Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tomáš Kašpar: Majitelé psů by mohli platit vyšší kauci za nájemní bydlení

Dalibor Martínek

Moderní nájemní bydlení vypadá trochu jako v hotelu, říká Tomáš Kašpar, spoluzakladatel a viceprezident Asociace nájemního bydlení. Ta zastupuje vlastníky nájemních bytů, kterých nyní rychle přibývá.

Reklama

Nové byty v projektech určených pro nájemní bydlení jsou vybavené, nájemníci mohou využívat doplňkových služeb či recepci. To už podle Kašpara může být pro zájemce o bydlení adekvátní alternativa vlastnickému bydlení. „Předtím se člověk musel rozhodovat mezi pěkným novým bydlením a nepěkným nájemním,“ tvrdí. Nyní podle něj může zájemce volit mezi novým projektem nájemního bydlení a novostavbou vlastnického bydlení, což už je porovnání „srovnatelného se srovnatelným“.

Moderní nájemní bydlení? Trochu jako v hotelu

Nájemní bydlení dává podle spoluzakladatele asociace velkou svobodu zejména mladým lidem. „Neříkám, že vlastnické bydlení je něco špatného. Sám bydlím v rodinném domě se zahrádkou,“ říká. Pro mladé, kteří chtějí cestovat nebo ještě nemají dostatek peněz na vlastní, je však nájemní varianta skvělou alternativou, která na českém trhu dosud nebyla dostatečná. Ty doby se nyní mění.

Faktem ovšem je, že do nájmu jsou lidé spíš hnáni drahými byty a nedostupnými hypotékami, než že by to byla svobodné volba. Nájemní bydlení v nových projektech vypadá vesměs tak, že se byty zmenšují k dvaceti metrům čtverečním, a ceny naopak už přesahují 600 korun za metr. Pro rodiny s dětmi nájemní bydlení spíše nevzniká. Podle Kašpara je to logické. „Tento trend platí zejména pro Prahu. Mladí lidé jdou do města za prací, netahají za sebou dvoukolák plný lyží a kol.“

Nemožnost dosáhnout na vlastní bydlení, a tím větší zájem o nájmy, s sebou přináší další fenomén. A sice, že vlastníci bytů cítí možnost posunout sílu vztahu mezi nájemníkem a nájemcem na svou stranu. Ostatně, když ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš nedávno oznamoval svůj záměr poslat v následujících letech do svého projektu dostupného bydlení až dvacet miliard korun, poznamenal, že „…pracuje na úpravě nájemních vztahů. Debata probíhá hlavně o nežádoucím řetězení krátkodobých smluv.“ S ministerstvem spravedlnosti Bartoš prý hledá způsob, jak zjednodušit a zrychlit proces vyklízení nemovitostí a zároveň zajistit nájemci adekvátní ochranu.

Kauce pro pejskaře by mohla být vyšší

V Asociaci nájemního bydlení cítí, že přichází jejich chvíle. Jak bude tento nový vztah vypadat? Na trhu je zřejmé, že vlastníci bytů si své nájemníky vybírají. Často kladou do podmínek nájmu „zákaz“ domácího zvířete. Matky samoživitelky jsou také podezřelé, vlastníci mají obavy o jejich schopnost platit nájem. „Zabývat se domácím zvířetem určitou logiku má. Když bych vám ukázal dva byty, kdy v jednom byl pes ve druhém ne… Pokud pronajímáte byt plně vybavený, tak musíte v tom se psem po roce vyměnit spoustu vybavení,“ uvádí Kašpar.

Kauce, další citlivé téma. „Nájemník pravidelně ani nezaplatí poslední nájem. Vychází z toho, že si poslední nájem odbydlí kaucí,“ říká Kašpar. Majitel bytu potom musí po nájemníkovi byt opravovat. „Nabízí se možnost, že by vlastník pejska mohl zaplatit o jeden měsíc vyšší kauci,“ říká Kašpar.

Vztahy mezi nájemníky a majiteli budou přituhovat. Je tu totiž další citlivé téma, takzvané „běžné opotřebení“. Tento status je podle Kašpara každou stranou nájemního vztahu jinak vysvětlován. „Snažíme se pro ministerstvo připravovat legislativní úpravy, aby byl vztah pronajímatel nájemník jasnější. Měli bychom si dobře vydefinovat, co běžné opotřebení je.“

Nejnovější díl podcastu Realitní Club s Tomášek Kašparem sledujte v úvodu tohoto článku nebo na vaší oblíbené podcastové platformě.

Poslechněte si i další díly oblíbeného podcastu Realitní Club, jehož tváří je moderátorské duo Dalibor Martínek a Petra Jansová:

Jan Holna, spolumajitel architektonického studia DAM

Architekt Jan Holna: Praha trpí tím, že není zdravě zahuštěná

Praha není zdravým způsobem zahuštěná. A trpí kvůli tomu, říká architekt Jan Holna, spolumajitel architektonického studia DAM. Hlavní město má spoustu satelitů, ze kterých jezdí každé ráno a večer spousta lidí do města za prací. Tvoří dopravní zácpy, zahušťují dopravu a otravují vzduch zplodinami ze svých aut.

Přečíst článek

Natáčení podcastu s Evou Le Peutrec

Eva Le Peutrec: V Číně panuje kapitalismus, který jsem nezažila ani ve Spojených státech

Pochází z Česka, nejvíc a největší projekty ale podle návrhů architekty Evy Le Peutrec realizovali v Číně. Tam žila šest let a jak říká v dalším díle podcastu Realitní Club málokdo z jejích evropských kolegů tam, tak dlouho vydržel.

Přečíst článek

Natáčení podcastu s generálním ředitelem Panattoni Pavlem Sovičkou

Česko ztrácí dech. Poláci industrializují ve velkém, říká šéf Panattoni

I kvůli neřešenému územnímu plánováni se development průmyslových nemovitostí potýká s obtížemi. Česko tak pomalu ztrácí konkurenceschopnost, pomalu ho válcují Polsko i Slovensko. Co by potřebovalo změnit tuzemsko, aby dokázalo přitáhnout miliardové investice? A proč jsou potřeba další průmyslové areály? Poslechněte si další díl podcastu Realitní Club s generálním ředitelem společnosti Panattoni Pavlem Sovičkou.

Přečíst článek

Z natáčení podcastu s Leošem Anderle, šéfem Sekyra Group.

Šéf Sekyra Group: Kanceláře zdraží. Cenově se dostanou na úroveň Berlína

Kanceláře v Berlíně jsou mnohem dražší, v Praze se nájem vyšplhá nad 20 eur za metr čtvereční, říká šéf developerské skupiny Sekyra Group Leoš Anderle.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Majitelé bytů vycítili příležitost

Dalibor Martínek: Šikana nájemníků se stupňuje. Majitelé bytů vycítili příležitost

Přečíst článek
Bytové domy projektu Unicity Living na Zeleném trojúhelníku vedle kampusu Západočeské univerzity v Plzni na snímku z 18. března 2021. Byty, které postavila česká realitní a investiční společnost Daramis, koupila švédská společnost Heimstaden, třetí největší poskytovatel nájemního bydlení v Evropě.

Dalibor Martínek: Soumrak nájemního bydlení. Bude dražší a přísnější. Majitelé bytů utahují šrouby

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme