Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nájmy v Londýně razantně zdražují. O jeden byt bojuje padesát zájemců

Londýn
Pixabay
Štěpán Kult

Vyšší sazby hypoték a omezený počet volných bytů na trhu tlačí cenu pronájmů v nejlepších londýnských čtvrtích úroveň před pandemií, píše agentura Bloomberg. Problémy jsou také s nájmy.

Reklama

O každý volný byt spolu soupeří až 50 zájemců, což je o 200 procent více než je běžné, uvádí Sarah Tonkinsonová, výkonná ředitelka realitní kanceláře Foxtons Group v Londýně. Realitní šílenství má ale také dopad na rostoucí životní náklady. Nárůst cen domů nutí lidi déle bydlet v pronájmu, protože musí šetřit na kauci na dům.

„Mladší zájemci o domy se potýkají s rostoucími úrokovými sazbami a nedostupností bydlení, které si mohou dovolit. A to vede k tomu, že se raději uchylují k podnájmu,“ říká Alec Harragin z realitní kanceláře Savills v Londýně.

V Londýně je ale také nedostatek pokojů k pronajímání. Více než 21 tisíc zájemců soupeří jen o pět tisíc volných míst v centru Londýna, uvádějí data společnosti SpareRoom, která se specializuje na spolubydlení.

Ceny napříč Londýnem rostou

Pronájem vzrostl meziročně o 25,8 procent, uvádí společnost LonRes, která se zabývá oceňováním nemovitostí v centru Londýna. Nájemné v těchto čtvrtích je nyní téměř o 15 procent vyšší než mezi lety 2017 až 2019. Napříč Londýnem vzrostly meziročně náklady na pronájem nemovitostí o 23 procent, uvádí Foxtons. Včetně lokací jako Notting Hill, Shoreditch, Clampham a Stratford.

Londýn, ilustrační foto

Britové bojují se suchem. Pro část Londýna bude platit zákaz zalévání zahrad

Vodárenská společnost Thames Water, která zásobuje 15 milionů odběratelů v Londýně a okolí, kvůli přetrvávajícímu suchu zakáže od 24. srpna svým zákazníkům odebírat vodu z hadic. V praxi si tak nebudou moci hadicemi zalévat zahradu, mýt auto ani napouštět bazén.

Přečíst článek

„Ti, kteří měli štěstí, si během pandemie zajistili nemovitosti za výhodnější cenu a pojistili se, že cena zůstane stejná déle než standartních 12 měsíců,“ uvádí Aneisha Beveridgová ze sítě realitních kanceláří Hamptons International. Někteří nájemníci této příležitosti využívali déle než tři roky, čímž tyto pronájmy udrželi mimo realitní trh.

Legislativní změny, například odebrání práva dát nájemníkům dvouměsíční výpovědní lhůtu při smlouvě na dobu určitou, velmi významně oslabily pozici pronajímatele. To nutí některé z pronajímatelů opustit realitní trh. Dochází tak ke zmenšení objemů nabídky volných bytů. Situace zároveň vedla k posílení zprostředkovatele ubytování jako Airbnb, což jim umožňuje účtovat vyšší sazby za kratší dobu. 

Přesto se zdá, že zpomalující britská ekonomika, vysoké ceny energií a prudce rostoucí inflace, budou mít za následek zmenšení zisků z pronájmu v příštím roce.

„Inflace a rostoucí životní náklady se nepochybně začnou projevovat ke konci roku, i v tom následujícím. To společně s výrazným růstem nájmů od začátku pandemie  zmenšuje prostor pro další budoucí růst,“ uzavírá Harragin.

Londýn

Brexit připravil Británii o levné pracovníky z EU. Nejvíc tím trpí tamní bary a restaurace

Počet občanů Evropské unie, kteří se stěhují do Británie, po brexitu prudce klesl. Odchod Británie z EU totiž omezil přístup do země především málo placené pracovní síle, uvádí výzkum, na který se odvolává britský list The Guardian. Dramatický pokles migrace ze států Evropské unie tvrdě zasáhl především britské pohostinství.

Přečíst článek

Roman Abramovič, ruský oligarcha

Londýnské impérium Romana Abramoviče se rozpadá

Ruský miliardář Roman Abramovič nezažívá lehké časy. Jeho majetek ve Velké Británii mu od ruské invaze na Ukrajinu mizí pod rukama.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme