Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Malaga se dostala do hledáčku milionářů. Stěhují se tam z Floridy, říká majitel realitní kanceláře

Vilová rezidence v Malaze vyjde na zhruba 35 milionů eur.
Se svolením VIVA Espana
Petra Jansová

Tuzemský realitní trh loni zamrzl. Projevilo se to i na mírném propadu cen. Ve Španělsku, konkrétně pak na jihu, bylo naopak v roce 2022 extrémně živo. „V celém Španělsku byly první a druhé čtvrtletí roku 2022 nejlepšími dvěma čtvrtletími, co se prodejů týče po roce 2008,“ říká Viktor Margita, spolumajitel realitní kanceláře Viva Espaňa. Do Malagy míří cizinci z celého světa, i Češi. Apartmán tam vyjde levněji než byt v Praze.

Reklama

Kde ve Španělsku jsou aktuálně nemovitosti nejlevnější? 

Z pohledu životních nákladů patří do trojice nejlevnějších přímořských oblastí provincie Malagy, dále Kanárské ostrovy a Alicante. Právě slunečné pobřeží, 150 kilometrů dlouhá oblast kolem Malagy, která je známá jako Costa del Sol, nabízí bezkonkurenční poměr kvality a ceny. 

Za kolik tam lze pořídit nemovitost? 

To je různé, od zhruba 200 tisíc eur za apartmány až do cca 35 milionů eur za luxusní vilové rezidence. Statisticky se průměrná cena všech prodaných nemovitostí z předprodejů pohybuje kolem 300 tisíc eur. Obecně ale můžeme říct, že cena nemovitostí na pobřeží Costa del Sol je zhruba poloviční, než cena obdobné nemovitosti v Praze. Speciální segmentem jsou luxusní rezidence a vily za miliony eur.

Malaga je evropskou Floridou

I tento typ nemovitostí si našel českou klientelu?

Oblíbené se stali u klientů, kteří měli původně nemovitosti například na Floridě. Ti časem zjistili, ze Costa del Sol je s Floridou v mnoha parametrech srovnatelná, často dokonce i lepši. Někdy se proto Malaze říká evropská Florida.

Projevila se aktuální ekonomická situace na poptávce? Prodává se méně? 

Poslední čísla, které jsme zaznamenali, ukazují, že v celém Španělsku byly první a druhé čtvrtletí roku 2022 nejlepšími dvěma čtvrtletími, co se prodejů týče po roce 2008. Nárůst byl výrazně podpořen velkým zájmem zahraničních investorů, a to až o 40 procent. Mimochodem v provincii Malaga, kde žije 1,4 milionu lidí, tvoří 20 procent právě cizinci.

Španělská Malaga se dostává do popředí zájmu českých investorů do realit.

Španělský sen. Byt v Malaze stojí stejně jako v Olomouci, ale nese jako ten v Praze

Španělská Malaga se dostává do popředí zájmu českých investorů. Nemovitosti ve městě, které je velmi oblíbené i kvůli celoročním příjemným teplotám, se stále dají sehnat za rozumnou cenu. Byt v historickém centru, dvacet minut od moře, vyjde na tři miliony korun. „Vlastně zhruba tak v 70 procentech volají lidé, kteří prodali byt například v Opavě nebo třeba Olomouci a peníze chtějí investovat,“ dodává Obonete Ubam, Čech s nigerijskými kořeny, který ve Španělsku zprostředkovává prodeje nemovitostí.

Přečíst článek

Jak na poptávku reagují tamní developeři?

I trh novostaveb skokově roste. Malaga předstihla dokonce Barcelonu jako oblast s druhým nejvyšším počtem prodejů novostaveb ve Španělsku. Trh s nemovitostmi na pobřeží Costa del Sol a ve městě Malaga je tak dynamický, že v letošním roce se provincie podílí na celostátní poptávce 10,6 procenty. Předstihuje ji pouze Madrid s 15,8 procenty, zatímco Barcelona, která dříve zaujímala druhé místo, je nyní s 9,2 procenty na místě třetím.

Španělský realitní trh je na rozdíl od českého stále dynamický

Ceny španělských nemovitostí v uplynulé dekádě stagnovaly či mírně klesaly ve srovnání s těmi v tuzemsku. Jak se budou vyvíjet nadále? 

Meziroční nárůst cen nemovitosti v oblasti Costa del Sol byl průměru 10 až 15 procent. Na popularitě získávají oblasti kolem Marbelly, Estepony, Mijas, Benahavis a Malagy. I tak jsou ale průměrné ceny za metr čtvereční stále až o 50 procent levnější než v Česku. Metr čtvereční u většiny nemovitostí stojí 2500 do 4000 eur. Výjimkou jsou exkluzivní lokality a luxusní rezidence, kde jsou ceny o něco vyšší. Letošní vývoj cen se více stabilizoval a neočekáváme tak dramatický vývoj, a to ani směrem nahoru ani dolů.

O jaký typ nemovitosti mají Češi nejčastěji zájem? 

Nedá se to přesně specifikovat, protože každá poptávka je jiná. Většinou jde ale o apartmány se dvěma ložnicemi, výhledem na moře a dobrou dostupností na pláž. Klienti rovněž kladou důraz na prostorné terasy, přece jen místní život se díky klimatu odehrává hodně venku a taky homeoffice na terase s výhledem na moře má své kouzlo. Zaznamenáváme nicméně i vyšší zájem o vily a luxusní rezidence.

Čas extrémně levných hypoték je pryč. Expertka radí, jak i nyní usmlouvat výhodný úvěr na bydlení

Čas extrémně levných hypoték je pryč. Expertka radí, jak i nyní usmlouvat výhodný úvěr na bydlení

Specifická doba si žádá specifický přístup. A jako se v závislosti na ekonomické situaci mění hypoteční podmínky, stejně tak by se měly měnit i strategie lidí, kteří o hypotéky žádají nebo sjednávají jejich nová pravidla. Na co byste tedy měli být v roce 2023 připraveni a jakých možností hypotečního trhu se letos vyplatí využít, radí Vlasta Pěchoučková, finanční manažerka developera Ekonomické stavby.

Přečíst článek

Pořizují si investoři nemovitost spíš za hotové nebo na úvěr?  

Převažují kupující s hotovostí, úvěrů je minimum, a to z důvodu omezených možností. Variantou je nákup nemovitosti na právnickou osobu podnikající v Česku. 

Jak lze ve Španělsku získat hypotéku? 

Španělské banky obecně neposkytují hypotéku zájemcům s daňovým domicilem v ČR a příjmy v českých korunách. Řešením je americká hypotéka od české banky, kdy se při pořízení nemovistosti ve Španělsku vezme do zástavy nemovitost stojící v Česku. Několik klientů si takto financuje 100 procent své nemovitosti na Costa del Sol.

Jaký typ nemovitosti lze vnímat jako bezpečné uložení peněz? 

Klíčová je kvalitní lokalita. Dobrým příkladem je Marbella - za posledních 40 let je jedním z mála měst na světě, kde ceny a trh téměř nikdy neklesají. Máme případy, kdy si zde klienti investičně kupují i dvě a více nemovitostí. 

Apartmány ve Španělsku si Češi kupují místo chaty 

Kupují si Češi nemovitosti častěji pro sebe nebo na pronájem? 

Je to samozřejmě individuální, ale odhadem je to přibližně půl na půl. Jsou klienti, kteří nemovitost kupuji vysloveně jako celoroční letní chatu pro sebe a svoji rodinu. Druhá skupina nakupuje nemovitosti na investici. U pronájmu je ale třeba dávat pozor na specifika místní legislativy.

Podle údajů Eurostatu ceny bytů v ČR začaly v posledním čtvrtletí loňského roku klesat.

Ceny bytů zamířily dolů, i když jen symbolicky

Podle dnes zveřejněných údajů Eurostatu ceny bytů v ČR začaly v posledním čtvrtletí loňského roku klesat. Ve srovnání s předchozím kvartálem se snížily o 2,2 procenta, a zaznamenaly tak první pokles za posledních devět let. Pokles cen bytů je nepochybně známkou toto, že měnová restrikce ČNB funguje, i když to chvíli trvá, píše Petr Dufek, hlavní ekonom Banky CREDITAS.

Přečíst článek

Jak je to se správcovskými firmami?

Na trhu existuje několik správcovských společností, které převezmou veškerou správu nemovitosti a klientovi chodí na účet peníze bez dalších starostí kolem. Je jich dostatek.

Jaký je výnos z pronájmu?

Výnosy z krátkodobých pronájmů v Malaze mohou dosáhnout sedm až osm procent, nicméně průměr se pohybuje kolem pěti procent. Odvíjí se to ale od typu nemovitosti, lokality nebo ochoty majitelů do nemovitosti na začátku investovat. Navíc letos se na Costa del Sol očekává rekordní počet až 33 milionů turistů, už během prvních dvou měsíců jich přijelo o 10 procent víc než před pandemií. Od května bude mít Malaga přímý letecký spoj s New Yorkem a oblast tak bude mít silnější klientelu i z Ameriky. 

video

Mónica Sofia Duarte: Moje mise jsou Kapverdy. A taky chci přinášet radost

„Vše co dělám, je s myšlenkou na Kapverdy. Chci jim pomoci rozvíjet se,“ říká úspěšná modelka a hlavně podnikatelka Mónica Sofia Duarte. V pořadu Newstreamu Značka: Osobně vzpomíná, že se nenarodila do privilegované rodiny a úspěch nemá zadarmo. Mónica Sofia vyrůstala v chatrči na jenom z Kapverdských ostrovů v srdci Atlantiku jako sirotek, do školy chodila jako mnoho dalších afrických dětí pěšky i několik hodin. Přes to všechno je z ní dnes úspěšná realitní byznysmenka. A Česko na její cestě sehrálo velmi významnou roli.

Přečíst článek

Jiří Kučera - Luxent

Jiří Kučera: V Česku kupují luxusní bydlení téměř výhradně Češi. V Dubaji Rusové likvidují trh

Český trh s luxusním bydlením je klidný investiční přístav, kterému dominují Češi, říká Jiří Kučera, šéf realitní kanceláře Luxent. Ta se specializuje na luxusní nemovitosti. Většina běžných lidí, kteří přemýšlejí o nákupu bydlení, se zhrozí při první návštěvě banky, kam si jdou pro hypotéku. Měsíční splátka u bytu sedmdesát metrů na okraji Prahy nyní dělá kolem padesáti tisíc korun. Hypoteční trh je kvůli tomu mrtvý.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Američané skupují nemovitosti na jihu Evropy. Na snímku pohled na portugalský Lisabon

Vysněný život za oceánem. Ale v opačném směru - Američané skupují domy na jihu Evropy

Přečíst článek
Natáčení podcastu s Pavlem Ryskou z J&T Banky.

Ceny nemovitostí v Itálii nebo Španělsku poslední dekádu klesaly, říká analytik v podcastu

Přečíst článek
Španělská Malaga se dostává do popředí zájmu českých investorů do realit.

Španělský sen. Byt v Malaze stojí stejně jako v Olomouci, ale nese jako ten v Praze

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme