Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vatikán prodělá sto milionů liber na luxusní budově v centru Londýna

Vatikán prodělá sto milionů liber na luxusní budově v centru Londýna
Realla
Dušan Kütner
duk

Vatikán prodělá na prodeji kancelářského centra v londýnské čtvrti Knightsbridge. Do luxusní nemovitosti v letech 2014 až 2018 katolická církev investovala 350 milionů liber (asi 8,83 miliardy korun). Chtěla zde vybudovat centrum pro potřebné. Honosný dům se však dostal do centra mezinárodního vyšetřování. Vatikán se podle zdrojů deníku Financial Times rozhodl jej prodat a jednání o tom se chýlí do finále. Potíž je, že jej prodá odhadem za 200 milionů liber, tedy se ztrátou sta milionů liber (asi 2,94 miliardy korun).

Reklama

Kupcem by se měla podle několika zdrojů Financial Times obeznámených s transakcí stát privat equity skupina Bain Capital. Ani církev, ani případný nabyvatel transakci nekomentovali. 

Sázka na rostoucí realitní trh v hlavním městě britského království má pro církev hořkou příchuť a někteří realitní agenti a investoři jsou z transakce na rozpacích.

Museumpark v centru Rotterdamu od ateliéru MVRD.

Pražskou filharmonii navrhnou architektonická esa. Jsou mezi nimi i Češi

Hlavní město zveřejnilo jména 15 architektonických týmů, které zpracují návrh budoucí podoby Vltavské filharmonie. V užším výběru se objevila i česká jména.

Přečíst článek

„Zcela nerozumím tomu, jak na tom mohl Vatikán prodělat tolik peněz,“ citoval list nejmenovaného agenta s desítkami let zkušeností na londýnském realitním trhu.

Peníze investované do objektu a dalších podobných nákupů pocházely ze sbírky nazývané Svatopetrský haléř, finančních příspěvků katolíků z celého světa. Sbírka je podle Vatikánu určena na nejrůznější pomoc ze strany univerzální církve a podporu těch, kteří ji nejvíce potřebují.

Jan Kaláb: Vibration in White Ellipse 821

Aukce v Sotheby's nabídne české talenty. Jejich cena značně vyroste

Na nabídce prestižní aukční síně Sotheby's budou díla Alfonse Muchy, Emila Filly, ale také výkvětu současného českého umění v čele s Janem Kalábem či Pastou Onerem. Odhady jdou do statisíců korun.

Přečíst článek

Objekt v Londýně, který by měl po prodeji přeměněn na luxusní byty, se ocitl v centru skandálu, který přiměl Vatikán kompletně přeorganizovat způsob, jakým nakládá se svými nemalými financemi.

Vatikánská prokuratura letos v té souvislosti obžalovala svého dřívějšího italského bankéře Raffaela Mincioneho z několika zločinů včetně defraudace a podvodu. Bankéřova společnost objekt v Knightsbridge koupila v roce 2012 za 129 milionů liber, o dva roky později koupil Svatý stolec vlastnický podíl v objektu prostřednictvím fondu založené rovněž Mincionem.

Rekonstrukce hradu Helfštýn.

Prestižní architektonickou cenu získala výjimečná rekonstrukce hradu Helfštýn

Prestižní ocenění, Českou cenu za architekturu, udělované letos již pošesté, získali Miroslav Pospíšil a Martin Karlík z kanceláře atelier-r za návrh rekonstrukce hradu Helfštýn.

Přečíst článek

Celou budovu pak církev získala do vlastnictví před třemi lety. Vatikánští vyšetřovatelé nyní míní, že Mincioneho společnosti měly z transakcí obrovský profit. Sám bankéř jakékoliv pochybení popřel. 

Zcela tragické investici se nevyhnula katolické církvi ani v Česku. Římskokatolická farnost Trmice na Ústecku koupila v roce 2009 pilu a briketárnu v Klenči. O rok později jako první fara v Česku ale kvůli vysoce ztrátovému podnikání zkrachovala a skončila v konkurzu s dluhy ve výši asi 30 milionů korun.

Součástí konkurzu byl rozprodej majetku zahrnující i dvě fary a dva kostely včetně vybavení a uměleckých předmětů a u kostela v Roudníkách i přilehlý hřbitov.

Italský kardinál Giovanni Angelo Becciu

Vatikánem otřásá finanční skandál. Mezi obviněnými je i vlivný kardinál Becciu

Deset lidí obvinil vatikánský soudce v kauze podvodného nákupu nemovitostí v Londýně z církevních peněz. Jsou obviněni z praní špinavých peněz, podvodu, vydírání a zneužití úřadu. Je mezi nimi i italský kardinál Giovanni Angelo Becciu.

Přečíst článek

Vatikán

Bohatá církev. Vatikán vlastní pět tisíc nemovitostí po celém světě

Historický okamžik. Katolická církev společně s výsledky hospodaření za rok 2020 vydala soupis nemovitého majetku. Nechybějí domy v luxusních čtvrtích.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Arctic lodge

Londýnská představa vánočních trhů připomíná spíš pouť. A čepují i Staropramen

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme