Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kromě ceny hraje roli i lokalita. Roste zájem o nájemní bydlení v širším centru Prahy

Kromě ceny hraje roli i lokalita. Roste zájem o nájemní bydlení v širším centru Prahy
Creditas Real Estate, užito se svolením
Newstream & Partner

Zatímco v západních zemích patří nájemní bydlení mezi oblíbená řešení, Češi byli dlouhá léta zvyklí spíše vlastnit. V souvislosti s událostmi posledních let se ovšem řadě lidí sen o vlastním bydlení vzdaluje. Zejména mladší generace pak také preferuje vyšší flexibilitu, což často hovoří právě ve prospěch nájemních bytů. 

Reklama

Nájemné roste v porovnání s cenami nemovitostí pomaleji

Ačkoli většina Čechů stále bydlí ve vlastním a pronájem využívá jen 22 procent z nich, trend se pomalu začíná měnit. „Potřeba vlastnit dům nebo byt je u nás silně zakořeněná. Vysoké ceny nemovitostí a výše úrokových sazeb u hypotečních úvěrů však zásadním způsobem ztěžují pořízení vlastní nemovitosti,“ říká ředitel Creditas Real Estate Jiří Vajner. Rostoucí oblibu nájemního bydlení potvrzují i výsledky průzkumu, který si společnost nechala zpracovat a ve kterém odpovídala více než tisícovka respondentů. Ukázalo se, že celých 82 procent Čechů žijících v nájmu takto plánuje zůstat dlouhodobě, z toho necelá polovina pak trvale. 

Důležitou roli při výběru bydlení hraje přirozeně cena. Jak ovšem vyplývá z průzkumu, pro téměř 62 procent nájemníků mimo Prahu nepředstavuje nájemné ani třetinu veškerých výdajů. Zajímavé také je, že zatímco ceny nemovitostí určených k prodeji v posledních letech výrazně rostly, loňské nájemné se téměř 36 procentům nájemníků nezvýšilo vůbec. „Je to dáno tím, že do stávajících smluv se nepromítlo zdražení, které vidíme u bytů v aktuální nabídce. Výraznější zdražení nastalo u energií, kde čtyřem lidem z deseti vzrostly ceny o 10 až 25 procent a čtvrtině se tyto náklady zvýšily o více než 25 procent,“ říká hlavní ekonom skupiny Creditas Petr Dufek. Poměrně dobrou ekonomickou situaci nájemníků dokládá i fakt, že o stěhování do menšího nebo levnějšího bytu uvažuje jen méně než 10 procent z nich. 

Byt, nájemníci

Češi trpí fetišem vlastnického bydlení. To ale bude stále hůře dostupné

Češi trpí fetišem vlastnického bydlení. V zemích, jako je Německo, Švýcarsko nebo Rakousko, které si jinak rádi Češi berou za příklad, přetrvává daleko nižší podíl populace bydlící ve vlastním bytě nebo domě. Nájemní bydlení je tam mnohem rozšířenější než v Česku. A nikomu to nepřipadá jako ekonomický nerozum. Jestliže tuto mentalitu Češi postupně přijmou za svoji také, usnadní jim to život. Navíc učiní věc v mnoha ohledech rozumnou i ryze z ekonomického hlediska.

Přečíst článek

Developeři reagují na zvyšující se poptávku

Ačkoli většinu nájemního bydlení stále tvoří soukromé pronájmy, developeři vidí v nově vzniklé situaci velký potenciál. „Lidé chtějí pro dlouhodobé nájemní bydlení kvalitu a také jistotu korektního chování. Podíl institucionálních pronajímatelů se proto bude zvyšovat,“ vysvětluje Jiří Vajner. Jeho společnost má přitom ambice stát se jedním z největších poskytovatelů tohoto typu bydlení a uspokojit tak poptávku, která dnes zejména ve velkých městech výrazně převyšuje nabídku. „Během následujících deseti let plánujeme vybudovat až tisícovku nájemních bytů především v Praze a v Brně,“ uzavírá Jiří Vajner. 

Kromě ceny nájmu hraje především u mladých lidí důležitou roli i lokalita. I s tím tak musí developeři pracovat a hledat co možná nejatraktivnější místa. Jedním z nejnovějších projektů je nájemní bydlení Pobřežní Apartments na rozmezí pražského Karlína a Florence. Právě tato oblast prošla v posledních letech výraznými změnami a dnes patří mezi vyhledávané lokality. V její prospěch hovoří nejen dobrá dostupnost centra nebo strategická poloha z hlediska dopravy, ale také blízkost některých městských parků, kvalitní síť cyklostezek a dostatek obchodů, kaváren a dalších podniků v okolí. 

Podívejte se, jak vypadají byty v projektu Pobřežní Apartments:

Kromě lokality pak developeři zohledňují i zvyšující se požadavky nájemníků. Řada zájemců dnes upřednostňuje zařízené bydlení určené k okamžitému nastěhování. Tento trend se objevuje především mezi mladými lidmi a výrazně silnější je právě v Praze. Pobřežní Apartments proto nabízejí 1+kk až 3+kk byty, které jsou vybaveny vším, co ke svému životu běžný nájemník potřebuje.

Autorkou textu je Klára Sudová

Jiří Vajner, generální ředitel Creditas Real Estate.

Roste zájem o vybavené byty, ve kterých je vše až po příbory, říká ředitel Creditas Real Estate

Nejen vysoké hypoteční sazby a růst cen nemovitostí míchají kartami na domácím realitním trhu. Mladší generace už tolik netouží po vlastním bydlení a raději dává přednost finanční nezávislosti a větší flexibilitě. Po letech tak roste zájem o nájemní bydlení, na což reagují i developeři. „Trend týkající se přesunu části klientů směrem k nájemnímu bydlení předpovídáme už delší dobu, část kapacit v našich projektech proto věnujeme právě tomuto typu bydlení,“ říká Jiří Vajner, generální ředitel Creditas Real Estate. 

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Natáčení podcastu s Janem Šulcem, šéfem společnosti EBM.

Úprk z Prahy do levnějšího Kladna? I tam se bydlení prodraží, říká developer

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme