Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stavebnictví ne a ne vybřednout z krize. Byty už se nevyplácí stavět, tvrdí tuzemští developeři

Zleva místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a předseda představenstva, CENTRAL GROUP a.s. Dušan Kunovský na setkání lídrů českého stavebnictví, 8. června 2023, Praha.
Profimedia
 ČTK

Stavebnictví je v hluboké krizi a cestou z ní je výrazné snížení cen stavebních dodávek. Investorům se jinak nevyplatí investovat. Práci stavebníkům ale komplikuje také regulace a legislativa. Vyplývá to z analýzy stavebního a bytového trhu rezidenčního developera Central Group a poradenské společnosti KPMG. Podle analýzy nový stavební zákon, který by letos v létě měl vejít v platnost, a s ním spojená digitalizace přináší nejistotu a obavu z celkového kolapsu stavebního povolování.

Reklama

Stavební produkce v téměř celém druhé pololetí roku 2023 vykazovala pokles a tento trend podle analýzy pokračoval i v letošním roce. Ceny stavebních materiálů se drží v průměru o 40 procent výše než na začátku roku 2021 a například cihly, beton a ocel začaly opět zdražovat. Počet stavebních povolení ve druhé polovině roku 2023 meziročně klesl o devět procent. Největší 15procentní propad přitom zaznamenaly bytové budovy. Výkon stavební produkce je tak podle Partnera KPMG Pavla Klimenta tažen inženýrskou, tedy například dopravní a energetickou, výstavbou.

Problémem komplikujícím stavebnictví v ČR jsou podle analýzy také přeregulovanost a úvahy o regulaci bytového trhu. Tyto kroky podle jednatele Central Group Dušana Kunovského nepovedou k oživení trhu a řada z nich je zbytečně přísná. Zkrácení povolovacích procesů a zjednodušení legislativy je i jedním z doporučení Národní ekonomické rady vlády (NERV). Některé úvahy ministerstva pro místní rozvoj (MMR), které zvýhodňují nájemníky oproti pronajímatelům, by ale podle Kunovského mohly vést k tomu, že vlastníci raději nebudou své byty pronajímat a nechají je volné.

Faltýnková za PKR Partners

Nový stavební zákon je totální fiasko. Český přístup je děsivý, říká expertka na stavební právo Faltýnková

Chybí digitalizace, chybí prováděcí předpisy. Za pár měsíců, přesně od 1. července letošního roku, má v Česku začít platit nový stavební zákon. „Nevypadá to úplně optimisticky,“ říká Kristýna Faltýnková, advokátka kanceláře PRK Partners, která se stavebnímu právu věnuje. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, který má nový klíčový předpis na starosti, však stále nehodil flintu do žita. A tvrdí, že vše dobře dopadne. Zatím je to spíš zmatek, tvrdí Faltýnková.

Přečíst článek

Digitalizace je fiasko

Ke zrychlení stavebního řízení by měla přispět jeho digitalizace, která je součástí nového stavebního zákona. Ten by měl vyjít v platnost 1. července letošního roku. Podle Kunovského je ale nepochopitelné, že nejsou známy prováděcí předpisy, které jsou klíčové pro skutečnou digitalizaci, a také to, jak připravená státní správa.

Podle vrchní ředitelky sekce veřejného investování, výstavby a sociálního začleňování na MMR Leony Gergelové Šteigrové se konkrétní podoba prvního modulu digitalizovaného stavebního řízení představí v dubnu v Brně. Zároveň stát podle ní stihl proškolit v tomto systému 4000 úředníků, první verzi části systému tak má úřad k dispozici od 1. března. Svojí jednoduchostí by podle ní měla připomínat internetové bankovnictví.

Podle Kunovského jsou neefektivní i státní programy pro bytovou výstavbu, což letos v lednu potvrdil Národní kontrolní úřad. Podle něho stát vynakládá na podporu bydlení miliardy korun, vliv na trh s bydlením to má ale podle úřadu jen okrajový. Investory od výstavby odrazuje také nevyvážená finanční spoluúčast investorů na výstavbě a také fakt, že Praze chybí celoměstská koncepce výstavby a financování výstavby škol.

Podle průzkumu Ipsos mezi 1000 respondenty a představeného na středeční stavební konferenci 45 procent dotázaných vnímá největší překážku pro stavební rozvoj zdlouhavé a komplikované povolování staveb. Podle 30 procent z nich chybí celková koncepce státu, jak výstavbu podpořit.

V první epizodě nového pořadu Realitní jednohubky se představují Jiří Pácal, Milan Roček, Libor Ostatek. Moderuje Dalibor Martínek.
video

Nový fenomén. Na trhu s byty a domy řádí nemovitostní „šmejdi“. Kupují podíly a vydírají majitele

Na českém realitním trhu se rychle rozvíjí nový trend. Vykupování minoritních podílů v nemovitostech. Spekulanti, skrytí za různými firmami, se zaměřují na vykupování nesplacených podílů, například v dědickém řízení, aby potom žádali jejich zhodnocení od většinového vlastníka nemovitosti. Na nový trend upozorňuje Milan Roček ze společnosti Dataligence, jehož firma sleduje realitní transfery. Na toto téma přišla řeč v rámci nového pořadu Realitní jednohubky, který od dnešního dne můžete pravidelně sledovat na newstream.cz. Realitní jednohubky natáčíme v pražském hotelu Falkensteiner.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Central Group vystaví na Žižkově 370 nových bytů

Nákladové nádraží na Žižkově se rychle mění. Central Group zde postaví stovky nových bytů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme