Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šéf Sekyra Group: Stavební materiály zásadně nezlevňují

Petra Jansová
pej

Ceny stavebních materiálů jsou stále vysoké, významně prodražují celkové náklady na stavbu. Objemné skladové zásoby se do jejich ceny nepropisují, říká šéf developerské společnosti Sekyra Group Leoš Anderle v dalším díle podcastu Realitní Club.

Reklama

„Pozastavovat výstavbu jsme nemuseli, což je dáno i tím, v jakém cyklu projektu se nacházíme. Byty, které dokončujeme na Rohanském ostrově a Smíchově jsme individuálním vlastníkům prodali na základě smlouvy budoucí už v roce 2020 a 2021,“ přibližuje aktuální situaci skupiny Sekyra Group její šéf Leoš Anderle. „Propad poptávky nás zastihl v době, kdy nic nenabízíme,“ dodal.

Nadcházející etapy výstavby na Rohanském ostrově i Smíchově plánuje skupina zahájit v příštím roce.  

Developer J&T Real Estate odkoupil dva hektary pozemků na Rohanském poloostrově

Developer J&T Real Estate odkoupil dva hektary pozemků na Rohanském poloostrově

Developerská společnost J&T Real Estate odkoupila od Konsorcia Rohan, ve kterém má poloviční podíl Sekyra Group, dva hektary stavební plochy na Rohanském ostrově v pražském Karlíně.

Přečíst článek

Situaci na realitním trhu podle Anderleho zásadně komplikuje i legislativa a její nepredikovatelnost. „I to je důvod, proč někteří z investorů do developmentu Prahu už před lety opustili,“ dodává Anderle.

Jediné, co investorovi podle něj zbývá, je investovat a doufat, že v okamžiku, kdy trh nebude schopen absorbovat poptávku, zrovna bude ve fázi přípravy projektu.

Takto probíhá výstavba nové čtvrti na Smíchově.

REPORTÁŽ: Čtvrť Smíchov City za 20 miliard se klube. Lidé se nastěhují za pár měsíců

Nová čtvrť na Smíchově začíná mít reálné obrysy. První budovy by mohly sloužit nájemcům a nájemníkům už na přelomu roku. Ulice ponesou jména slavných Češek, jako jsou Madeleine Albrightová nebo Meda Mládková.

Přečíst článek

Drahé materiály

Tuzemský realitní trh kromě ochlazení poptávky významně ovlivňuje i prodražení stavebních materiálů, některé z nich kvůli ukrajinské krizi před rokem prodražily i více než o 70 procent. A na cenovou úroveň před válkou se dosud nevrátily.

„Materiály tvoří zhruba 60 až 70 procent nákladů na stavbu a ta cena je dnes skutečně vysoká,“ tvrdí Anderle.

Velké skladové zásoby, které vznikly i na základě toho, někteří developeři pozastavili výstavbu, se podle něj dosud na zlevnění materiálů zásadně neprojevily. A zda se propad objemu stavební výroby ukáže, že bude na trhu kapacity více, rovněž není možné odhadnout. „Zatím se k tomu není nikdo ochoten smluvně zavázat,“ uzavírá Anderle.

Aktuální díl podcatu Realitní Club, jehož hostem byl šéf Sekyra Group Leoš Anderle, si poslechněte v úvodu tohoto článku nebo na vaší oblíbené podcastové platformě. Jsme na Spotify, Google Podcasts i Apple Podcasts. 

Rezidence Benkova na Chodově

Boj o kupující začíná. Developeři se připravují na snížení sazeb

Letošní rok už developeři více méně odepsali. Někteří se však snaží dopředu „zaháčkovat“ klienty, kteří přijdou, až začnou klesat úrokové sazby hypoték. To bude nejspíš příští rok. I když prodejci nových bytů teď často hovoří o tom, že návrat odložené poptávky zvedne ceny, v první fázi půjde hlavně o to udat na trhu už nachystané projekty, jejichž výstavbu někteří developeři v nepříznivé ekonomické situaci raději také odložili.

Přečíst článek

Tomáš Jelínek, Century 21

Tomáš Jelínek: Lidé se nechtějí smířit s tím, že jejich nemovitost ztratila na ceně. A někde to bylo i o padesát procent

V době covidu se v Česku dalo na realitním trhu prodat cokoliv za jakoukoliv cenu. V posledním roce a půl je však situace úplně jiná. Vlastníci nemovitostí žijí v době minulých cen a nechtějí se zbavit svého snu o vysokém zúročení svého domu či chalupy. Kupující však nyní ceny neakceptují. Nemají na to v době vysoké inflace peníze, a na bankovní financování nedosáhnou. Už se tato situace mění? Vidíme rozmrzání trhu, říká Tomáš Jelínek, šéf Century 21, největší sítě obchodníků s realitami v zemi. Hlavním trendem je nyní nájemní bydlení. „To nyní tvoří dvě třetiny našeho byznysu,“ říká Jelínek.

Přečíst článek

Stavba obchvatu Českých Budějovic

Lukáš Kovanda: Stavebnictví drtí i neochota vlády stavět „hladové zdi“

Srpnový výsledek tuzemského stavebnictví je povzbudivý, otázkou však je, zda se nejedná o přechodný výkyv – ovlivněný například načasováním dovolených v sektoru stavebnictví nebo developmentu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jiří Vančura: Financovali jsme výstavbu i v době, kdy jiní raději vyčkávali. Chceme dál růst

Přečíst článek
Natáčení podcastu s Markem Lokajem, šéfem developera YIT.

Developer: Přestat stavět paneláky byla chyba. Současné technologie jsou mnohem dál než v socialismu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme