Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česko ztrácí dech. Poláci industrializují ve velkém, říká šéf Panattoni

Petra Jansová

I kvůli neřešenému územnímu plánováni se development průmyslových nemovitostí potýká s obtížemi. Česko tak pomalu ztrácí konkurenceschopnost, pomalu ho válcují Polsko i Slovensko. Co by potřebovalo změnit tuzemsko, aby dokázalo přitáhnout miliardové investice? A proč jsou potřeba další průmyslové areály? Poslechněte si další díl podcastu Realitní Club s generálním ředitelem společnosti Panattoni Pavlem Sovičkou.

Reklama

Byli jsme šokováni tím, o kolik narostly nájmy v oblasti Prahy, bylo to o zhruba 35 až 40 procent. Tento nárůst ale ve srovnání například se západem Spojených států není nijak dramatický. Tam se cena za metr čtvereční průmyslové plochy vyšplhala během covidu i trojnásobně.

Metr čtvereční průmyslové plochy v top lokalitě se v Česku nyní pronajímá za zhruba osm až deset eur. „To je podobná cena, za níž se kdysi pronajímal metr čtvereční v top německé lokalitě. I tam ale nyní ceny vyšplhaly nahoru,“ přibližuje Sovička v podcastu Realitní Club.

Natáčení podcastu s Pavlem Ryskou z J&T Banky.

Ceny nemovitostí v Itálii nebo Španělsku poslední dekádu klesaly, říká analytik v podcastu

Nemovitosti v Česku rostly v posledních deseti letech skoro nejrychleji v rámci Evropy, téměř se zdvojnásobily. Existují ale země, kde tomu bylo naopak. Nejzajímavějším příkladem je Itálie, kde jsou aktuální ceny bytů nižší než v roce 2008.

Přečíst článek

Kdo zaplatí vyšší nájem? Přeci zákazník 

Zdražování nájemného se podle Sovičky propíše i do ceny zboží pro koncové zákazníky. Ale není to jen nájemné, které roste. „Náklady na stavbu se v Česku mohou vyšplhat o 20 až 30 procent výš. Stejně tak cena pozemnku. Je to víc než v Posku,“ přibližuje Sovička. Česká republika ale i tak má podle něj jedinou nespornou výhodu, a to polohu.

Co se týká průmyslu, Česko postupem času ztrácí svou dominanci ve prospěch Polska. „Heslo ´zlaté české ručičky´ už bohužel neplatí tak jako dřív,“ dodává Sovička.

Poměr výroby se podle šéfa společnosti Panattoni neustále snižuje. „Hodně firem se při rozhodování, kam umístí svoji výrobu, už bohužel přiklání k Polsku, nejen kvůli nižším nákladům na výstavbu, ale i díky snazším podmínkám výstavby,“ uzavírá developer.

Hostem dalšího dílu podcastu Realitní Club byl šéf developerské společnosti Panattoni Pavel Sovička. Epizodu s ním si můžete pustit v úvodu tohoto článku nebo na vaší oblíbené podcastové platformě. Jsme na Spotify, Apple Podcasts i Google Podcasts.

Proměna kladenské Poldovky začíná. Logport postaví první halu, v závěsu je RSJ

Proměna kladenské Poldovky začíná. Logport postaví první halu, v závěsu je investiční skupina RSJ

Česká společnost Logport Development zahájila proměnu bývalých hutí Poldi Kladno. Na jednom z největších brownfieldů v Česku chystá projekt Logport Kladno Poldi. V první fázi zrevitalizuje jeho část o rozloze 1,5 hektaru a postaví na ní halu.

Přečíst článek

Accolade Kojetín

V Česku už není co kupovat. Accolade miliardáře Kratiny vyrazila pro haly do Polska

Realitní fond Accolade Industrial Fund se rozhodl rozšiřovat své portfolio o polské industriální a logistické nemovitosti. Vedle distribučního centra v Kojetíně na Přerovsku nyní investoval v Polsku do trojice prémiových parků. Transakce jen za tuto čtveřici přesáhla 6,6 miliardy korun. Ani další investoři se za své industriální nákupy v Polsku nemusí stydět. Svědčí o tom také poslední statistiky polského trhu skladových a logistických prostor, které lámou rekordy i vyjádření analytiků, že investoři už zase začali polskému trhu důvěřovat.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Natáčení podcastu s generálním ředitelem Panattoni Pavlem Sovičkou

Pavel Sovička z Panattoni: Slováci i Poláci vítězí miliardové zakázky častěji než my

Přečíst článek
Obchody s komerčními nemovitostmi zadrhávají. Globální realitní sítě balí svůj byznys v Česku

Obchody s komerčními nemovitostmi zadrhávají. Globální poradenské sítě balí svůj byznys v Česku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme