Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny bytů v Tokiu jsou na rekordu. A jen o čtvrtinu dražší než v Praze

Ceny bytů v Tokiu dosáhly loni třicetiletého maxima.
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Průměrná cena nového bytu v Tokiu loni dosáhla 62,6 milionu jenů (asi 11,9 milionu korun) a překonala tak 30 let starý rekord. Důvodem je rostoucí poptávka domácností s dvojím příjmem, větší podíl pracujících žen i zvyšující se náklady na výstavbu, uvedla agentura Bloomberg. Pro srovnání – nový, sedmdesátimetrový byt v Praze se podle CG Indexu společnosti Central Group koncem loňského roku prodával v průměru za 9,6 milionu korun. 

Reklama

Dosavadní rekord držel podle dat japonské společnosti Real Estate rok 1990, kdy se nový byt v hlavním městě císařství prodával v průměru za 61,2 milionu jenů (viz graf). Tehdy byla cena ovlivněna dosažením vrcholu ekonomického boomu. A co hůře pro tamní obyvatele – někteří pozorovatelé trhu očekávají, že nárůst bude letos pokračovat, uvedl Bloomberg.

Průměrná cena bytů v Tokiu (v milionech jenů):

pramen: Bloomberg
pozn.: 100 jenů=19,061 koruny, pramen ČNB

„Vzhledem k nedostatku pozemků a vysokým stavebním nákladům není pravděpodobné, že by se nabídka bytů v dohledné době rozšířila,” řekl manažer společnosti Sumitomo Realty & Development Co. Ryuta Hayakawa. „Vzhledem k poptávce je nepravděpodobné, že by ceny klesly,” míní.

Zdeněk Hřib, primátor Prahy,

Dalibor Martínek: Proč Praha nestaví byty? Hřib to neumí. Fond mu nepomůže

Pražský magistrát tento týden rozhodl, že zřídí „fond spoluúčasti investorů na rozvoji území, do kterého budou developeři po dohodě s městem přispívat na rozvoj infrastruktury“. To je oficiální formulace města. Důvod? Údajně nedostatek peněz na vybudování silnic a dalších sítí, které má město na starosti.

Přečíst článek

Než Japonsko vstoupilo do dlouhodobého ekonomického propadu na počátku devadesátých let, byly ceny pozemků tak vysoké, že tokijský císařský palác měl podle odhadů větší hodnotu než veškerá půda v Kalifornii, podotkl Bloomberg. Ceny bytů se po prasknutí ekonomické bubliny zhroutily, během pouhých pěti let ztratily více než třetinu hodnoty a zůstaly po další dvě dekády převážně nízké.

Obrat nastal po roce 2012, kdy se dostal k moci tehdejší premiér Šinzó Abe a ceny nových bytů začaly prudce růst. Abeho fiskální stimul, stejně jako bezprecedentní monetární uvolňování ze strany centrální Bank of Japan, pomohly obnovit zájem o realitní trh.

 

Finep, byty z projektu Prosek Park v Praze 9

Anketa: Velcí developeři dají letos na trh víc bytů než loni, jejich ceny dál porostou

Nových bytů bude letos na trhu více než v roce 2021. Developeři letos dokončí více projektů, rozhodně to však nebude znamenat, že by nové bydlení mělo zlevňovat. Naopak, ceny patrně dál porostou. Nyní stojí v Praze metr čtvereční nového bytu kolem 140 tisíc korun. Newstream.cz udělal mezi velkými developery anketu na téma, kolik nových bytů chtějí letos prodat. 

Přečíst článek

Nárůst byl také podpořen předpandemickou poptávkou ze strany zámořských kupujících, zejména z Číny, a poté větším zájmem o lepší bydlení v době covidu, protože mnoho pracujících začalo trávit více času doma na home office.

Nemovitosti jsou nyní v Japonsku žhavější než jiná aktiva. Jako příklad může posloužit projekt více než 600 bytů v developerském projektu Harumi Flag, ve kterém loni bydleli sportovci a delegace během olympijských her v Tokiu. Byty byly vyprodány ještě v ten den, kdy byly uvedeny do prodeje. V reakci na poptávku vláda plánuje od příštího roku snížit daňové úlevy pro vlastníky domů. 

Rohan City, stavba

Petr Dufek: Česká republika je opět evropskou jedničkou ve zdražování bytů

Růst cen bytů v České republice ve třetím čtvrtletí loňského roku zrychlil. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2020 zdejší byty v průměru podražily o víc než pětinu (22 procent). S takto vysokým nárůstem se Česko drží v čele celounijního žebříčku, píše v komentáři k aktuální statistice vývoje cen bytů v jednotlivých zemích Evropské unie Petr Dufek, analytik ČSOB.

Přečíst článek

Extrémně vysoký zájem o luxusní byty zaznamenávají developeři také podle Ryuta Hayakawy ze Sumitomo Realty. „Poptávka po těchto bytech, které stojí více než 200 milionů jenů a mají velikosti přes 100 metrů čtverečních, roste nejen v oblasti Tokia, ale také ve městech jako Ósaka a Sapporo,“ řekl. 

>>>>>Vše o realitách čtěte zde<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Sushi

Čechům zavírají pivnice, Japoncům zase milované sushi bary. Efekt zdražování je nemilosrdný

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme