Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trh s nájemním bydlením opanují velcí investoři, říká členka prezidia Asociace nájemného bydlení

Trh s nájemním bydlením opanují velcí investoři, říká členka prezidia Asociace nájemného bydlení
iStock
Petra Jansová
pej

Nájemní bydlení v Česku má budoucnost a po vzoru západních zemí bude hrát důležitou roli. Ne ale tak podstatnou jako například v Německu. Zakladatelka společnosti BTR Consulting Zuzana Chudoba předpovídá, že bude tvořit něco kolem 30 procent objemu realitního trhu.

Reklama

Kromě toho dojde postupně i k tomu, že na trhu bude přibývat institucionálních nájemců. Nájemní byty zatím ve většině vlastní drobní investoři.

„Do segmentu nájemního bydlení budou vstupovat čeští i zahraniční investoři a v budoucnu budou poměrnou část vlastnit právě instituce,“ přibližuje Zuzana Chudoba, zakladatelka společnosti BTR (BTR je zkratkou z anglického Build to rent, tedy domů, které jsou celé přímo budovány pro nájemní bydlení pozn.red.)

Kromě ceny hraje roli i lokalita. Roste zájem o nájemní bydlení v širším centru Prahy

Zatímco v západních zemích patří nájemní bydlení mezi oblíbená řešení, Češi byli dlouhá léta zvyklí spíše vlastnit. V souvislosti s událostmi posledních let se ovšem řadě lidí sen o vlastním bydlení vzdaluje. Zejména mladší generace pak také preferuje vyšší flexibilitu, což často hovoří právě ve prospěch nájemních bytů. 

Přečíst článek

Aktuálně je například na pražském trhu něco přes 2300 bytů v rukách investičních fondů nebo velkých vlastníků. V budoucnu by ale takových bytů mohlo být i přes 10 tisíc.

O tom, že o nájemní byty je zájem, mimo jiné svědčí i to, že konkrétně na pražském trhu jsou všechny nově uvedené domy obsazené.

„Všechny novostavby, které přišly na trh, se velmi dobře pronajímají,“ potvrzuje Chudoba s tím, že typově jde o velmi kvalitní byty v domech s dodatkovými službami. Ať už je to recepce nebo třeba společné prostoty typu herna nebo posilovna.

V dalším díle podcastu Realitní Club, na který se můžete těšit v pondělí dopoledne, mluví i o výši nájemného a tom, kam až ceny za nájem porostou.

Dům Fragment v Karlíně objímá obří socha.

Fragment v Karlíně opět budí pozornost. Po obřích sochách zaujalo obří nájemné

Ještě před svým dokončením vyvolal projekt nájemního domu Marcela Sourala a jeho skupiny Trigema velké pozdvižení. A to hlavně díky obří soše ženy, která dům objímá.

Přečíst článek

Patrícia Čekanová, Prezidentka Asociace komunitní energetiky ČR

Bytovky jako malé elektrárny. Češi se pomalu učí sdílet elektřinu se sousedy

V současnosti se schyluje v Česku k „malé revoluci“ na trhu energetiky. Už v příštím roce by mělo být možné sdílet vyrobenou energii – ať už mezi rodinnými domy, nebo bytovkami. Sdílení v rámci SVJ bude v praxi nejvýhodnější a nejčastější model využití komunitní energetiky. K tomu, aby to mohlo nastat, musí ale vejít v platnost novela energetického zákona LEX OZE II. „Pevně věřím v její schválení do konce tohoto roku“, říká v rozhovoru pro Newstream šéfka Asociace komunitní energetiky ČR Patrícia Čekanová.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme