Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Které byty letí v Brně? Ty nejmenší za sedm milionů

Developerský projekt Neumanka v Brně
Se svolením Trikaya
Petra Jansová

Stejně jako v Praze i Brně se loni prodalo rekordně nízké množství nových bytů. V moravské metropoli to bylo nejméně za posledních 10 let. Pokles poptávky se ale nijak zásadně neprospal do ceny. Ta se stále drží vysoko.

Reklama

Loni se v Brně prodalo méně než 500 nových bytů, přičemž průměrná cena za metr čtvereční se i nadále držela v rozmezí 125 až 127 tisíc korun, uvádí aktuální data společnosti Trikaya, které má redakce newsteram.cz k dispozici.

„Prodeje nových bytů v Brně se ve čtvrtém kvartálu dostaly na zhruba 70 procent toho, co se dá považovat za dlouhodobý průměr trhu. Slabší první pololetí spojené s nejistotou a drahým financováním se však promítlo do výsledků za celý rok 2023. V tom se prodalo 492 novostaveb, nejméně od roku 2013, kdy jsme začali pravidelně monitorovat brněnský realitní trh,“ dodává Dalibor Lamka, výkonný ředitel a předseda představenstva společnosti Trikaya.

Oživení zatím zázrak nepřineslo. Banky loni poskytly meziročně o čtvrtinu méně hypoték

Banky a stavební spořitelny poskytly loni hypoteční úvěry za 150 miliard korun, což je meziroční pokles o téměř čtvrtinu. Nové úvěry bez refinancování činily 124 miliard korun. Úrokové sazby v prosinci pokračovaly v poklesu a snížily se z listopadových 5,67 na 5,65 procenta, nejnižší hodnotu od poloviny roku 2022. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Data dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na tuzemském trhu.

Přečíst článek

Nejdráže na metr čtvereční vycházely jednopokojové byty, u kterých průměrná prodejní cena za metr překročila 131 tisíc korun. A právě tyto byto se prodávaly loni nejvíce. Dříve nejvyhledávanějšími 2+kk je následovaly s mírným odstupem. „U dvoupokojových bytů, kde cena za metr čtvereční vycházela nejvýhodněji, stál průměrný byt s 54 metry čtverečními necelých šest a půl milionu korun,“ vysvětluje Lamka.

Cena prodaného bytu v Brně se v posledním čtvrtletí držela v průměru okolo 6,8 milionu korun, o něco méně, než byl sedmimilionový průměr v období od července do září.

Rekonstrukce Masarykova nádraží dostala zelenou.

Velké plány pro Prahu. Odstartují miliardové investice podle plánu?

Prahu letos čeká hodně stavění. Pokračovat bude výstavba metra D, na jaře se začne stavět tramvajová trať v horní části Václavském náměstí, pokračovat bubou i opravy mostů či výstavba bytů na pražských brownfieldech.

Přečíst článek

A pokles cen nelze podle expertů očekávat ani do budoucna, ty budou naopak v příštích měsících začít opět pozvolna růst. „Z našeho pohledu potřeba nových bytů sílí, poptávka je pouze odložená z důvodů problematického financování a nejistoty kupujících,“ popisuje Lamka.

K většímu oživení trhu by mělo dojít už během prvního čtvrtletí roku 2024.

Jiří Ochetz z J&T Real Estate

Do Nového Rohanu investujeme 15 miliard, říká člen představenstva J&T Real Estate Jiří Ochetz

Developer J&T Real Estate (JTRE) chystá svůj zatím největší projekt. Koupil první část pozemků na Rohanském ostrově v pražském Karlíně, kde začne příští rok stavět čtvrť Nový Rohan. „Aktuálně máme územní rozhodnutí a připravujeme stavební povolení pro první etapu umístěnou na nároží ulic Voctářova a Štorchova. Prodeje bytů plánujeme spustit ve druhém čtvrtletí, výstavbu pak ve druhé polovině roku,“ říká člen představenstva JTRE Jiří Ochetz.

Přečíst článek

Tam kde stával lihovar bude nová čtvrť.

Ceny bytů narazily na dno. V příštím roce se bude zdražovat

Rok 2024 přinese mírné oživení realitního trhu, zdražování a nárůst cen nájmů, shodují se experti.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme