Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tokijský klenot mezi mrakodrapy je na prodej. Cena může přepsat realitní žebříčky

Tokijský klenot mezi mrakodrapy Shiodome City Center  je na prodej. Cena může přepsat realitní žebříčky.
Another Believer / Creative Commons / CC BY-SA 4.0
Dušan Kütner
duk

Jedna z dominant prestižní tokijské obchodní hypermoderní čtvrti Shiodome, tamní City Center vlastněné investičním fondem GIC, zřejmě změní majitele. Pokud by k transakci došlo, odhadovaná cena 300 miliard jenů (asi 45,7 miliardy korun) by atakovala nejvyšší pozice v historii realitních rekordů v Japonsku, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Singapurský investiční fond GIC zvažuje prodej špičkového tokijského mrakodrapu Shiodome City Center. Podle zdrojů agentury Bloomberg již oslovil potenciální kupce ohledně nemovitosti. Cena za prodej třiačtyřicetipatrového centra v jedné z centrálních tokijských obchodních čtvrtí může dosáhnout nejméně 300 miliard jenů, uvedl Bloomberg s odkazem na své zdroje. Transakce takové velikosti by z ní udělala jednu z nejdražších transakcí s kancelářskými budovami, jaké se kdy v Japonsku uskutečnily, dodala agentura.

HSBC Tower od Normana Fostera v Londýně

Slavná HSBC Tower od Normana Fostera čelí nejistotě. O obří office centra není zájem, hrozí jim demolice

Mnohé londýnské mrakodrapy sloužící jako kancelářské budovy patří ke skvostům moderní architektury, jako například slavná HSBC Tower od Normana Fostera. Pandemická krize i inflace ale způsobily prudký propad zájmu velkých firem, takže některé z mrakodrapů zejí prázdnotou. A někteří investoři je skupují s cílem zbourat, protože hodnota pozemku je nyní vyšší než budov, byť ceněných experty, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Plány prodeje na budovu z roku 2003 přicházejí v době, kdy se v Tokiu očekává přebytek nových kancelářských prostor kvůli otevření několika nových mrakodrapů během příštích dvou let. To zřejmě zmírní chuť investorů na tak velký objekt. Investoři se přitom vyhýbají kancelářím i globálně kvůli nadprůměrně vysoké míře neobsazenosti ve velkých městech v poslední době.

Špičkové mrakodrapy se prodávají jen zřídka

GIC požádala společnosti Mitsubishi UFJ Trust and Banking Corp. a Jones Lang LaSalle o poradenství ohledně prodeje, podotkl Bloomberg na základě svých zdrojů. Fond se snaží získat nabídky do konce roku a případnou transakci dokončit do začátku roku 2024. Proces prodeje je stále v rané fázi a GIC by se nakonec mohl rozhodnout, že s prodejem nebude pokračovat, podotkla agentura.

Natáčení podcastu s Evou Le Peutrec

Lhala jsem o tom, že jsem žena, říká architektka mrakodrapů Eva Le Peutrec o práci v Číně

Ze severočeských Hořic do San Franciska a posléze do Šanghaje. Aktuálně ale architektka Eva Le Peutrec žije v Nové Kaledonii. Na tichomořském ostrově nejenom vychová své děti, ale i pracuje. Projektovala odsud například rekonstrukci pařížské Notre-Dame.

Přečíst článek

Špičkové kancelářské budovy v Tokiu jen zřídka mění majitele, protože tamní developeři mají tendenci držet se nemovitostí, které staví. Japonská pobočka GIC vybudovala Shiodome City Center v roce 2003 se společností Mitsui Fudosa, jednou z největších japonských realitních společností. V budově sídlí ústředí společností ANA Holdings a Fujitsu. Strany, které se případná transakce týká, záležitost nekomentovaly.

Home office se v Japonsku neujal

Za poslední dva roky se v Tokiu uskutečnily dvě transakce podobné velikosti. Centrála Dentsu Group se podle neoficiálních informací prodala za přibližně 300 miliard jenů a ministerstvo financí se zbavilo svého podílu v Otemachi Place za 436 miliard jenů (asi 66,5 miliardy korun). Oba objekty přešly do vlastnictví japonských konsorcií.

Tokijskému kancelářskému trhu se dařilo v době covidu lépe než jiným velkým městům po celém světě, protože zvyk práce z domova se v Japonsku neujal. Přestože aktuální míra neobsazenosti office center na úrovni 6,46 procenta je pro Tokio vysoká, je výrazně pod úrovněmi, které lze pozorovat v jiných velkoměstech jako Hongkong či New York.

Vše o trhu s nemovitostmi čtěte v Realitním Clubu zde:

Slavný newyorský mrakodrap Flatiron Building, česky nazývaný Žehlička

Slavný uzoučký newyorský mrakodrap Flatiron zvaný „žehlička“ zeje prázdnotou. A marně hledá kupce

Prodej slavného newyorského mrakodrapu Flatiron Building, česky nazývaného Žehlička, ztroskotal. Vítěz aukce z minulého týdne, kdy se dům vydražil za 190 milionů dolarů (4,1 miliardy korun), nezaplatil včas zálohu ve výší 19 milionů dolarů. Informovala o tom agentura DPA.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Natáčení podcastu s Adamem Zvadou

Ceny nájmů kanceláří v Praze letí nahoru, říká Adam Zvada ze Scott.Weber

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme