Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Úroky na hypotékách nepatrně klesly. Banky v boji o klienty rozjely akční nabídky

domečky, monopoly, hypotéky,
Pixabay
 nst
nst

Po dlouhých měsících růstu úrokové sazby hypoték konečně mírně klesly. Na měsíčních splátkách se to ale významně neprojeví. Přichází tolik vyhlížená změna trendu? Záleží, jak se k tomu postaví ČNB. Zatím jde pokles úroků pouze na vrub konkurenčního boje bank, které tasí kartu akčních nabídek.

Reklama

Bankovní rada České národní banky (ČNB) bude o nastavení základních úrokových sazeb jednat na konci září. Analytikové už i vzhledem k obměněné bankovní radě ČNB, která vyslala jasný signál o změně měnové politiky, neočekávají další zvyšování úroků. Nicméně s velkou pravděpodobností se zatím nevydá ani cestou jejich snižování.

To pro hypoteční trh znamená jediné, úrokové sazby hypoték zůstanou nějakou dobu na současných, v porovnání s předchozími lety vysokých úrovních a hypotečním trhem tak nejspíš zahýbají pouze banky.  „Mírné výkyvy přinesou nejspíš pouze jejich akční nabídky v rámci konkurenčního boje,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Kolik domácností musí refinancovat hypotéku nikdo neví. Dokonce ani ČNB

V posledních čtyřech měsících letošního roku čeká refinancování hypoték možná až desítky tisíc českých domácností. Přesná čísla zatím nemá ani ČNB, nejvyšší orgán dohledu nad finančním trhem.

Přečíst článek

Hypotéky pro mladé naopak zdražily

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu za poslední měsíc klesla o 0,05 procentního bodu a k 5. září činila 6,23 procenta ročně. 

Vývoj úrokových sazeb hypoték Fincentrum Hypoindex

„Toto velmi mírné snížení je způsobeno především akčními hypotečními nabídkami některých bank. Zatím se tedy trh vyvíjí podle našich odhadů z předchozích měsíců – úrokové sazby hypoték více méně stagnují,“ dodal Sýkora.

Banky se snaží bojovat o klienty, kteří stále na hypotéku dosáhnou, a s ohledem na stabilizaci hypotečního trhu si mohou dovolit akční nabídky,” uvedl Vojtěch Prokop, marketingový ředitel hypotečního tržiště Zaloto.

Petr Hlaváček, Dalibor Martínek a Petra Jansová

Petr Hlaváček v podcastu Realitní Club: Ne všichni developeři umějí stavět. Tlačí jen zisk

Toho, že možná v blížících se komunálních volbách neuspěje, se pražský radní pro územní rozvoj za TOP 09 a nynější lídr pražské kandidátky STAN Petr Hlaváček nebojí. Má údajně spoustu možností. Neobává se ani o kontinuitu projektů, které započal, ať už jde o Vltavskou filharmonii, Pražský okruh nebo výstavbu pod taktovkou Pražské developerské společnosti. Co by ale Praha podle něj potřebovala, je efektivní státní správa.

Přečíst článek

Jako nejvýhodnější za poslední měsíc se ukazuje hypotéka s fixací na pět let, jejíž sazba se pohybuje pod šesti procenty (5,94 procenta). Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procent odhadní ceny nemovitosti při fixaci na tři roky a splatnosti 25 let činí v září 23 035 korun. Oproti předchozímu měsíci je to o 115 korun méně.

„Při těchto cenách jde o pokles tak zanedbatelný, že nemá praktický dopad na hypoteční trh a klienty,“ dodal Sýkora.

Hypotéky nad 80 procent odhadní ceny nemovitosti, které jsou určené pro mladé do 36 let, naopak zdražily. Nejnižší nárůst zaznamenaly hypotéky s fixací na pět let, jejichž sazby vzrostly v průměru o pět bazických bodů na 6,28 procenta ročně. Sazby u hypoték s fixací na jeden, tři a 10 let se zvýšily o 0,06 procentního bodu. Zafixovat hypotéku nad 80 procent  LTV můžete v průměru za úrok 6,27 procenta ročně, na tři roky za 6,74 procenta a na 10 let za 6,36 procenta, uvádí Fimcentrum Hypoindex.

Jiří Pácal, ředitel společnosti Central Europe Holding a člen správní rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí

Jiří Pácal: Pořídit si vlastní byt není nárok. Mladí si na to budou muset zvyknout

Ke změnám na realitním trhu dochází, ale ty se podle Jiřího Pácala z Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí daly víceméně očekávat. Prostor pro pokles cen nemovitostí nevidí a nejvíce na aktuální situaci podle něj doplácí mladší generace. „Byt s první výplatou už není fenomén. Zdaleka ne tolik mladých si dnes může hypotéku dovolit. Je i méně těch, kteří si pořídí byt na investici. Ale bohatých s více investičními byty ve vlastnictví je stále dost,“ říká v rozhovoru pro Newstream Pácal.

Přečíst článek

Bytové domy projektu Unicity Living na Zeleném trojúhelníku vedle kampusu Západočeské univerzity v Plzni na snímku z 18. března 2021. Byty, které postavila česká realitní a investiční společnost Daramis, koupila švédská společnost Heimstaden, třetí největší poskytovatel nájemního bydlení v Evropě.

Česko? Jeden z nejbouřlivějších trhů s bydlením na světě, tvrdí zahraniční analýza

Praskne nebo nepraskne u nás nemovitostní bublina? Podle analýzy agentury Bloomberg Economics je situace v naší zemi alarmující natolik, že bychom s prasknutím měli stoprocentně počítat, a to již v nejbližší budoucnosti. Lidí, kteří chtějí v Česku nemovitosti kupovat i za nadprůměrně vysoké ceny, je ale podle tuzemských odborníků stále dostatek.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

hypotéky, domeček, dětská kresba

Hypoindex: Průměrná sazba atakuje šest procent. Zdražování hypoték by se mohlo zastavit v létě

Přečíst článek

Sazby hypoték klesají k pěti procentům. Psychologická hranice brzy padne. Čekat, nebo už jít do banky?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme