Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Velký úspěch pro Česko. Poprvé se probojovalo do finálové pětice prestižní ceny

Galerie Plato v Ostravě vznikla revitalizací někdejších jatek.
Profimedia.cz
Petra Jansová

Úplně poprvé se do finálové pětice architektonických realizací prestižní evropské přehlídky Cena Miese van der Rohe probojoval i projekt z tuzemska. Odbornou porotu zaujala transformace ostravských jatek na galerii.

Reklama

Galerie současného umění PLATO je jedním z finalistů soutěže EUmies Awards 2024. Dnešní finále věnuji své mamince. Děkuji všem, kteří se na tomto projektu podíleli, a blahopřeji ostatním finalistům,“ oznámil autor projekt polský architekt Robert Konieczny na svém Facebooku.

Jde vůbec poprvé, co se v této soutěži nějaký z tuzemských projektů probojoval tak daleko. Na začátku soutěže porotci vybírali z celkem 362 nominovaných projektů.

„Skutečně evropský rozměr dodává ostravské městské galerii PLATO nejen její mezinárodní výstavní program, ale také přeshraniční polský architekt Robert Konieczny, který je autorem vítězného soutěžního projektu a jeho realizace,“ přibližuje důležitost projektu architekt Osamu Okamura.

O vítězi rozhodne i Adriana Krnáčová

Do 18. ročníku prestižní soutěže bylo přihlášeno 362 projektů ze 38 zemí. Realizace do přehlídky nominovali odborníci a architektonická sdružení z jednotlivých zemí. Jedním z tuzemských nominátorů byl právě i architekt Okamura.

Kromě bývalé primátorky Prahy Adriany Krnáčové zasedli v porotě oceňovaný francouzský architekt Frédéric Druot nebo norský architekt a historik architektury Martin Braathen.

Parkovací dům pro Ostravu navrhl architekt David Kotek.

Ani Praha, ani Brno. Ostrava je městem, které přitahuje pozornost

Snad žádné tuzemské město neprošlo tak razantní proměnou jako Ostrava. Dávno už není městem uhlí a dolů. Z někdejšího průmyslového centra se během posledních 30 let stalo centrum té nejlepší architektury.

Přečíst článek

Cena Evropské unie za současnou architekturu – Cena Miese van der Rohe je udělována jednou za dva roky. Hodnotitelé vybírají stavby na území starého kontinentu, projektované architekty z evropských zemí (tedy nejen zemí EU). Poprvé byla cena udělena v roce 1988, naposledy – roku 2022 – ji obdržela britská architektonická kancelář Grafton Architects za stavbu Town House na Kingstonské univerzitě.

Natáčení podcastu s architektem Ondřejem Synkem (re:architekti)

Architekt Synek: Tuzemské architektonické soutěže jsou kvalitní, mají o ně zájem i ateliéry ze zahraničí

Zahraniční ateliéry mají o projekty v Česku velký zájem. I z důvodu velkého množství soutěží. Ty jsou navíc relativně otevřené a za posledních 10 let se vylepšila i jejich kvalita. „Zároveň se v tuzemsku se zatím nikdo nesetkal, že by soutěž byla zmanipulovaná,“ přibližuje spolumajitel architektonického studia re:architekti Ondřej Synek v dalším díle podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Byt v domě Neugraf na Smíchově.

Byt kousek od rušného Anděla vypadá uvnitř spíš jako chata. Má dřevěné podlahy a hliněné zdi

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme