Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Realitní trh čeká ochlazení. Ale pět investičních jistot zůstane, míní experti

Ceny starších bytů letí vzhůru, nejdráž je v Praze
Pixabay
Věra Tůmová
tmv

I když bude na realitním trhu hůř a ceny nemovitostí začnou klesat, investoři či majitelé nájemních činžovních domů či pozemků na krajích velkých měst se nemusí o zhodnocení obávat. Podle odborníků na realitní trh z poradenské sítě RSM, která působí ve 123 státech světa, existuje pět typů komerčních nemovitostí, na kterých budou investoři vydělávat i nadále. Které to jsou?

Reklama

„Ne všem druhům nemovitostí nastupující ochlazení realitního trhu uškodí. Jsou naopak typy, které se budou zhodnocovat nadprůměrným tempem,“ uvádí analytická zpráva RSM. 

hypotéky, ilustrační foto

Češi splácí hypotéky nejvzorněji v historii. Nemá smysl, aby jim stát se splácením pomáhal

Češi splácí své hypotéky nejvzorněji v celé historii. Nemá tak vůbec žádný smysl, aby Fialova vláda do výpočtu příspěvku na bydlení zahrnula splátky hypotéky. Včera se ovšem pro zvážení takové možnosti vyslovil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Z nejnovějších, červnových údajů České národní banky plyne, že podíl nesplácených nebo jinak problémových hypoték (takzvaně nevýkonných) je nyní nejnižší v celé historii sledování, tedy od roku 2002. Tento podíl totiž v červnu představoval jen 0,62 procenta na celkovém objemu hypotečních úvěrů.

Přečíst článek

Na ochlazení realitního trhu a cenách nemovitostí v nejbližší době by se měla podepsat migrace lidí, změny na trhu bydlení i v dopravní logistice, růst mezd i cen paliv a energií, automatizace a robotizace a postupný přesun výroby zpět do Evropy. Navzdory uvedeným faktorům se ale odborníci z poradenské společnosti RSM domnívají, že u pětice, respektive šestice typů komerčních nemovitostí je vysoká jistota, že by jim neklidná doba mohla prospět a investice do nich by se tak měly i nadále zhodnocovat. 


Žebříček realit podle RSM, kterým by neklidná doba mohla prospět:

1.    Činžovní domy, především v širších centrech Prahy a Brna
2.    Stavební pozemky hlavně na okraji metropolitních prstenců
3.    E-commerce parky, zejména multimodální centra umožňující napojení na dálniční a železniční síť
4.    Průmyslové nemovitosti a výrobní areály s nízkou energetickou náročností
5.    Obchodní centra a retailové parky, především v regionech
+ divoká karta: Brownfieldy, například bývalé zemědělské dvory bez ekologické zátěže 


Nájemní činžovní domy

S tím, jak si mohou domácnosti nyní hůře pořizovat vlastní bydlení kvůli zpřísnění podmínek poskytování hypotečních úvěrů, rostoucím sazbám hypoték i samotných cen bytů, roste poptávka po nájemním bydlení. Zejména to platí ve velkých městech.

CPI Property Group

Realitní magnát Vítek ovládl další skupinu. Patří mu 80 procent rakouské s Immo

Společnost CPI Property Group (CPIPG) realitního dravce Radovana Vítka si zajistila většinový podíl v rakouské firmě s Immo.

Přečíst článek

Na trzích v Praze a Brně, ale také dalších krajských městech, jako je například Olomouc, České Budějovice nebo Liberec, se tak dá podle RSM očekávat významný růst cen starších, ale stavebně kvalitních bytových domů. Zejména bytové domy před rekonstrukcí, které v současné době přeprodávají restituenti nebo investoři, mají výrazně více potenciálních kupců než před lety.

„V Česku jsme ve fázi, kdy se bude velice rychle měnit trh s nájemním bydlením. V současnosti je naprostá většina nájemních bytů v držení soukromých majitelů. Poptávka po nájemním bydlení a rostoucí ochota platit výrazně vyšší částky za kvalitní pronájem však vede k rostoucímu zájmu o velké nájemní celky, především činžovní domy,“ říká specialista RSM Jiří Skotnica.

Hala Accolade u Chebu

Největší logistická hala v Česku vyroste u Chebu. Investorem je Accolade

U Chebu vyroste do tří let největší logistická hala v Česku. Investorem je společnost Accolade. A ačkoli hala ještě nestojí, její předpronájem už je letošní největší obchodní transakcí ve druhém čtvrtletí.

Přečíst článek

„Pro institucionální investory budou následující dva tři roky klíčové pro získání dostatečně velkého množství projektů, což bude vytvářet pozitivní tlak na zhodnocování tohoto typu nemovitostí," dodal.

Volné pozemky nad zlato

Volné stavební pozemky v atraktivních lokalitách velkoměst jsou stále větší vzácností, a tak v poslední pětiletce jejich ceny neustále výrazně rostou. Dá se předpokládat, že tento stav bude pokračovat, protože jich je čím dál méně a přetahuje se o ně čím dál více subjektů.

Největší šance na zhodnocení je podle zprávy RSM tam, kde se očekává výstavba nové dopravní infrastruktury, jako jsou třeba obchvaty či nové železniční tratě. A také u pozemků, které leží ve spádové oblasti okresních měst, které jsou zároveň součástí některého z metropolitních prstenců.

CTP Park - vizualizace

Skladový gigant CTP za pololetí vydělal téměř 12 miliard

Extrémně dobré pololetní výsledky developera průmyslových parků CTP, který působí převážně na českém trhu, významně ovlivnila především trojice faktorů – nové akvizice, dokončené developerské projekty s novým nájemným a přecenění portfolia. 

Přečíst článek

Jen v případě hlavního města se takovýto metropolitní prstenec za posledních pět let zvětšil téměř o 30 procent a zahrnuje už i lokality, ze kterých trvá cesta MHD do centra 80 minut. Do hledáčku investorů se podle Skotnici dostávají pozemky v okolí měst, jako je například Mělník, Roudnice nad Labem, Tábor nebo Rakovník, které byly v minulosti určeny pro projekty s regionální poptávkou. 

Vše o realitách čtěte zde

„Podobná situace je v případě jižní Moravy s obcemi podél dálnic. Rostoucí ceny bydlení v Brně a parcel v okolí totiž zájemce o rodinný dům posouvají až hodinu jízdy od města. Ceny jsou zatím stále nízké a mají díky tomu velký potenciál růstu,“ domnívá se Skotnica.

Logistická centra jsou předpronajatá na roky

Další růst očekávají experti RSM i v případě logistických parků a takzvaných multimodálních center, která využívají výhod z napojení na více druhů dopravy, tedy například na dálnici a železnici. Zvláště v současné době, kdy rostou ceny pohonných hmot, stále větší množství obchodníků dopravuje zboží na železnici a dá se očekávat, že tato čísla ještě porostou.

Projekt Dornych v centru Brna - vizualizace.

Vedle hlavního nádraží v Brně vyroste šestice budov. Investorem projektu za sedm miliard je Crestyl

Nový projekt developerské společnosti Crestyl má do roku 2026 výrazně proměnit centrum moravské metropole. Ze sousedství brněnského hlavního nádraží zmizí chátrající obchodní centrum a vznikne zde volně přístupný veřejný prostor se šesti budovami. Sedmimiliardový projekt už získal letos územní rozhodnutí a stavební povolení očekává příští rok. Při přípravě projektu se využívala i virtuální realita.

Přečíst článek

Logistické parky se dnes podle Jiřího Skotnici na volném trhu obchodují jen minimálně a pro skupiny, které je drží, jsou natolik atraktivní, že je ani prodávat nechtějí. K tomu se podle něj do budoucna přidají ještě i nové klíčové lokality, které budou počítat s obsluhou mezinárodního území. „Dobrým příkladem může být například postupná přeměna Mošnova u Ostravy na středoevropský multimodální hub,“ dodává Skotnica.

Průmyslové a výrobní nemovitosti

Vzhledem k tomu že řada firem vrací své výrobní procesy zpět do Česka, dá se podle zprávy RSM předpokládat, že posílí také průmyslové nemovitosti a tuzemská výroba. Největší šanci na zhodnocení tak budou mít lokality, kde budou prostory a kapacity pro další rozvoj. Očekává se rovněž, že firmy budou mít i větší vůli investovat do vlastních areálů, kde mohou více ovlivnit vstupy, digitalizaci a automatizaci a současně i energetickou náročnost. 

Porostou i vybraná obchodní centra a retailové parky

Podle zprávy RSM jsme nyní svědky podobného vývoje, jaký byl v minulosti typický například pro USA, kdy se retailové parky a obchodní centra začínají nově dělit do tří kategorií. Vedle prémiových a stagnujících oblastí se objevují už také lokality v úpadku.

Patrik Vlášek

Ředitel Ericonn: Investovat do nemovitostí má cenu tam, kde příjem z nájmu převyšuje hypoteční úrokovou sazbu

„Převážně investujeme do rezidenčních nemovitostí a pozemků ve statutárních městech a nejdále v dostupnosti do 30 kilometrů. Dále nás zajímají rekreační střediska v lokalitě Jižní Čechy a v horských oblastech Šumava a Krkonoše,“ říká Patrik Vlášek, obchodní ředitel společnosti Ericonn.

Přečíst článek

Na mnoha místech se místní byznys vrací zpět do center měst a běžného veřejného prostoru, jinde se postupně vybudovala obchodní centra, která mají lepší dostupnost a kdysi klíčové lokality zase ztrácí na hodnotě. „Protiváhu pak tvoří raketový růst prémiových lokalit, ke kterým se začínají řadit i nově budované spádové parky v regionech. Ty se v současnosti vezou na trendu nových obyvatel v příměstských oblastech,“ konstatuje Skotnica.

Zapomenuté lokality? Možná zlatá vejce

Posledním typem nemovitostí, které mají velkou šanci těžit ze současného krizového vývoje, jsou podle expertů brownfieldy, zvláště pak ty, které jsou zasíťované a nejsou promořeny škodlivinami, tedy místa bez ekologické zátěže. V Česku je podle Skotnici tisíce podobných brownfieldů, jejichž hodnota v posledních letech nerostla rychleji než zbytek trhu.

Nyní se stovky z nich mohou stát zlatým vejcem. Majitelé mohou těžit především ze snadné transformace areálů buď ve formě dostaveb nebo rekonstrukcí, většina z brownfieldů operuje s velkorysými plochami, které mohou sloužit i jako vítané příjmy z pronájmů. Klíčové je také zařazení brownfieldů do zásad územního rozvoje lokality, které většinou s dalším průmyslovým nebo výrobním využitím počítají,“ vypočítává expert RSM a dodává, že komplikace a snížení atraktivity se naopak dá očekávat u prvorepublikových továren s mnoha budovami, které jsou navíc památkově chráněné.

Turisté opět objevili Prahu. I kvůli tomu zdražily nájmy v metropoli až o 30 procent

V Česku v letošním druhém čtvrtletí výrazně zdražilo nájemné v bytech. Ve velkých městech, jako jsou Praha, Brno nebo Mladá Boleslav, to bylo až o 30 procent. Vyplývá to z analýzy realitní sítě Re/Max.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Peking, výstavba

Peking oddaluje pomoc developerům. Na burze se mezitím schyluje k medvědí invazi, varuje Morgan Stanley

Přečíst článek
Nové byty v Rezidenci u Šárky

Nové byty v Rezidenci u Šárky nabízí komorní bydlení v přírodě. A přímé tramvajové spojení do centra

Přečíst článek
V Revoluční ulici v Praze vznikne nový dům s pasáží

Praha získá novou dominantu. V Revoluční ulici vyroste levitující dům s pasáží

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme