Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Můžete bydlet a nyní drahou hypotéku si odložit, říká zakladatel Ownest Machala

Dalibor Martínek hovoří s Martinem Machalou (v popředí)
Archiv Newstream
Dalibor Martínek

Na trhu už téměř dva roky panuje situace, kdy většina nových zájemců nedosáhne na hypotéku a nemůže si tak pořídit vlastní nemovitost. Každý z účastníků trhu na to nějakým způsobem reaguje. Lidé se překlopili do nájemního bydlení. Developeři, aby své nové byty prodali, vymýšlejí širokou škálu slev nebo velmi populární zvýhodněnou hypotéku.

Reklama

Martin Machala přišel na trh s úplně novým produktem. Takzvanou odloženou hypotékou. Založil společnost Ownest a povedlo se mu sehnat takové financování, aby celý projekt mohl rozjet. Jak funguje?

„My koupíme zájemci byt podle jeho představ, ve kterém může žít v nájmu šest až čtyřiadvacet měsíců“ popisuje základní princip fungování společnosti Machala, spoluzakladatel Ownestu. Po uplynutí této doby má klient firmy garantováno, že si může byt odkoupit do svého vlastnictví. Takový princip přesně míří na současnou dobu vysokých splátek hypoték, které jsou dané vysokými úrokovými sazbami.

Cena je daná

Řada ekonomů předpokládá, že už v příštím roce by mohly sazby začít klesat, s tím, jak bude klesat inflace. Což by ve výsledku mohlo znamenat, že lidé, kteří v současnosti na drahé hypotéky nedosáhnou, by třeba za rok už mohli. Podle Machaly je překlenovací doba dobrá právě proto, že by si klient mohl dospořit na potřebný základ hypotéky, nebo vyřídit prodej starší nemovitosti, aby měl na financování své půjčky.

„Klient má možnost, nikoliv povinnost, si byt za předem danou cenu odkoupit. Je to řešení, které na trhu chybělo, jak si zafixovat budoucí prodejní cenu, nebo odložit nyní drahou hypotéku,“ vysvětluje Machala.

Podcast Realitní Club s Martinem Machalou vyjde již zítra ráno

Zleva: Leoš Anderle (šéf Sekyra Group), Dalibor Martínek a Petra Jansová

Šéf Sekyra Group: Stavební materiály zásadně nezlevňují

Ceny stavebních materiálů jsou stále vysoké, významně prodražují celkové náklady na stavbu. Objemné skladové zásoby se do jejich ceny nepropisují, říká šéf developerské společnosti Sekyra Group Leoš Anderle v dalším díle podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Pro většinu Čechů je těžké koupit vlastní bydlení

Dosáhnout na vlastní bydlení je pro většinu Čechů obtížné. Někteří budou za hypotéku platit tisíce navíc

Přečíst článek
Byty, ilustrační foto

Zdražování pokračuje. Průměrná cena staršího bytu v Česku přesáhla 90 tisíc korun za metr čtvereční

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme