Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Praha získá novou dominantu. V Revoluční ulici vyroste levitující dům s pasáží

V Revoluční ulici v Praze vznikne nový dům s pasáží
Revoluční 30
Věra Tůmová

Na pozemku v pražské Revoluční ulici chystá investor společnost RSJ nový projekt. Původní koncept od Evy Jiřičné, který se nebude realizovat kvůli památkářům, nahradí levitující průhledný dům s pasáží od česko-francouzského týmu architektů ze studií Peer collective a Studia Muoto. Projekt v mezinárodní soutěži vybrala odborná porota z celkem 84 návrhů.

Reklama

Na vltavském nábřeží v Praze u Štefánikova mostu se má po desítkách let znovu stavět. Místo původního domu od architektky Evy Jiřičné, který po devíti letech příprav vloni nakonec získal definitivní stopku kvůli památkářům, investor v mezinárodní soutěži vybíral z desítek přihlášených návrhů nový koncept pro realizaci parcely v Revoluční 30. Vítězným projektem se stal koncept česko-francouzského tandemu Peer collective a Studio Muoto, jejichž návrh dokázal jedinečným způsobem reflektovat unikátní historickou lokalitu a dokázal i nejlépe propojit modernitu s tradicí

Prezentovaný návrh bytového domu s novou veřejnou pasáží je nyní předmětem jednání všech zúčastněných stran. „Společným cílem nás všech je oživit tuto část města a vytvořit zde novou jedinečnou budovu, která bude známkou vyspělosti Prahy. O vítězném návrhu nyní zahajujeme širší debatu se zástupci městské části a hlavního města, památkáři a obyvateli sousedního domu. Spolu s architekty nasloucháme všem a věřím, že brzy představíme konečnou variantu projektu, která následně projde povolovacím procesem,“ popisuje aktuální stav Jakub Mikulášek, asset manažer investiční skupiny RSJ.  

FOTOGALERIE: Prohlédněte si vítězný návrh, který má ambici stát se novým lokálním centrem i další pozoruhodnou dominantou pražského nábřeží jako je Tančící dům

Investor podle Mikuláška nicméně doufá, že se dům v Revoluční 30 podaří postavit nejpozději do tří až čtyř let. Výše investice na levitující dům s pasáží sice nebyla oficiálně zveřejněna, ale kvalifikované odhady se pohybují zatím kolem 400 až 500 milionů korun.  

O dostavbě se uvažovalo desítky let 

O dostavbě území na nároží ulic Revoluční a Lannova se podle architekta a člena soutěžní poroty Ondřeje Císlera uvažovalo již v poválečném období. V roce 1940 totiž došlo k demolici neogotických Eliščiných lázní, které museli ustoupit tehdejšímu válečnému mostu a od té doby chybí tomuto místu nejen nárožní dům, ale také společenský a kulturní život, které si exponované místo vltavského nábřeží zaslouží.  

Návrh projektu Revoluční 30 nyní přichází s řešením, které zároveň zapadá do dlouhodobé koncepční studie Hradební korzo. Pro Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) ji vytvořil právě Ondřej Císler. Cílem této studie má být propojení soustavy ulic od Národní třídy přes náměstí Republiky po Revoluční ulici, zvýšení jejich kvality a zlepšení podmínek jak pro chodce a cyklisty, tak i pro MHD. 

Interiéry libereckého hotelu Ještěd se vracejí do původní podoby ze 70. let

FOTOGALERIE: Zpátky do 70. let. Interiéry na Ještědu se vrací do původní podoby

Interiéry hotelu na vrcholu libereckého Ještědu se postupně vracejí do původní podoby ze 70. let minulého století, kdy byla futuristická stavba dokončena. Za provozu teď lakýrníci vracejí obložení stěn v restauraci původní okrovou barvu, kterou v 90. letech překryl stříbrošedý nástřik. Od hostů je oddělují jen igelitové plachty. Původně se provozovatel pokoušel nástřik odstranit, to se ale nepovedlo, řekla Milena Lánská ze společnosti Ještěd, která hotel a restauraci provozuje.

Přečíst článek

Nový objekt v Revoluční 30 nezastavuje celý pozemek vlastníka, ale jen část a zbývají prostor díky tomu může plnit veřejnou funkci a otevřít se veřejnosti, což v tomto prostoru dosud nebylo možné. Vítězný koncept levitujícího průhledného domu tak pracuje s dvěma osmipodlažními objekty, kde na šesti podlažích vznikne zhruba 35 až 40 bytových jednotek, veřejně přístupná pasáž a pravděpodobně i střešní terasa. Kromě nové veřejné pasáže přichází návrh s možností změnit účel barokního domu č.p. 1244 ze stávajícího zázemí společnosti Pražské služby za kulturní či vzdělávací centrum. I tato část návrhu je součástí dalšího jednání s městem, který je vlastníkem objektu.  

Ve druhém kole soutěže byly renomované týmy architektů 

Odborná porota vybrala z 84 přihlášek na řešení čelní parcely v pražské ulici Revoluční naproti Fragnerovu paláci Merkur šestici architektonických týmů. Do druhého kola tak postoupili architekti z ateliérů Sou Fujimoto Atelier Paris, kancelář Petr Hájek Architekti, pražský ateliér Ivan Kroupa architekti, ve spolupráci pařížské Studio Muoto a PEER z Brna, nizozemské konsorcium tří kanceláří NL Archietcts, Shift architecture urbanism a DS landschapsarchitecten a ze Švédska kancelář Tham & Videgård Arkitekter. 

V sedmičlenné porotě, které předsedal mezinárodně uznávaný holandský architekt a hostující profesor Fakulty architektury ČVUT Winy Maas, zasedli mimo zástupců města a městské části také architekti Ondřej Císler, Barbora Markechová a Jana Moravcová i architekt a propagátor architektury Adam Gebrian. 

Galerie Plato v Ostravě vznikla revitalizací někdejších jatek.

Velký úspěch pro Česko. Poprvé se probojovalo do finálové pětice prestižní ceny

Úplně poprvé se do finálové pětice architektonických realizací prestižní evropské přehlídky Cena Miese van der Rohe probojoval i projekt z tuzemska. Odbornou porotu zaujala transformace ostravských jatek na galerii.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme