Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Němcová z Cimexu: Na trhu kanceláří bude letos živo. Nájemné poroste až o 15 procent, firmy zeštíhlí

Alex Němcová
Se svolením Cimex
Petra Jansová

Zatímco trh s rezidenčními nemovitostmi v polovině minulého roku zamrzl, na tom kancelářském bylo poměrně živo. Zájem byl hlavně o flexibilní kanceláře. A letos tomu nebude jinak. „U mnoha společností dojde k určitému sestěhovaní a optimalizaci prostoru v rámci snižování nákladů. Dostupné lokality mimo centrum města se stanou atraktivnější,“ přibližuje v rozhovoru Alexandra Němcová ze společnosti Cimex.

Reklama

Rezidenční trh v roce 2022 v podstatě zamrzl. Bylo to stejné i na trhu kanceláří?

Na tom bylo poměrně živo, obzvlášť pak na konci roku, kdy se nájemci snažili narychlo vyjednat ty nejlukrativnější podmínky. Nám se například podařilo udělat několik velmi rychlých transakcí, což na trhu není obvyklé. Zkrátka bylo evidentní, že firmy si uvědomily, že se bude zdražovat.

Budova Wall Street 1 se mění v luxusní byty

Prestižní adresa Wall Street 1 se mění na byty. Stojí o fous víc než v Praze

Ikonická budova na adrese Wall Street 1, New York se proměňuje v luxusní rezidenční dům. Nabídne výhledy na New York Stock Exchange, Sochu svobody, obří bazén, fitness a wellness i unikátní soukromý klub. Ceny bytů startují na 1,3 milionu dolarů.

Přečíst článek

Jak se zdražování odrazilo na jejich poptávce? Hledají menší kanceláře a víc podporují home office? 

Ano, ten trend pozorujeme. I když nejde vyloženě jen o využívání práce z domu, jako o spíš mix práce z domu i kanceláře. Některé firmy dávají přednost flexibilitě. Například tak, že v některých měsících si přiberou prostor navíc.

Flexibilní kanceláře jsou nejžádanější

Vítězem této situace jsou tedy flexibilní kanceláře?

Určitě, jejich obsazenost je nyní maximální.

Přebudovává Cimex své kanceláře na coworky?

Všechny ne, ale část prostor ve vybraných budovách určitě ano. Proč toho taky nevyužít, že?

Jakou máte nyní obsazenost?

Jsme téměř na 100 procentech v rámci našeho konceptu MO-CHA flexibilních kanceláří, a proto připravujeme další prostory.

Takže za sebou máte velmi úspěšný rok?

Po covidu, který nás mírně unavil, si to i zasloužíme.

CEO Accolade Milan Kratina

Kratina z Accolade: Nájmy ještě porostou. O kolik, to se uvidí na začátku roku

Výnosnost fondu dokážeme udržet díky sjednaným inflačním doložkám. Důležitá je také lokace našich průmyslových či distribučních center, do kterých investujeme. Vždy si vybíráme ta nejlepší místa, říká miliardář Milan Kratina, šéf největšího českého realitního fondu Accolade.

Přečíst článek

Okrajové části Prahy budou letos atraktivní

Na realitním trhu se pohybujete tři desítky let. Je situace, která na něm nyní panuje něčím výjimečná?

Nejprve covid a posléze válka na Ukrajině posunuly situaci do extrému. Alespoň já ji tak vnímám. I když flexibilní (dříve takzvané servisované kanceláře) existovaly již před covidem, nebyly ale zdaleka tak populární. A to, že jsou nyní tak vyhledávané, souvisí samozřejmě i s tím, že firmy v souvislosti s nejistotou a snahou ušetření nákladů dávají flexibilitě, i té smluvní, přednost. Pamatuju si doby, kdy střední a menší firmy podepisovaly výhradně pětileté i delší nájemní smlouvy, nyní je to jinak. Nerada bych to házela do jednoho pytle, u velkých korporátů to funguje samozřejmě jinak. Což potvrzují i velké transakce, které se loni na trhu podepsaly.

Může nastat to, že firmy se budou snažit „utéct“ z centra, kde jsou nájmy násobně dražší než na okraji Prahy?

Praha 1 je sice atraktivní, ne ale pro každou firmu. Typicky například technologické, automotive a výrobní společnosti vidíte často v dostupných lokalitách na metru a u městského okruhu. Nicméně souhlasím s tím, že některé typy firem se budou snažit hledat výhodnější podmínky a pokud pro ně není nezbytně nutné sídlit v centru, přesunou se od něj dál. Podle informací z reportů pražského kancelářského trhu došlo ve třetím čtvrtletí roku 2022 v Praze 1 k poklesu obsazenosti o pět tisíc metrů čtverečních. 

Pomineme-li Prahu 1, kterou část metropole lze vnímat jako atraktivní?

Jednoznačně vede Karlín, což bychom si ještě před časem nedokázali představit. Tato čtvrť nesmírně vyrostla, najdete tam spousty služeb a restaurací a atraktivní je i pro bydlení. Dále je to tradičně i Praha 4, ale i Praha 5 a Praha 7, kde se momentálně nachází nejvíce projektů ve výstavbě.

Split

Chorvatské reality kvůli euru zdraží. Hlavně ty u Jadranu, shodují se experti

Vstup Chorvatska do eurozóny krom jiného zvýší počet realitních transakcí. Vzhledem k tomu, že ceny realit byly již delší dobu uváděny kromě kun i v eurech, neočekává se, že by se to výrazně propsalo na nových cenách. I když zvýšená poptávka zahraničních investorů a omezená nabídka podle odborníků zřejmě ještě ceny realit posune zhruba o tři procenta výš.

Přečíst článek

Neatraktivní kanceláře přeměníme na byty

Kancelářské portfolio se rozroste Cimexu například rekonstrukcí domu na Václavském náměstí. Kromě toho, poohlížíte se i po nových prostorech?

Máme oči stále otevřené a rozhlížíme se. Ideálně vyhledáváme takové nemovitosti, kterým můžeme přidat nějakou další hodnotu. Například v nich aplikovat koncept flexibilních kanceláří, přidat obchodní jednotky v přízemí nebo rekonstruovat objekt na nájemní bydlení apod. Objekt, který je hotový a plně pronajatý, není pro nás až tak atraktivní.

Registrujete už u prostorů na Václavském náměstí nějakou poptávku?

Ano. Ozývají se nám stávající klienti i noví zájemci, kteří se těší, až otevřeme novou lokalitu v Praze 1.

Uvažujete o tom, že byste některé z vašich kancelářských budov přebudovali na bydlení?

Nyní máme několik takových projektů ve fázi přípravných studií. Tyto objekty již nejsou z dlouhodobého hlediska vhodné pro kanceláře, ale jsou ideální svojí lokalitou či velikostí na bydlení. Konkrétně se jedná o dva projekty na Praze 1, jeden na Praze 4 a dva projekty na Praze 10. U některých z nich zvažujeme nájemní bydlení, po kterém je v současné době velká poptávka, a která se bude ještě zvyšovat.

A kolik by konkrétně mohlo touto přeměnou vzniknout metrů čtverečných bydlení?

Zhruba 20 tisíc metrů čtverečních. 

Týká se to budov, u nichž ekonomicky nedává smysl přebudování na moderní kanceláře třeba právě i kvůli neatraktivní lokalitě?

Přesně to je případ kancelářské budovy na Praze 10, která už dlouhodobě ční v rezidenční čtvrti. Na Praze 4 naopak cítíme vysokou poptávku po nájemním bydlení, navíc ta konkrétní budova tam již v minulosti pro bydlení sloužila, její přeměna zpět na bydlení proto nebude až tak obtížná.

Nový projekt společnosti Accolade ve Španělsku

Miliardář Kratina investuje ve Španělsku přes 1,5 miliardy korun, nově staví u Sevilly

Sázka na komerční nemovitosti zatím stále vynáší. Potvrzuje to skupina Accolade miliardáře Milana Kratiny. Ta se nyní rozhodla pokračovat v expanzi do Španělska.

Přečíst článek

Nájemné poroste. Až o 15 procent

O kolik se letos zvýší nájemné v kancelářích?

Běžně se nájemné každý rok v kancelářích zvyšuje o valorizaci. V posledních letech se valorizace pohybovala kolem dvou až tří procent, ale pro letošek je to 15 procent. Kromě nájemného rostou samozřejmě i cena energií a ostatních služeb.

Je investice do kanceláří jistotou?

Záleží podle lokality, ale obecně budou kanceláře vždy potřeba a investice do nich tedy bude fungovat. Věřím především v investice do flexibilních kanceláří v dobrých lokalitách, v blízkosti metra a s dobrou dopravní dostupností.

A jakým směrem se bude ubírat kancelářský trh v letošním roce?

Věřím tomu, že flexibilní kanceláře budou stále trendem. U mnoha společností dojde k určitému sestěhovaní a optimalizaci prostoru v rámci snižování nákladů. Myslím si, že dostupné lokality mimo centrum města se stanou atraktivnější. Na kancelářském trhu v segmentu menších kanceláří bude zkrátka živo.

Alexandra Němcová

Nastoupila do CIMEX GROUP na pozici ředitelky Asset managementu v roce 2019. Má na starosti aktivity spojené s rozvojem, pronájmem a správou portfolia nemovitostí. Na trhu rozvoje nemovitostí se pohybuje téměř tři desítky let, a to na manažerských pozicích v Čechách i v zahraničí. Pracovní zkušenosti získala také díky 15letému působení v zahraničí, jehož součástí byla práce na manažerských pozicích pro společnosti CBRE a IKEA v Číně a Rusku

Studie: Velké realitní transakce jsou zpátky. Investičním hitem jsou zase kanceláře

Trh komerčních realit v Česku směřuje ke svému zotavení. Celkový objem investic v prvním pololetí letošního roku dosáhl 1,15 miliardy eur (28,2 miliardy korun), což představuje meziroční nárůst o 60 procent. Největší transakcí druhého čtvrtletí byla akvizice 18 komerčních nemovitostí v Česku a Maďarsku společností Adventum. Výrazně ale zabodovali také tuzemští investoři, jak vyplývá z nejnovější zprávy poradenské společnosti Savills.

Přečíst článek

obchodní centrum Battersea, dřívější elektrárna

Slavná elektrárna se proměnila. Stala se domovem luxusních značek a Applu, není už ale pro každého

Slavná „artrocková“ elektrárna od svého odstavení v roce 1983 chátrala dlouhá desetiletí. Po téměř čtyřech dekách se dočkala vzkříšení. Nyní nabízí obchodní centrum, byty a kanceláře, většinu si pronajal americký Apple.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Není metro jako metro. Muzeum je top, nejlevnější kanceláře v Praze jsou na lince A

Anděl, Muzeum nebo Pankrác. Podívejte se, kde jsou v Praze nejdražší kanceláře

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme