Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šance pro zanedbanou Palmovku. Kosmická agentura EU potvrdila zájem o sídlo v nedostavěném office centru

Nedostavěné Centrum Palmovka u stejnojmenné křižovatky v pražské Libni 15.7.2022. Nedostavěná budova, kde měla sídlit radnice Prahy 8, bude dostavěna a měla by se do ní přestěhovat agentura Evropské unie pro vesmírný program EUSPA - European Union Agency For The Space Programme.
ČTK

Zástupci vlády a Agentury Evropské unie pro kosmický program (EUSPA) podepsali memorandum o porozumění o poskytnutí budovy Nová Palmovka v Praze, do které se má EUSPA v roce 2025 přestěhovat. Dokument podepsali ministr financí Zbyněk Stanjura, ministr dopravy Martin Kupka (oba ODS) a výkonný ředitel EUSPA Rodrigo da Costa. Pro devět let nedostavěnou budovu a Palmovku je to další šance na rozvoj zanedbaného území v širším centru Prahy.

Reklama

Celkový budoucí přínos pro HDP České republiky do roku 2027 je odhadován na devět miliard korun s každoročním přínosem 600 milionů korun," uvedl Stanjura. „Aplikace systémů družicové navigace, telekomunikace a pozorování Země využívají stamiliony Evropanů každý den. Kromě využití v dopravě je tu i zemědělství, energetika či nakládání s přírodními zdroji," řekl Kupka k důležitosti agentury sídlící v Praze.

Nová Palmovka

Praha plánuje postavit tisíce bytů i nové čtvrti. Pomoci by mohl i soukromý sektor

Až osm tisíc nájemních bytů by mohlo vzniknout do deseti let na městských pozemcích o rozloze více než 600 tisících metrů čtverečních. Výstavbu iniciuje městská příspěvková organizace Pražská developerská společnost (PDS). Plány představili její ředitel Petr Urbánek a náměstek pražského primátora Petr Hlaváček (za TOP09).

Přečíst článek

V roce 2025 agentura opustí své současné sídlo v pražských Holešovicích, které je po loňském rozšíření agentury už kapacitně nedostatečné.

Projekt za miliardu skončil u ledu

Novým sídlem se po dostavbě stane dosud nedokončený objekt Nová Palmovka, který začala před devíti lety stavět městská část Praha 8. O rok později však byly práce na centru za více než miliardu korun přerušené a dosud nebyly obnovené. V budově mělo být nové sídlo radnice Prahy 8 a obchodní centrum či kanceláře. Předloni stavbu převzal magistrát, který plánuje na Palmovce také obytnou čtvrť.

Vesmírný teleskop Jamese Webba, který dokáže nahlédnout do nejhlubší historie vesmíru i pátrat po známkách možného života mimo Sluneční soustavu, dnes po mnoha odkladech opustil Zemi. Podle plánu ho ve 13:20 SEČ úspěšně vynesla z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně raketa Ariane 5.

Starty nových raket, dvě zatmění Slunce a možná i přistání na Měsíci. Co čeká astronautiku v roce 2023?

Loni vědce i nadšence astronautiky mimo jiné nadchly první úchvatné fotografie pořízené vesmírným teleskopem Jamese Webba (na snímku). Co se v dobývání kosmu očekává letos? Letošní rok bude v astronautice opět vzrušující, píše deník The New York Times.

Přečíst článek

Agentura EUSPA má ředitelství v Česku deset let. Budova v Janovského ulici v Holešovicích pro 350 lidí už nestačí. V důsledku rozšíření působnosti EUSPA se postupně zvyšuje i počet pracovníků agentury, externích odborníků a konzultantů, kteří v agentuře působí, a to z původních 230 až na plánovaných 550 v roce 2027.

EUSPA se přestěhovala do Prahy z Bruselu 6. září 2012 ještě pod názvem Agentura pro evropský globální navigační satelitní systém (GSA). Agentura sdružuje mimo jiné řízení provozu kosmických programů EU, včetně dosavadních satelitních a navigačních projektů, jako jsou evropský globální satelitní systém Galileo, program Copernicus pro pozorování Země, evropský systém pro pokrytí geostacionární navigací EGNOS či GOVSATCOM pro družicovou komunikaci EU ve státní správě. Stávající programy v budoucnu doplní program bezpečného družicového spojení IRIS2, který byl dojednán během českého předsednictví v Radě EU.

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Pokles cen plynu potvrzuje příznivý průběh energetické krize. Rating Prahy i Česka by se díky tomu dokonce mohl zlepšit

Lukáš Kovanda: Pokles cen plynu pod 50 eur může vylepšit investiční rating Prahy i Česka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme