Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Slavná elektrárna se proměnila. Stala se domovem luxusních značek a Applu, není už ale pro každého

obchodní centrum Battersea, dřívější elektrárna
Zdeněk Pečený, Newstream
Zdeněk Pečený

Slavná „artrocková“ elektrárna od svého odstavení v roce 1983 chátrala dlouhá desetiletí. Po téměř čtyřech dekách se dočkala vzkříšení. Nyní nabízí obchodní centrum, byty a kanceláře, většinu si pronajal americký Apple.

Reklama

Na začátku ledna to bude čtvrt roku, co se po letech odkladů otevřely dveře bývalé londýnské elektrárny Battersea. Tentokrát Londýňanům nedodává elektřinu, ale obchody, restaurace, kino či kanceláře nebo byty. Otevření přišlo na poslední chvíli, aby nové obchodní centrum ještě stihlo předvánoční nákupní sezónu.

Uvnitř je ale patrné, že řada obchodů narychlo do Vánoc otevřít nestihla. Battersea Power Station se navíc otevírá v období zpomalující britské ekonomiky o to horší to bude mít obstát v konkurenci. Provozovatel se tak snaží přilákat potenciální zákazníky předvánočním doprovodným programem. Před bývalou elektrárnou vyrostlo kluziště či kolotoče, které Britové milují. Nechybí ani vyhřívané „iglú“ s kavárnou a barem.

Cestou od nové stanice metra, která nese stejné jméno – Battersea Power Station – se návštěvníci skrze dveře z cortenové oceli dostanou do moderního obchodního centra, kde je na jedné straně přivítá obchod s hodinkami Rolex, na straně druhé Cartier. Nechybí ani koktejlový bar nebo makronky za téměř sto korun kus. Generální ředitel Battersea Power Station Development Company Simon Murphy ale trvá na tom, že obchodní dům je pro většinovou populaci. Střešní apartmány se prodávaly za osm milionů liber (220 milionů korun) a možná jejich majitelé nechtějí, aby se pod jejich domovy procházela „většinová populace“.

Citlivá rekonstrukce

Architekti WilkinsonEyre, kteří měli na starost renovaci bývalé továrny, za svou práci sklízejí aplaus od odborné veřejnosti. Vzhledem k celkovému rozpočtu devíti miliard liber šetřit nemuseli. Došlo na renovaci původních glazovaných dlaždic či výměnu 1,8 milionu cihel ve 12 různých barvách, které dodal výrobce těch původních.

Samotné obchody byly citlivě vloženy do dvou hal bývalé elektrárny, detaily reflektují dvě různá období turbínových hal. Hala A, postavená ve 30. letech 20. století, je ve stylu art deco s krémovými dlaždicemi, mezi nimiž jsou průčelí obchodů orámována bronzovými ostěními. Namísto obvyklých skleněných balustrád, které obchodní centra upřednostňují pro jasné výhledy, architekti navrhli ocelové zábradlí.

Vedle v hale B postavené v 50. letech minulého století je estetika tvrdší, s šedou ocelovou konstrukcí a chaotickým uspořádáním mostů, pater a mezipater. Architekti se během rekonstrukce rozhodli architektonické nesoulady mezi dvěma halami zdůraznit, místo toho, aby je setřeli.

Takto dopadla revitalizace uhelné elektrárny.

Slavná „artrocková“ elektrárna v Londýně se proměnila na byty, obchody a kanceláře

Do uhelné elektrárny Battersea v Londýně se vrátil život. Obchody v ní mají luxusní módní značky a vznikne tam campus Applu a také stovky bytů. Cena? Devět miliard liber (asi 261 miliard korun). Podívejte se ve fotogalerii na její radikální proměnu.

Přečíst článek

Vánoční svařák v Praze podražil, stojí 90 korun.

Svařák ze zlata. Inflace tvrdě zasáhla i vánoční nápoj

Při pohledu na letošní ceny svařeného vína na pražských vánočních trzích se dá radovat jen z toho, že svařené víno není ve spotřebním koši, kterým Český statistický úřad měří inflaci. Kdyby tam bylo, meziroční růst jeho ceny by překonal i často omílaná vejce, mléko, mouku či máslo. Ještě před rokem se svařák v centru Prahy prodával za 50 korun, letos je to korun 90. To je meziroční nárůst o 80 procent.

Přečíst článek

Z tenisového trůnu na dno. Byl jsem nikdo, prohlásil Boris Becker po návratu z vězení

Z tenisového trůnu na dno. Byl jsem nikdo, jen číslo, prohlásil Boris Becker po návratu z vězení

Bývalý mnohonásobný tenisový šampion a světová jednička Boris Becker v polovině prosince na podmínku opustil věznici Huntercombe v Oxfordshire v Británii, v níž si odpykával trest za zatajování majetku v souvislosti s jeho osobním bankrotem vyhlášeném před pěti lety. O své dojmy z 231 dnů dlouhého pobytu v celkem dvou věznicích se podělil ve svém prvním rozhovoru po propuštění pro stanici Sat 1, z něhož citoval britský deník The Guardian.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Takto se promění industriální areál českobudějovické spalovny.

Hlavně nebourat. Architekti přišli na to, jak využít budovu spalovny v Českých Budějovicích

Přečíst článek
Huť František postavená ve stylu a způsobem původních lesních hutí se zachovala v původní podobě, stejně jako sklářská osada Na Kácku, jejíž je součástí.

Huť v obci Sázava si zahrála v Báječných letech. Teď ji nadace Vieweghů prodává

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme