Rostoucí úrokové sazby zvyšují náklady na půjčky pro investice do nemovitostí a zároveň činí jiné trhy, například ty s pevným výnosem, atraktivnějšími než dříve.

Jak bude vypadat investiční rok 2023? Odhalí už zítra přední experti na investice

Co očekávají přední investoři a ekonomové od roku 2023? Jak se bude vyvíjet ekonomika a kapitálové trhy? Máme za sebou vrchol inflace i úrokových sazeb, nebo nás čeká další růst? A co očekávaná recese znamená pro akcie? Vyplatí se přechod k dluhopisům? I na tyto otázky budou odpovídat odborníci na konferenci Investiční výhledy 2023, kterou pořádá investiční společnost EMUN ve spolupráci s hlavními partnery KPMG ČR a PPF bankou. Newstream je mediálním partnerem konference.

Přečíst článek

Evropští investoři mají v současnosti 10,8 procenta svých investic v nemovitostech, což je nad cílovou alokací 10,5 procenta, ukázal průzkum INREV. Prudký loňský pokles cen ostatních tříd aktiv znamená, že nemovitosti tvoří neúměrně velkou část portfolií investorů, uvádí zpráva.

INREV je evropské sdružení investorů do nemovitostních fondů, s nimiž se neobchoduje na burze. Evropský sektor těchto nemovitostí zaznamenal ve třetím čtvrtletí loňského roku pokles kapitálové hodnoty o 1,6 procenta, což je největší mezičtvrtletní pokles od globální finanční krize v roce 2008. Nejvýraznější pokles vykázal trh v Británii.

Prezidentský Elysejský palác v Paříži.

Křetínský v „investiční horečce“ koupil v Paříži dům s výhledem na prezidentský palác

Český miliardář Daniel Křetínský koupil v roce 2020 pařížský dům ruského oligarchy Dmitrije Rybolovleva za 21,5 milionu eur (asi 517 milionu korun). Honosný městský dům má výhled na prezidentský Elysejský palác a bohatou historii. Zároveň patří mezi aktiva v Rybolovlevově ostře sledovaném rozvodu, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Anders Opedal (vlevo), generální ředitel Equinoru, nečeká, že by plyn a elektřina výrazně zlevnily.

Vysoké účty za elektřinu a plyn zůstanou. Kvůli obnovitelným zdrojům, soudí šéf Equinoru

Šéf norského energetického gigantu Equinor Anders Opedal neočekává, že se účty za plyn a elektřinu vrátí na úroveň před pandemií covidu. Vysvětluje to obřími náklady na přechod od fosilních paliv k obnovitelným zdrojům energie.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

V první epizodě nového pořadu Realitní jednohubky se představují Jiří Pácal, Milan Roček, Libor Ostatek. Moderuje Dalibor Martínek.
video

Nový fenomén. Na trhu s byty a domy řádí nemovitostní „šmejdi“. Kupují podíly a vydírají majitele

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme